Archívum

Keressük meg a legjobb tanárt!

Az utóbbi évtizedekben nemcsak anyagi, hanem társadalmi megbecsülés is alig jut a pedagógusnak. Sokkal gyakrabban hallunk arról, hogy a diákok az iskolában kigúnyolják, bántalmazzák tanárukat, mint arról, hogy még évek múltán is hálával emlékeznek rá. Ezért is figyelemre és tiszteletre méltó a szepsi Köteles Szabolcs kezdeményezése, aki a legjobb tanár címért indított internetes szavazást.
author
Vasárnap

2015. december 19. 01:34

 

A fiatal vállalkozó magánkezdeményezésként működteti az intri.sk honlapot, ahol szlovákiai magyar közügyekhez szól hozzá szubjektíven, olykor némi humorral, és gyakran nagyon tanulságosan. Azt mondja, a legjobb hazai magyar pedagógus kereséséhez egy vita adta az ötletet, amelynek az volt a témája, van-e szlovákiai magyarság, és ha igen, akkor az milyen. „Arról beszélgettünk, vajon mi köthet össze egy bodrogközi és egy csallóközi magyar embert, mi az a közös nevező, amitől ők együtt magyarság lesznek. Arra jutottunk, hogy ez a magyar iskola. A Tompa Mihály szavalóverseny, a Duna Menti Tavasz, a gombaszögi Tábor, a diákklubok és -rendezvények, ahol az ország távoli szegleteiben élő magyar fiatalok találkoznak, és közös élmények által válnak közösséggé. Jómagam a kassai ipariba jártam, ahova szintén egész Szlovákiából érkeztek diákok. Az »intrin« mindenféle nyelvjárást lehetett hallani; én tulajdonképpen ott ébredtem rá, milyen sokféle és mégis mennyi mindenben egyforma a szlovákiai magyar” – mondja Szabolcs, aki azért találta ki a szavazást, mert maga is úgy látta, nem becsüljük meg kellőképpen a pedagógusainkat. Holott a magyar iskolákban talán egy kicsivel többet is kell dolgozni, mint a szlovákban, és az is biztos, hogy a pedagógusaink mindig több ellenőrzésnek, zaklatásnak voltak (vannak) kitéve, mint a szlovák kollégáik.

Aki tehát úgy érzi, hogy akár évek múltán, akár csak egyetlen e-maillel is szeretné kifejezni köszönetét volt tanítójának, tanárának, az most megteheti az intri.sk honlapon a megfelelő linkre kattintva. Szavazni hét kategóriában lehet – óvoda, napközi, alapiskola alsó tagozata, alapiskola felső tagozata, középiskola, intri és főiskola vagy egyetem –, december végéig. Az érdeklődés máris nagy. November végéig több mint ezer szavazat érkezett, túlnyomórészt középiskolai tanárokra. Ez érthető, hiszen ez az az időszak, amikor a diák már partnerként tud kommunikálni a pedagógussal, de még fogékony, alakítható. „Kicsit azért sajnálom, hogy az óvónőkre és az alapiskola alsó tagozatán oktató pedagógusokra kevesebben szavaznak, hiszen ők vannak ott a kezdeteknél, amikor eldől, milyen diák, milyen ember lesz belőlünk. De ez még bepótolható az év végéig, ezért mindenkit arra buzdítok, hogy gondolja végig, volt-e az ő életében is olyan pedagógus, aki megérdemli azt az egy e-mailt” – mondja Szabolcs. Szigorúan egyet, mert az egy címről ugyanarra a névre érkezett több szavazat érvénytelen. Vagyis a kategóriák győztesei biztosan sok diák hálás emlékezetében élnek akár évtizedek óta is, hiszen sokan még az ötvenes években oktató pedagógusokra is szavaztak.

A végeredményt januárban tudhatjuk meg ugyanezen a honlapon, és Szabolcs ekkor teszi közzé azokat az üzeneteket, nyílt leveleket is, amelyeket sokan a szavazatukhoz csatoltak. Annyit elárult, hogy vannak köztük megható vallomások is arról, mennyi mindent köszönhetünk iskoláinknak és pedagógusainknak. Mert erről is többet kellene beszélnünk az állandó panaszkodás és hadakozás helyett.

Az említett honlapon olvasható Köteles Szabolcsnak egy másik írása is arról, miért jó szlovákiai magyarnak lenni. Sokan biztosan nem tudnának kapásból egyetlen okot sem, pedig több is van, csak mi megszoktuk, hogy a félig üres poharat lássuk. „Hallottak valaha szlovákiai magyar rendezvényen olyan beszédet, amelynek a központi témája az volt, hogy több mosolyt az arcokra, több vidámságot az utcákra, több boldogságot a szívekbe? Mert én nem. Senkit sem érdekel, hogyan érezzük magunkat. Azt várják el tőlünk (és mi is azt várjuk el magunktól), hogy hősies pózokba feszülve éljük az életünket, valamiféle komor daccal szegülve szembe a barátságtalan külvilággal” – írja Szabolcs. Igen, némileg beledermedtünk ebbe a pózba, iskoláinkról, pedagógusainkról is szinte már csak megszüntetések, tiltakozások, sztrájkok kapcsán esik szó. Pedig a lényeg az, hogy bár a körülmények olykor mostohák, mégis teszik a dolgukat, és fogják is, csak legyen kiért.

Pedagógusaink közül sokan nemzedékeket neveltek fel, nekik is köszönhető, hogy a diákjaik gyermeke, unokája szintén magyar iskolába jár. Ezért szavazzanak rájuk!

 

 

 

 

 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A Szlovák Orvosszakszervezet küldöttsége a keddi tárgyaláson sem tudott megegyezni az egészségügyi minisztériummal

Napról napra egyre több orvos mond fel

boris kollár k

Kollár: Leghamarabb fél év múlva tarthatunk előrehozott választást

d

Pozsonyi gázolás – További áldozatok kiléte került nyilvánosságra

Azonnali segítséget kért egy ukrán katonatiszt Debalcevéből

Legyőzték az orosz elit csapatokat, folytatják előretörésüket az ukrán katonák

oz elutes

Elfelejtette, hogy berúgott, elütött egy őzet, majd magára hívta a rendőrséget

zelenszkij k

Zelenszkij aláírta azt a rendeletet, amely lehetetlenné teszi, hogy valaha is tárgyalóasztalhoz üljön Putyinnal

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.