Csak közösség tud építeni

<p>Hodos dinamikusan fejlődő település a járási székhely, Dunaszerdahely tőszomszédságában. Mivel ebben a községben mindig történik valami, Balódi László polgármestert leginkább az utóbbi két évről kérdezzük.</p>

A töretlen fejlődés egyik legkézenfekvőbb fokmérője, hogy napjainkban a falu lélekszáma túllépte az 1800-at. „Ez annyit jelent, hogy van mintegy 650 háztartásunk, s ezek számára 145 lakást az utóbbi években építettünk. Először a község Dunaszerdahely felőli részét, a Kereksási dűlőt minősítettük át építési területté, 37 családi ház kapott itt helyet, és bérlakásoknak alkalmas területeket is kialakítottunk. Az említett 145 lakásból 120 van ezen a részen. Az infrastruktúra kiépítését természetesen a község végezte el. Ezenkívül az utóbbi két évben létesítettünk egy újabb negyedet, az Almabéli dűlőn: másfél évi munka után most jutunk a célegyenesbe, és befejeztük az infrastruktúra nagy részét. Év végéig az úthálózat építését is elkezdjük. Itt 22 családi és öt társasház lesz, az utóbbiakban előreláthatóan 60-70 lakás. A dűlőnevek megőrzése azért fontos, mert azok az őseink által adott történelmi nevek. A lakások iránti igény hatalmas: jelenleg is közel százötven kérvény van az asztalomon.”

 

Hozzáadott érték

„Amikor megválasztottak polgármesternek – mondja Balódi László –, volt egy álmom. Szerettem volna Hodosból nagyobb, jelentősebb községet létrehozni Dunaszerdahely tőszomszédságában. Ez nem jelenti azt, hogy a hatszáz méterre levő városból akarnánk kicsalogatni a lakosokat. Bár ez valahol igaz, hiszen Szerdahelyről nagyon sok a lakásigénylő, de – s ezt ne vegye diszkriminációnak senki – igyekszünk inkább a más községekből jövőket előnyben részesíteni. A városból kiköltözőknek mások az igényeik, mint a faluból érkezőknek. Nekem közelebb áll a szívemhez egy szapi, csilizradványi, patonyi ember életfelfogása, aki hozzájárul a közösségi élet alakításához. Semmiképpen sem szeretnék Hodosból szatellitvárost csinálni, ahová az emberek aludni járnak, nem jelentkeznek be, nem fizetnek adót, és nem alkotják részét a közösségnek. Ezért minden kérvényezővel leülök és elbeszélgetek, hogy megismerjem. Aki a régi lakhelyén focizott, az jelentkezzen be a hodosi csapatba, ha önkéntes tűzoltó volt, itt is legyen az. Ha valaki, mondjuk, keleten a Csemadok helyi énekkarában szerepelt, itt is lépjen be a csoportba. Ennek a hozzáadott értéke az lett, hogy községünkben, ahol nem volt aktív önkéntes tűzoltócsapat, most működik, 56 állandó taggal. Aktívak, versenyekről hozzák az eredményeket. Annak idején futballcsapatunk a járási első osztályban rendszeresen kiesőjelölt volt. Most ott tartunk, hogy megnyertük a járási bajnokságot, az ötödik ligában szerepelünk, és a második helyen állunk. Azóta van egy harminctagú énekkarunk, amelynek Megmaradásunkért a neve. Csepi György vezetésével jól működő közösséget alkotnak, és attól fő a fejem, hogyan tudjanak eleget tenni a sok meghívásnak, mert időközben fél Európát bejárták. Tehát beérett a gyümölcse annak az elképzelésnek, hogy ki élhet Hodosban, hiszen így tenni tudó és akaró embereket tudtunk behozni a községbe.”

Gondolva a falu növekedésére, s mivel az élethez a távozás is hozzátartozik, a temetőt is rendbe tették, és jelentősen kibővítették. A régi időkben a járás gyöngyszeme volt a hodosi művelődési ház, csak hát idővel sokat romlott az állaga. Az elmúlt három évben pazarul felújították, s a község ékkövévé vált. Jellemző, hogy egy évre előre le van foglalva minden hétvégére. Előtte zöld szigetekkel tarkított teret alakítottak ki, s mivel a község első teréről van szó, Szent István királyunkról nevezték el. Természetesen itt zajlanak a központi rendezvények. A falu egész területén sikerült felújítani a közvilágítást, míg a 15 térfigyelő kamera a közbiztonságot szolgálja. Ugyancsak az utóbbi két év hozadéka a kétcsillagos panzió, amely 23 személy befogadására alkalmas, és hét helyiséggel várja a turistákat. A nagyobb lélegzetű munkák közül említést érdemel még az illegális szemétlerakat eltüntetése, egy másiké, az egykori efsz telepén folyamatban van. Helyét gyűjtőudvar foglalja el. A legnagyobb beruházás, a község csatornázása is a közeljövőben valósul meg; 10,5 km-es hálózatról, 4,5 millió eurós projektről van szó. És a községháza teljes felújítása is készül.

 

Minden a közösséget dicséri

A kézzelfogható eredményeken túl Hodoson remekül működik a civil társadalom. Ha kívülről úgy látszik, hogy valami jól működik – jegyzi meg Balódi László –, nem szabad elfelejteni, hogy az nem a polgármester által van, hanem a közösség által, annak összetartását, ügyeségét, akaratát mutatja. Csak a közösség tud építeni nagyobb dolgokat. S ez érvényes a társadalmi szervezetekre is. A siker egyik feltétele, hogy hagyják őket dolgozni, de a költségvetés lehetőségei szerint támogassák is. A legnagyobb sikert az asztaliteniszezők érték el: tavaly is, tavalyelőtt is megnyerték az országos bajnokságot! Most is tetemes előnnyel vezetik a szlovák extraligát, s nagy meglepetés lenne, ha végül nem ők állnának a dobogó legfelső fokára. Az utóbbi hónapokban megverték az osztrák, a német, az izraeli és a horvát bajnokot. A labdarúgókat föntebb említettük. Ehhez csak annyit lehet hozzátenni, hogy egy-egy mérkőzésre akár 700 néző is kimegy a párját ritkító stadionba. Ahol éppen nemrég épült ki az esti megvilágítás.

A kultúra terén három pillért tart fontosnak a polgármester. Elsőként az idén jubiláló helyi újságot említi, amely tíz éve minden hónapban megjelenik. Másodikként a már említett énekkart, amely mindig úton van, és szívvel-lélekkel viszi szét a világba a falu hírnevét. S nem utolsósorban a Hodosi lakoma nevű kulturális fesztivált, amelyet immár országszerte ismernek, s amely – az elmúlt évekhez hasonlóan – idén is 14 ezer látogatót vonzott a településre. Dicséri az önkéntes tűzoltók csapatát is, akik összetartó közösséget alkotnak, és jövőre be akarnak nevezni a nyugat-szlovákiai ligába. Mi sem természetesebb, mint hogy új tűzoltószertár épült számukra, amelynek teljes a felszereltsége.

 

Új iskolát építenek

Bár, mint említettük, közel a város, Hodos kisiskoláját mégsem apasztja a nagyok vonzereje, mert a hodosiak – azon túl, hogy ragaszkodnak a gyökereikhez – fontosnak tartják az alma matert. A helyi magyar és szlovák oktatási nyelvű kisiskola egy épületben található. „Napjainkban mást sem hallunk, mint hogy veszélyben, bezárás előtt állnak a kisiskolák – mondja Balódi László. – Nálunk fordított a tendencia: az a gondunk, hogyan oldjuk meg a bővítést, hiszen évről évre növekszik a létszám mind az oviban, mind az iskolában. Ezért elhatároztuk, hogy új iskolát építünk. Bárki mondhatná: ahol ennyi az új lakás, ott természetes, hogy sok a gyermek. Csakhogy a szülők oda viszik a gyermeküket, ahol jó helyen látják őket. Vihetnék a közeli városba is, mégsem teszik. A két iskola között soha semmilyen probléma nem volt, a gyerekek és a tanítók is egy kollektívát alkotnak. S ami még örvendetesebb: az óvodából csaknem százszázalékos a helyi iskolákba való beíratás.”

Hodoson egyébként nagyon jól működik a szociális hálózat is. A községi hivatalnak van a felmerülő gondokkal foglalkozó szociális szakosztálya (ilyesmivel kevés település dicsekedhet). Kiépült a szociálisterepmunkás-hálózat, amely a segítségre szoruló családokat segíti, ezenkívül vannak községi gondozóik is. 

A munkahelyek kérdését ugyancsak másképp kezelik: serkenteni próbálják a helyi kisvállalkozókat, mert azok helyben születettek, itt laknak, és éreznek valamit a falu iránt. „Ezért alapítottunk meg többek közt tavaly egy községi kft.-t (Hodus névvel), amely főleg szolgáltatásokat végez. Ide tartozik például a száz önkormányzati lakás ellátása, a szennyvíz kezelése, a panzió, a művelődési ház üzemeltetése, a község földjén való gazdálkodás. Idén arattunk először tönkölybúzát, s idén főztünk először pálinkát is.”

A fentieket hallva akár az önellátó település modellje juthat eszünkbe, amelytől Hodos talán még távol áll, s talán nem is célja. Ám a hasonló kezdeményezések az életrevalóságot és a közösség önszerveződésének fontosságát tükrözik. Az összképet Balódi László egyszerűen foglalja össze: céljuk, hogy büszkén vállalható, jó közérzetet és otthont nyújtó település legyen Hodos.

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?