Elhunyt Duray Miklós

Duray

Szimbolikus dátum előtt hagyta itt a földi életet Duray Miklós. 2023. január 1-jén ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját a Szlovák Köztársaság, ő pedig az óév decemberének végén hunyt el, 77 évesen.

A haláláról hírt adó, magyar és szlovák beszámolók mindegyike elsőként emeli ki, hogy Duray ott volt a Václav Havel és a körülötte csoportosuló aktivisták által kidolgozott Charta 77 aláírói között, emiatt pedig az akkori kommunista rendszer ellenségének számított.

Duray Losoncon született 1945-ben, geológusi diplomát szerzett. 1965–68 között a pozsonyi magyar egyetemistákat tömörítő József Attila Klubot vezette, 1968–69-ben a Csemadok KB elnökségének volt a tagja. A normalizáció kezdetén a Csemadokból kizárták, majd megtiltották, hogy közéleti szerepet vállaljon és publikáljon.

1976-tól kapcsolódott újra a közéletbe, emiatt megfigyelték, zaklatták, kétszer börtönbe is került.

Ellenzéki tevékenysége révén lett külföldön is ismert, 1984-es bebörtönzését követően az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet és a Pen Club amerikai tagozata is a szabadon bocsátását követelte. Ján Čarnogurský, Milan Šimečka és Miroslav Kusý, a szlovák ellenzékiek levélben fordultak az akkori Szlovák Szocialista Köztársaság miniszterelnökéhez, követelve Duray szabadlábra helyezését.

Kutyaszorítóban című könyvét szamizdatban terjesztette, majd külföldön adta ki. Rámutatott, hogy a csehszlovákiai magyarság kettős elnyomás alatt élt, hiszen a kommunista rezsim szovjet mintára leképezett emberi jogi elnyomása mellett nacionalista elnyomásnak is ki volt téve.

Külföldi nyomásra 1987-ben visszakapta csehszlovák útlevelét, feleségével 1988 nyarán az USA-ba utaztak, az Indiana University of Pennsylvania meghívására. A következő év során előadásokat tartott, ott tartózkodását neves amerikai magyarok támogatták, köztük Soros György. 1989 novemberében tértek vissza Csehszlovákiába, Duray 1990 februárjában megalapította az Együttélés politikai mozgalmat. 1990 és 1992 közt a prágai szövetségi parlament képviselője volt, 1993 januárjától a szlovák parlamentben viselt mandátumot. 1998-ban az MKDM, az Együttélés és az MPP egyesülésével létrejött Magyar Koalíció Pártjának tiszteletbeli elnöke lett.

Az ezredforduló éveiben Magyarország határon túli nemzetpolitikájának egyik eszmei ihletője, tőle származott a kedvezménytörvény és a magyar igazolványok bevezetésének ötlete. Gyakran került a hazafias szlovák politika célkeresztjébe, 2002-ben a Szlovák Nemzeti Párt képviselői leláncolták Duray képviselői székét a szlovák parlamentben, hogy ne tudja elfoglalni a helyét. Egy 2006-os rádiónyilatkozatában fasiszta pártnak nevezte az SNS-t, ezért a párt beperelte, a bíróság pedig első fokon egymillió korona kártérítés kifizetésére és bocsánatkérésre ítélte, másodfokon viszont felmentették.

Duray 1965-től vállalt aktív közéleti szerepet, parlamenti képviselői mandátuma 2010-ben szűnt meg. Elismerések, civil és állami kitüntetések hosszú sorát ítélték neki. Halálával a (cseh)szlovákiai magyar közélet legrégebbtől aktív alakja távozott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!