Tálcán kínált egészség

Vasárnap

Az egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsok túlkínálatában nem csoda, ha ez a téma többünk gyomrát megüli. Van, aki egyenesen rosszul van az újabb életmódtanácsokat látva, és van, aki hobbiból csemegézik közülük, egyik-másik tanácsot megfogadja, ízlelgeti. A nagy túlkínálatban mintha megfeledkeznénk a lényegről: életmódunk egészségünk záloga. Életbevágó tudnunk, mi szolgálja az egészségünket, és mivel ártunk magunknak. Nézzük, mi tehát az egészség, és mit (t)ehetünk érte!

Az egészség több, mint a betegség hiánya

Csak egészség legyen, a többi megoldódik – kívánjuk ezt egymásnak gyakran az ünnepek során. Mire gondolunk ilyenkor? Nyilván arra, hogy kerüljön el bennünket a betegség. Amikor jó egészséget kívánunk egymásnak, valójában nemcsak azt kívánjuk, hogy testünk jól működjön (biológiai egészség), hanem azt is, hogy békességben legyünk a világgal és önmagunkkal (lelki egészség), hogy tisztán és következetesen tudjunk gondolkodni (mentális egészség), hogy érzelmileg rendben legyünk (emocionális egészség), és hogy embertársainkkal jó kapcsolatban legyünk (szociális egészség).

Az egészség a teljes testi, szellemi és szociális jólét állapota, nem pusztán a betegség vagy fogyatékosság hiánya.

(Egészségügyi Világszervezet Alkotmánya)


Ilyen összetettek vagyunk mi, emberek, nem a betegség hiánya tesz bennünket egészségessé, hanem testi, szellemi, érzelmi, lelki és társas életünk ép, harmonikus egysége.

Vasárnap

Mit tegyünk egészségünkért?

Legyen gondunk egészségünk egészére! Ha elképzeljük egészséges önmagunkat, lássunk egy önmagával és a világgal megbékélt, érzelmileg stabil, tiszta gondolkodású, testileg fitt embert, aki értékes emberi kapcsolatai által gazdagítja a Föld népességét. Kérdezzük meg magunktól, hogy igaz-e ránk ez a mondat? Ha igen, adjunk hálát érte, és óvjuk. Ha nem, tegyünk érte, hogy igazzá váljon, és szégyenkezés nélkül forduljunk szakemberhez.

Megkérdeztem szlovákiai magyarokat arról, hogy 2023-ban mit tettek egészségükért. A legtöbben a helyes táplálkozásban és a rendszeres testmozgásban találták meg azt az eszközt, amivel jó formában tudják magukat tartani. Sokan neveztek meg különböző szellemi tevékenységeket, mint például olvasás, meditáció, zene, színház. És voltak olyanok is, akik jó formájukért értékes barátságaik, szerelmi életük, munkaváltásuk, környezetük csinosítása, lelki fejlődésük, a dohányzás abbahagyása, az alkohol teljes elhagyása vagy épp az önelfogadás által tettek a legtöbbet. Kérdezzük meg önmagunktól is, mi mit tettünk idén azért, hogy jó formában legyünk? Szedjük pontokba, írjuk le, s akár osszuk meg egymással tapasztalatainkat.

Vasárnap

Min múlik az egészség?

Az egészség összetett állapot, így sejthetjük, hogy az egészség megtartása sem lesz egy hozzávalós recept.

Az az vagy, amit megeszel logikáját követve, ha egészséges ételeket eszünk, akkor egészségesek leszünk. A dolog azonban nem ilyen egyszerű. A helyes táplálkozás az egészségmegőrzés fontos, de nem egyetlen eleme. Magyarán nem elég egészségesen étkezni. Egészségünkre hatással van az életmódunk, a környezetünk, a genetikánk és az egészségügyi ellátás színvonala is (Lalonde modell). Sőt, egy 1996-os dán kutatás szerint a várható élettartamot csupán 20%-ban határozzák meg az örökletes tényezők (genetika), a maradék 80%-ot az életmód befolyásolja.

A Vasárnapi asztal rovaton belül étkezési témák kerülnek hónapról hónapra terítékre. Így a rovat folytatásában kifőzzük majd az egészség ételben megtestesíthető forrásait. Mielőtt belevágnánk a főzésbe és falatozásba, vegyünk még közelebbről szemügyre két, az étvágyunkat befolyásoló hétköznapi tevékenységet.

  • Kialvatlanul éhesebbek vagyunk

Az alvás olyannyira hétköznapi tevékenység, hogy ritkán gondolunk rá úgy, mint egészségünk éber őrére. Az alváshiány (felnőtteknél kevesebb, mint napi 7 óra) és a rossz alvásminőség (a megfelelő alvásfázisok hiánya) nemcsak hangulatunkra van kihatással, de egy kialvatlan éjszaka után magasabb lesz az éhségérzetért felelős ghrelinhormon-szintünk. Így éhesebbnek érezzük magunkat, és többet eszünk, mint amire valójában szükségünk van.

  • Mozgással változik az étvágy

Testmozgáskor ugyan kalóriákat égetünk el, ám közben örömhormon önti el a testünket. A mozgás hatására felszabaduló szerotonin hormon akár 12 órán át tartó örömérzettel kényeztet bennünket. Ha mozgásszegény életet élünk, óhatatlanul alacsonyabb a szerotoninszintünk, és ilyenkor testünk bizonyos ételek utáni vággyal próbálja növelni az örömhormonszintjét. Nassolással, süteményekkel, édességekkel rövid időre képesek vagyunk megemelni a szerotoninszintünket. Míg a mozgáshiány fokozza az édességek, nasik iránti vágyunkat, addig a rendszeres testmozgás hatására pontosabban fog működni a jóllakotságérzetért felelős leptin hormonunk. Mozgással szabályozni tudjuk, hogy mire és mekkora az étvágyunk.

Az év hátralévő részében aludjunk hát jókat, és sétáljunk nagyokat. Segítve, hogy az új év erőben, egészségben telhessen, a folytatásban tálalom az egészséges étkezés ínycsiklandó falatait.

Hodossy Katalin rovata

Érdekes

Új rovatuk célja, hogy segítsen kiigazodni az étkezésben. Segítő kezet szeretnénk nyújtani mindenkinek, aki étkezésével is hozzá szeretne járulni egészsége megőrzéséhez. Éppen ezért ha étkezésekkel kapcsolatos kérdésük van, azt küldjék el az etkezes@va­sarnap.com címre. Hodossy Katalin étkezési tanácsadó konkrét tippekkel, tanácsokkal, receptekkel segít majd havonta megjelenő mellékletünkben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?