Felhangosította* a Csendes-óceánt

<p>Amerika zöld utat adott a melegházasságoknak. Ne ijedjenek meg, náluk sem születnek majd ezekből a frigyekből sok kis meleg gyerekek, ellenben jogilag rendezett kapcsolatban élhetnek azok is, akiket az Isten másnak teremtett, mint a fajfenntartó standard.</p>

 Egy-két kósza vélemény keringett erről is a hálón, pro és kontra, agyból és szívből és izomból írt is, de hozzá sem mérhető a referendumbeli felindulásokhoz. Mert most más érdekli a népet, akinek kenyér és cirkusz kell, mint tudjuk Iuvenalis óta, amikor is ingyengabonához ingyenlátványosság járt, elfoglalva a tétlenségre kárhoztatott csőcseléket, nehogy már a hatalom ellen fordítsa fölös energiáit. Aktualizálva a dolgot, kenyérnek nekünk itt a nevetséges áfacsökkentés, cirkusznak most a menekültügy, mely még az egyneműek hálószobatitkainál is inkább foglalkoztatja a népet, hiszen ezek mégiscsak nyelvükben, kultúrájukban, színükben is másak, mint a mi másaink, akikkel együtt nőttünk fel. És szövődnek az egymás megfélemlítésére szolgáló rémtörténetek, mint nagyanyáink idejében a fonóban meg tollfosztáskor, tévétlen hosszú téli estéken a vámpírokról, boszorkányokról, ördögökről, utcákon kóborló, tisztes házakhoz is betérő szellemekről. És akkor is hitték (a nép már csak ilyen), volt, aki be is rezelt a fonóból hazafele menet (akkor sem volt közvilágítás) a sötét utcában a legkisebb pisszenésre, szélsusogásra, falevelek zörgésére. Akkor ez volt a horrorfilmek helyett. Most meg már annyira telítve lettünk virtuális szörnyűségekkel, ijesztegetős mesékkel, hogy meg sem kottyan, nyugodtan rágjuk a sós mogyorót vagy akár vacsorázunk a premier plánban szikével lassan, módszeresen és elképzelhetetlen kegyetlenséggel kibontott emberi belek mellett. A szemünk sem rebben, megszoktuk és megtapasztaltuk, hogy a képernyő biztonságosabb, mint a vasfüggöny, abszolút elválaszt a romlott világtól.

A világért sem akarom elviccelni a dolgot, már csak azért sem, mert itt valódi szerencsétlenek valódi puszta életéről beszélünk, sokkal komolyabb a probléma annál, hogy egy egyszerű eldöntendő kérdéssel megválaszolhatnánk. Segítsünk vagy ne segítsünk? Ez itt a lenni vagy nem lenni. Az értelmes ember, mert mivel nem állat, nem ösztönlény, mérlegel. Az értelmesebbje még mielőtt bármit is nyilatkozna. A bölcs meg hallgat és cselekszik. Tagadhatnám, de minek, ember vagyok én is, bevallom, elgondolkodtam. Árpád apánk, ugye, aki bevándorolt ide, ahová mi már születtünk, és nem segítséget kért, az rendben, mert 1. a mienk, 2. nem menekült, támadott, 3. csak. De ebbe nem bonyolódtam tovább még gondolatban sem, mert történelemből is könnyen verhető vagyok, hagyjuk. Kicsit később, a nagy gazdasági válság idején kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk (igen, Valika, igen, Mancika: József Attila), nem az életét féltve, hanem a kenyerét keresve. Aztán a háború alatt, után újra egy hullám, a fasizmust félve, 1956-ban és 68-ban a másik diktatúrát félve, és most megint kivándorlók lettünk megélhetési bevándorlókként. Munkát, lakást, levegőt veszünk el az őshonosoktól a fejlettebb Nyugaton. Ez rendben van? Mert? 1. rólunk van szó, s tudjuk, hogy mi jobban teljesítünk, 2. nem menekülünk, odautazunk, 3. csak. És igen, eszembe jutott a nostradamusi teve iszik a Duna vizéből is, meg más is, éppen ezért kellene nagyon okosan és higgadtan állni a kérdéshez. És mielőtt bármilyen rémhírnek, rémképnek, rémfilmnek bedőlnek, bizonyosodjanak meg róla, hogy hiteles forrásból jutottak-e információhoz. Mert rengeteg ám az álhír, a digitális technika meg már olyan, hogy általa például Sylvester Stallone is Nagy Lászlót szaval. Magyarul. S csak azért nem Chuck Norrist* hozom példának, aki Dsida Jenőt, mert még a kisgyerekek is tudják, hogy Chuck Norris számára lehetetlen nem létezik, csak olyan, hogy nincs kedve éppen hozzá. Érdemes elolvasni az e heti témát.

Szóval?

 

Cs. Liszka Györgyi főszerkesztő

 

Nem engedett be a városba holmi újfajta módit, szorgosan ügyelt a polgárok viselkedésére, és VASÁRNAP délelőttönkint lánccal záratta le az utcát

Kosáryné Réz Lola: Perceg a szú

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?