Mivel jár, ha egy élsportolónő gyermeket vállal?

ss

Az élsportolóknál még az átlagosnál is bonyolultabb a gyermekvállalás. Számtalan kérdést felvet, és a döntéseket, amelyek sok embert érintenek, nem könnyű meghozni. Ha kivár a nő, amíg véget ér a pályafutása, az szintén problémát okozhat.

A profi sportolók burokban élnek: a klub, a sportvezetés a jó szereplés végett igyekszik a civil életben (is) mindent megadni nekik, minden komfortot biztosítani, mert a legmagasabb szinten, a nemzetközi porondon nem egyszerű kimagasló sikereket elérni. A gyermekvállalás felborítja az élsportolók életmódját, a felkészülés-, és versenyközpontú, eredménycentrikus gondolkodás alaposan átalakul. A kérdések, hogy milyen gyorsan tudnak visszatérni, és milyen eredményekre lesznek képesek, megválaszolatlanok. Akad pozitív példa, amikor egy versenyző anyaként jutott a csúcsra, míg mások szülés után már nem tudják korábbi szintjüket elérni, ezért a legtöbben inkább a visszavonulás után alapítanak családot. S olyan is van, amikor nem a gyermek miatt esik vissza a teljesítmény, hanem partneri bonyodalmak vagy válás miatt. Egy dolog tény: a fegyelmezett életritmushoz, szigorú rendhez szokott (ex)versenyzőnek semmiképp sem egyszerű az új feladat. De hát melyik anyukának az?

Férjjel és férj nélkül

A szlovák női kalapácsvető bajnoknak, Martina Hrašnovának 2010 júliusában született meg a kislánya, Rebeka. A riói olimpia ezüstérmes francia diszkoszvetőjének, Mélina Robert-Michonnak már kettő van. Amikor a két anyukával a somorjai dobó-Európa-kupán találkoztunk, erről a témáról is szót ejtettünk. „Komplikált a dolog egy gyermekkel is, kettővel duplán, még ha a férjem besegít is. Olyan, mintha ráadásként még egy sportot űznék” – mondta ki kerek perec Mélina, aki első lányát nyolc éve, a másodikat későn, 39 évesen szülte. A pici most lesz egyéves. De az anyuka nem panasszal folytatta: „Óriási motivációt jelent számomra a két lány. Semmi sem egyszerű a világon, az anyaságot, a családot és az élsportot lehet kombinálni, gyermekkel is lehet folytatni, csak éppen tudni kell, hogy mik a prioritások.”

Mélina tavaly júniusban hozta világra a második gyermekét, s azt mondja, annyiban egyszerűbb volt, hogy már tudta, mi vár rá. S azt is, hogy mit szeretne. „Folytatni – ez nem volt kétség. Még nem értem el a csúcsra, érzem, hogy még arrébb van a határ. A szülés után szeptemberben kezdtem el a felkészülést, de a nagy cél számomra Tokió: a jövő évben még érmet szeretnék az ötkarikás játékokon. Azért is, hogy példát mutassak a fiatal atlétanőknek, hogy nem kell lemondaniuk a gyermekről, nyugodtan alapíthatnak családot, és még azután is versenyezhetnek. Persze ha akarnak.”

A 36 éves Martina Hrašnová helyzete annyival hátrányosabb, hogy – lassan öt esztendeje – elvált. A 2009-es vb bronz-, a 2012-es Eb ezüstérmese talán ezért jellemezte az elmúlt éveket nem túl jónak, bár nem titkolta, hogy a volt férjével nagyon jó a viszonya, közel laknak egymáshoz, így ha ő edzőtáborba vagy versenyre megy, Ondrej gondoskodik Rebekáról. „Nem bántam meg, hogy egy időre megszakadt a karrierem, mert ezzel egy másik ember életéért is felelősséget vállaltam. Rebeka értelmes lány, nem tudom, hogy sportoló lesz-e belőle, egyelőre inkább a hegedű érdekli.”

„Most főleg édesanya vagyok”

Harminc évet töltött a vízen, három olimpiai aranyával és 31 világbajnoki címével Kovács Kati a világ legsikeresebb kajakozónője. A Kajakkirálynő 2016. július 29-én jelentette be visszavonulását; két évvel előtte, 2014. június 6-án jött a világra kislánya, Schmidt Luca Anna. Ezt követően a válogatókon már nem tudta kivívni a vb- vagy Eb-indulás lehetőségét. „Az élsport nagyon kötött és zárt világ. Nincs bennem fájdalom, amiért abbahagytam, jókor hoztam meg a döntést. Tény, hogy féltem, amikor meghoztam, attól tartottam, depressziós leszek. Ezt én tudatosan el akartam kerülni. Amikor Luca megszületett, hat hét múlva már sportoltam, és igyekeztem felvenni a ritmust” – mesélte Kati, akinek férje, Ádám volt a legnagyobb segítségére. Sokszor az anyai feladatokat is átvette a családban, hogy Luca születése után felesége még egy rövid időre visszatérhessen a sporthoz.”

Kati a vállalkozásaiban dolgozott, Luca bölcsödébe járt, idén januárban pedig egy kis húgot kapott, Schmidt Júlia Lénát. Anyukája semmiről sem maradt le, fantasztikus sikereket ért el a sportban, és most teljesült másik nagy vágya: az anyaság. Most elsősorban édesanya.

Nem éppen tündérmese

Viktorija Azarenka ezt írja az Instagramon a gyermekvállalásról: „Úgy gondoltam, hogy minden olyan lesz majd egy kicsit, mint egy tündérmese. Nos, nem olyan, viszont egyértelműen ez a legjobb, ami történt velem egész életemben. Van benne kihívás bőven, néha kicsit ijesztő is, hisz felelős vagyok egy emberi lényért, de határozottan élvezem. Nem könnyű, de próbálom megtalálni az egyensúlyt a gyermeknevelés és a karrier között. Az a célom anyaként, hogy esélyeket, lehetőségeket biztosítsak a fiam számára, s az adódóak közül ő majd kiválasztja a számára legmegfelelőbbet.”

Az egykori világelső fehérorosz teniszezőnő 2017 júliusa óta nincs együtt férjével, gyermekének apjával, a hokista Billy McKeague-gel. Az apa szakításuk után a bíróságon azt szerette volna elérni, hogy a közös gyerek, Leo hozzá kerüljön, s ebből csúnya háborúsdi lett. A per és feszültség nagyon kihatott Viktorija játékára, és így világranglista-helyezésére is, május utolsó előtti hetén a 44. volt. Most próbál újra visszakapaszkodni.

„Dorotkát sírva hagytam ott”

„Mindig nehéz. Dorotka sokszor elsírta magát, amikor látta, hogy csomagolok, tudta, hogy elutazom. Ezért a távolból nem is beszéltem vele telefonon, nehogy elérzékenyüljön.” Zuzana Žirková, a mindenkori legjobb szlovákiai kosaras szeme könnyel teli, amikor ezt kimondja. „Dorotka alapvetően megváltoztatta a világszemléletemet, születésével belső béke költözött az életembe, bár mostanában nem töltünk együtt annyi időt, mint amikor pici baba volt, s amennyit most is szeretnénk.”

Dorotka hatévesen talán még nem érti, hiába mondja neki az anyukája, hogy számára a kosárlabda munkát jelent, de ha nagyobb lesz, fel tudja fogni, hogy ennek így kell lennie. Anyukája egykor nemcsak nálunk volt a legjobb (nyolcszor is), hanem Európában is azok közé tartozott, s ez nem megy másképp. Zuzka a válogatottól négy éve búcsúzott, tavaly, 37 évesen klubszinten is befejezte aktív pályafutását. Kassán, ahol 1996-ban elkezdte. Válogatottként megjárta a sydney-i olimpiát, nyert Eb-érmet, háromszor Euroligát, játszott külföldi klubokban, két évadban Sopronban is, sőt az amerikai női profi ligát (WNBA) is megtapasztalta. Alig szállt ki a vonatból, már újra száguld, tavaly ősztől a kassai Young Angels csapatát irányítja.

Verseny alatt szoptatott

Két gyerek mellett is felért a csúcsok csúcsára. Az orvosok sem győzik csodálni, hogy mire képes. „Csúcsra jutni szülés után sok lemondással jár, nem mindenki képes rá, csak az olyan rendkívüliek, mint Nasztya. Ezt rég megmutatta, s most csak visszatért az előző szintre” – jellemezte a háromszoros olimpiai bajnokot Vladimír Vachalík, a besztercebányai Dukla orvosa. „Csodálatra méltó a teljesítménye, akik ismerik, tudják, hogy a pici lányt vitte magával a versenyekre, amíg szoptatta. Ez óriási hátrány, ha fizikailag jól fel volt is készülve, soha nem aludta ki magát.” Nasztya egy apró mosollyal vette tudomásul az elhangzottakat, s csak annyit jegyzett meg, hogy nemcsak az érmek kárpótolják mindenért, hanem főleg a gyerekei mosolya.

Anasztaszja Kuzmina 2007-ben hozta világra fiát, Jeliszejt, 2010-ben Vancouverben felállt az olimpiai dobogó legmagasabb fokára, és még egy ezüstre is tellett. Négy évre rá Szocsiban sprintben ráduplázott, 2015-ben újabb gyermeket szült, ezúttal kislányt, Olíviát. Neki is hozott az anyuka aranyat, 2018-ban Pjongcsangból, s még két ezüstöt is. A 34 éves Nasztyának világbajnoki érmekből is van egy teljes gyűjteménye.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?