Archívum

Alkotók Vajkán

Augusztus elején harmadik alkalommal rendezték meg a helyiek által művészmicsodaként emlegetett, In Situ elnevezésű művésztelepet a vízparti településen. Tíz alkotó vett részt rajta, feladatuk az volt, hogy a természetből, a természetben alkossanak. A képzőművészek mellé idén először két építész is csatlakozott.
Szászi Fanni

2019. szeptember 18. 09:30

sz
- Szászi Fanni felvétele

A víz, az erdő közelsége mindenkit inspirált. A résztvevők a településtől viszonylag messze, a tiszta természetben alkottak, kivétel nélkül olyan helyen, amelyet a legkönnyebben biciklivel lehetett megközelíteni. Viccesen meg is jegyezték, hogy igazából nem is művésztelep ez, hanem sporttábor.

Az elemek közül talán a fa volt az, amely a leginkább megihlette az alkotókat. Szőke Erika például korhadt fából kenyeret sütött, aztán visszahelyezte annak a fának a törzsébe, melytől „elvette” az alapanyagot. Török Bianka is a természet táplálékának fogalmát dolgozta fel. Ő egy fazekat font, aztán vízre bocsátotta: „Annyira nem sikerültek, amiket kigondoltam, hogy azt mondtam, abból kell főzni, amink van.” Reméli, hogy lesz utóélete is a keze munkájának, és valamilyen kisállat beleköltözik. Aradský Richard farönkből stilizált szarvasnyomot készített, aztán szintén fából levő huzalokat vezetett ki belőle, jól szimbolizálva ezzel a növekedést, az elszabadulást. Hasonlóképp Ferdics Béla művének is a fa lett a fő alkotóeleme. „Műhelyére” egy szélfútta irtáson talált rá, ahol igazán át lehetett érezni azt, mennyire apró is az ember a természethez képest: „Úgy éreztem magam, mint egy szakrális térben.” A hely hatására alkotása az itt megélt néhány napot hivatott dokumentálni. A víz is meghatározó elem volt. Pézman Andrea legyőzve a sodrást, éppúgy fonta be a benne lévő hínárokat, mint a saját haját szokta. Gyenes Gábor a szabad akarat fogalmával játszott. Kenyérből kivágta a szabad akarat angol megfelelőjének betűit, vízre helyezte őket, majd megvárta, míg a halak az utolsó morzsáig magukkal nem vitték. A vízhez szorosan kötődik a csónak, amely Freudnál a női nemi szerv szimbóluma. A természet pedig örökké megújul, és örökké termékeny. Václav Kinga, aki éppen második gyermekét várja, ezen a vonalon indult el.

Galéria
Alkotók Vajkán-1
Alkotók Vajkán-2
Alkotók Vajkán-3
Alkotók Vajkán-4
+12

A két építésznél jól látszott, milyen könnyedén gondolkodnak térben. Kubicsek Mónika olyan ház alaprajzát készítette el a szabadban, amelyben reggeltől estig érvényesülne a fény játéka. Funczik Norbert pedig látni akarta, mennyi az annyi, ezért lécekből egy köbméteres kockát készített, és különböző pontokon fotózta le. Minden alkotás mögött személyes történet, érzés áll. Idén a jelenidejűségük lett meghatározó, vagyis hogy minden a saját terében és idejében állja meg a helyét. Látni kell, megtapintani őket, és meghallgatni az alkotókat.

A táborról filmes dokumentáció készült Szekeres Évának és Pálmai Lászlónak köszönhetően. Az alkotótelepet a film levetítése és a természetben készült alkotások fotóiból készült kiállítás zárta.

Ezt megelőzte az Irodalmi Szemle-tábor résztvevőinek felolvasása, ugyanis a művészteleppel egy időben zajlott a folyóirat ARTér elnevezésű tábora. Itt fiatal irodalmárok gyűltek össze, hogy érdekes workshopokon és előadásokon vegyenek részt. Polgár Anikótól a fordításokról tudhattak meg többet, de szóba került például a kultúra és a sajtó helyzete is, továbbá felelevenítették a kissé feledésbe merült tárca műfaját. Olyan témák is terítéken voltak, mint a hálózatelmélet, irodalomtudomány vagy épp a kortárs líra tendenciái Németh Zoltán megközelítésében. A záró felolvasáson a lap szerkesztői, Nagy Csilla és Mizser Attila először osztották ki a Szemmel tartva nevű vándordíjat, melyet azzal a céllal alapítottak, hogy évente egy-egy fiatal alkotó, író, költő tevékenységére irányítsa a figyelmet, és segítse azt. A díjat idén Hizsnyai András kapta.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 38. számában jelent meg!

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pas

Magyar pártok: legyen újra szabad az állampolgárság!

Világi Oszkár

Világi is a Színmű kurátora lett

tűzoltó illusztráció

Tűz ütött ki Pozsonyban, a Rozsnyói utcában

ddd

A tréfamester apró gyöngyszemei

fagyasztott zöldség

Gyümölcsöt, zöldséget a mélyhűtőbe!

A szlovák állampolgárságot elveszített magyarok nem örülhetnek az új tervezetnek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.