Archívum

Egy évvel a K-nap után

Eddig leválthatatlannak hitt közszereplők távoztak a posztjukról, sérthetetlennek tűnő alakok kerültek börtönbe, és lassan az is kiderül, mi körül forog a hazai közélet, és kik irányítják. Egy éve történt a Kuciak-féle kettős gyilkosság.
Vrabec Mária

2019. február 27. 10:52

t

2018. február 21-e sorsforduló, mérföldkő volt Szlovákia számára. A K-nap, amikor brutálisan meggyilkolták Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát, és amely után minden megváltozott. Ez az év a kiábrándulás éve volt, amikor rá kellett ébrednünk, hogy még rosszabb a helyzet, mint gondoltuk. De a reményé is, mert még mindig hihetjük, hogy kiderül, ki volt a gyilkosság megrendelője.

Egy ember kezében

Kezdjük a végéről, mert ami az utóbbi egy évben történt a hazai politikai életben, az szinte mind a Kuciak–Kušnírová-gyilkosság következménye. Ha ez nincs, akkor ma nem nézhetnénk Fico keserves vergődését az alkotmánybírói – posztért. Ha nincs a gyilkosság, biztosan akadt volna más is, aki a Smer jelöltjeként hajlandó indulni az államfőválasztáson, mint az alig ismert uniós diplomata Maroš Šefčovič, és nem tudnánk, hogy a főügyészségtől kezdve a rendőrségig, a kormány legfelsőbb szintjeitől az alvilágig mindent Marian Kočner tartott a kezében. Hogy ez az állam a szabályok kijátszására, kölcsönös zsarolásra és kompromittálásra épült, csupán ezek tartottak össze kormányt, pártokat és érdekcsoportokat. Annak pedig, aki mindezt leleplezte, és nevén nevezte, az életével kellett fizetnie.

Ehhez képest egy politikai karrier vége semmi, még csak elégtételnek sem nevezhető, mégis megdöbbentő, mennyien távoztak az elmúlt évben a közéletből azok közül, akikről azt hittük, hogy elmozdíthatatlanok.

Mentek, vagy menniük kellett

Elsőként említsük meg azokat, akik önként mondtak le, mert ennyi gyalázatot már nem viselt el a gyomruk. Rögtön a kettős gyilkosság után felmondott Robert Fico irodavezetője, Roman Šipoš, majd lemondott a kormányfő egykori kampányfőnöke, Marek Maďarič kulturális miniszter. Utánuk Mária Trošková, Fico tanácsadója és állítólagos szeretője, valamint Viliam Jasaň, a kormány nemzetbiztonsági tanácsának titkára kényszerült távozni, mert mindkettejükről kiderült, hogy szoros kapcsolatban álltak azzal az Antonio Vadalával, aki a Szlovákiában garázdálkodó olasz telekmaffia vezető alakja, és akiről a meggyilkolt Ján Kuciak írt.

Fico ekkor még ezt hitte, hogy ennyi elég lesz, vagy hogy ha PR-fogásként kitesz egymilliót az asztalra váltságdíjként a gyilkosok leleplezőinek, azzal mentheti a bőrét. De ezzel csak még nagyobb felháborodást váltott ki, és március idusán neki, valamint belügyminiszterének, Robert Kaliňáknak is távoznia kellett. Közben a Hídból, amely először nagyon felháborodott, aztán mégis szilárd pillére maradt a kormánynak, távozott Lucia Žitňanská és František Šebej, a rendőrségtől a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) igazgatója, Róbert Krajmer, majd az újjáalakított kormányból Tomáš Drucker belügyminiszter is. Utóbbinak akkor lett elege, amikor a Smer nem engedte meg neki, hogy leváltsa Tibor Gašpar rendőrfőkapitányt. Végül Gašparnak a tüntetők nyomására mégis távoznia kellett. A nyári uborkaszezon idején ugyan visszalopakodott a belügyminiszter tanácsadójaként, de miután kiderült, hogy beosztottja az ő utasítására kutakodott Ján Kuciak rendőrségi adatbázisában, másodszor is menesztették.

Gyilkosok és megrendelők

A politikai földrengéseknél is fontosabb volt azonban, ami a nyomozás folytán felszínre került. Már áprilisban nemzetközi nyomozócsoport jött létre a gyilkosság felderítése céljából, és az együttműködésnek köszönhetően szeptember 27-én letartóztatták a kettős gyilkosság elkövetőit. Majd két napon belül vádat is emeltek ellenük. A végrehajtó a vád szerint a gútai Szabó Tamás, aki kilencéves szolgálat után 2015-ben távozott a rendőrség kötelékéből. Elvégezte egy lengyel biztonsági akadémia személyvédelmi kiképzését, Molnár Péter gútai vállalkozó testőreként dolgozott. Majd teherhajókat védett kalóztámadások ellen. Tavaly kezdett Gútán vállalkozni, táplálékkiegészítőket árult, kevés sikerrel. Társa és unokatestvére, Miroslav Marček, aki Nagymácsédra szállította, korábban hivatásos katona volt. A harmadik letartóztatott személy, Andruskó Zoltán az egyetlen, aki együttműködik a rendőrséggel, és vallomást tett, vele nagy valószínűséggel vádalkut köt az ügyészség. Vallomása szerint nála rendelte meg Ján Kuciak meggyilkolását a komáromi Alena Zsuzsová, és ezért húszezer eurós tartozását engedte el. Az egész gyilkosságért ők négyen állítólag 70 ezer eurót kaptak és osztottak szét egymás között – döbbenetesen kis összeget ahhoz képest, hány millióval, milliárddal rendelkezhetnek azok, akiknek ez érdekükben állhatott. Mert ha ilyen alacsony az árfolyam, sorozatban kilőhetnek mindenkit, aki egy rossz szót mer leírni vagy akár csak szólni róluk.

Alena Zsuzsováról azóta mindennap megtudtunk valamit: hogy Marián Kočner kitartottja és komaasszonya volt, majd azt, hogy több befolyásos politikussal is pikáns levelezést folytatott a Facebookon, végül pedig azt is, hogy nemcsak Ján Kuciak, hanem, Daniel Lipšic volt igazságügy-miniszter, Peter Šufliarsky főügyészhelyettes és Maroš Žilinka ügyész meggyilkolását is megrendelte.

Folytatás a Vasárnap 9. számában!

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič szlovák miniszterelnök és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes a Medve–Vámosszabadi határátkelőnél tegnap reggel. Brüsszel szerint július elejétől fokozatosan megnyitnák az EU külső határait.⋌(Somogyi Tibor felvétele)

A szlovák politikában a trianoni évforduló kapcsán újra előkerült a magyarkártya

Berényi: „Nem volt megfelelő a memorandum átadásának időzítése”

Komárom

Komáromi Nyár – újragondolva

rendőrség illusztráció

Vizsgálja a rendőrség a pozsonyi, vereknyei roncstelep ügyét

vásárlás

A nagy üzletláncok a járvány nyertesei

Romsics Ignác

„A történész az igazság megismerésére törekszik...”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.