Egyetérteni nem muszáj. Gondolkodni igen

bv

Heller Ágnes (1929–2019)

A valóság nehéz műfaj, mondjuk sokszor, és mindig jól tesszük, mert mindenről, ami túl egyszerűnek hangzik, és amit túlzott egyszerűsége folytán akarnak eladni nekünk, kiderül, hogy van mögötte valami sokkal bonyolultabb. Heller Ágnes élete, munkássága és szerepvállalása bizonyíték arra, hogy az életben nincsenek egyszerű, csak egyszerűnek hazudott válaszok. Heller bizonyíték arra is, hogy az embernek meg kell tanulnia szembenézni saját korlátaival. Hogy az emberi intellektus, bárhogy magasztaljuk is, nem egyenlő a mindenható Istennel, az előbbinek ugyanis időről időre lejár a szavatossága. Egyetlen esélye, hogy képes megújulni, már ha képes. Ő képes volt, talán ezért is számított annyira a véleménye, kilencvenéves korában is. Sőt talán nem is a véleménye számított, hanem az, hogy volt véleménye, és minket is arra tanított, hogy legyen véleményünk, vagyis gondolkodjunk.

Heller Ágnes 1929-ben Budapesten született zsidó polgári családban. A második világháború előtt a szigorodó zsidótörvények ellehetetlenítették a család életét, a Dunába lövés és a deportálás elől Heller Ágnesnek sikerült megszöknie.

A háború után leérettségizett, a cionista mozgalom tagja lett, majd a pesti egyetem magyar–filozófia szakán tanult tovább – Lukács György tanítványaként. 1951-ben megszerezte a diplomáját. 1955-ben lett a filozófiai tudományok kandidátusa, 1967-ben doktori fokozatot szerzett.

1947-ben lépett be a kommunista pártba, de később kizárták. 1953-tól 1958-ig volt ismét az állampárt tagja. Ebben az évben 1956-os szerepvállalása miatt fegyelmivel elküldték az egyetemről, öt évig gimnáziumban tanított, írásai nem jelenhettek meg, útlevelet nem kaphatott.

1963-tól az MTA Szociológiai Kutatócsoportjának munkatársaként filozófiai kérdésekkel foglalkozott. 1968-ban aláírta a csehszlovákiai bevonulás elleni tiltakozást, emiatt ismét mellőzni kezdték. 1973-ban az MSZMP Politikai Bizottsága határozatában Heller filozófiai nézeteit is antimarxistának nyilvánította, ezután négy évig fordításokból élt.

1977-ben második férjével, a szintén filozófus Fehér Ferenccel elhagyta Magyarországot, és előbb Melbourne-ben, a La Trobe Egyetemen tanított, majd 1986-tól a New York-i New School for Social Research professzora lett.

1989-ben hazatért, 1995-től a szegedi JATE filozófiai és a budapesti ELTE esztétikai tanszékének egyetemi tanára volt, s tanított New Yorkban is. 1999-ben nyugdíjba vonult, 2010-től professor emeritaként ismét tanított az ELTE esztétika tanszékén. 1990-től az MTA levelező, 1995 óta rendes tagja volt. Az elmúlt 10-15 évben rendszeresen mondott véleményt közéleti témákban.

2019. július 19-én kora délután a Magyar Tudományos Akadémia balatonalmádi üdülőjének strandjáról úszni indult, majd a vízbe fulladt.

Utolsó interjúját egy hónappal ezelőtt a neokohn.hu portálnak adta. Beszélt arról is, hogy négy identitása van. „Magyar, zsidó, nő és filozófus. Ezek közül igazán csak egy mellett, a filozófiai mellett tettem le a voksomat véglegesen.”

Mindig is erősen érdekelt a magyar kisebbség helyzete Romániában vagy Szlovákiában. Számomra rettenetesen fontos, mit tud a kisebbség kulturálisan csinálni: hogyan tudja megszervezni az életét, hogyan tesz szert szabadságra, önálló életformára, hogy tudja megőrizni az identitását? Lehetséges, hogy azért foglalkoztat, mert zsidó: tehát kettős gyökerű vagyok, ezért tapint az elevenemre az azonosság megőrzésének problémája.

(Részlet a Bicikliző majom című interjúregényből)

A teljes cikk a Vasárnap 31. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?