Gazdag Nagy Anikó: Mit jelent ma a karácsony?

Lélek

Hova lett az ünnepből a mélység?

Mit jelent ma a karácsony? Elsősorban stresszt! Versenyfutást az idővel. Pedig már hetekkel korábban elkezdjük az ajándékvadászatot, de még karácsony előestéjén is azt érezzük, hogy rengeteg mindent kell még elvégeznünk, beszereznünk, elintéznünk, megsütnünk, megfőznünk ahhoz, hogy tökéletes legyen az ünnep.

Ünnep? Mit jelent ma ez a szó? Pazar vacsorákat, vendégeskedést, mosolygós szelfiket a csillogó karácsonyfák előtt, játékhalmokban tobzódó gyerekeket, hatalmas plazmatévét a fa alatt.

Hol van itt a meghittség? A lecsendesedés? Hova lett a karácsonyból a mélység, az a szakrális élmény, amit ünnepnek nevezünk?

A mai világ nem kedvez a belső elvonulásnak és a visszafogottságnak, pedig az ünnepek éppen erre kínálnának alkalmat. Szokásaink kiüresedtek, hitünk elkopott, mi pedig rettegünk a csendtől és az önmagunkkal való szembenézéstől.

Mert mi lett a fontos? A külső, a csomagolás. A kirakatba tett csillogás, a közösségi oldalak fényképeinek erőltetett jókedve, felturbózott boldogsága. A műmosolyok mögött azonban gyakran kibeszéletlen családi traumák húzódnak. Magány, betegség, elhidegülés, bántó emberi kapcsolatok, amelyeket magunkkal cipelünk az ünnepnapokon is.

Ez az ellentmondás sokakat gúzsba köt. A közösségi oldalak azt az elvárást közvetítik felénk, hogy legyünk vidámak, érezzük jól magunkat, vagy legalábbis mutassuk ezt magunkról, akkor is, ha a valóság egészen más.

Hogyan lépjünk túl ezen? Hogyan függetlenítsük a karácsonyt a lájkoktól? Hogyan teremtsünk valódi meghittséget és békét magunkban akkor is, amikor nehéz életszakaszban vagyunk? Hogyan töltsük meg értelemmel az ünnepet, ha egyedül élünk, vagy épp elváltunk?

Pszichológiai mellékletünkben ehhez adnak tanácsokat neves szakemberek – hogy minden Vasárnap-olvasónak boldog karácsonya legyen.

Gazdag Nagy Anikó, 

a Vasárnap Lélek mellékletének szerkesztője

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?