A költözés menetrendje. Nézzük, hogy mire kell figyelnünk!

lakás költözés

Sokan talán úgy gondolják, hogy költözni mindenki tud. De ha nem megfelelően látunk hozzá, akkor igen sok stresszel fog járni, amíg a sok holmi a régi lakásból az újba kerül.

Megpróbáltuk összegyűjteni a költözködés előkészítésének és lebonyolításának legfőbb tennivalóit. Összeállításunkat akár ellenőrzőlistaként is alkalmazhatja az, aki erre a lépésre szánja el magát. Természetesen a folyamaton lehet változtatni, az alábbiakat ki lehet egészíteni újabb pontokkal.

1. Az időpont

Tűzzük ki az időpontot, és egyeztessük a költöztetővel. Gondoljuk át, hogy milyen módon fogunk költözni, és a munkát hogyan fogjuk előkészíteni. Hányan veszünk benne részt, és kik azok, akikre érdemben számíthatunk.

2. Feladatlista és tárgyak jegyzéke

A feladatokhoz rendeljünk határidőt és személyt, ha a család többi tagjára vagy kollégákra, barátokra számíthatunk is az előkészítésben. Vigyázzunk, mert a „majd valaki elintézi” dolgok nagy valószínűséggel ránk maradnak. Folyamatosan ellenőrizzük az elvégzendők teljesítését.

A feladatlista mellett készítsünk listát a költöztetendő tárgyakról. Megnevezésük mellé írjunk számot, vagy ha így nem lenne egyértelmű a leendő helyük, jegyezzük fel a szobát, helyiséget, ahová kerülnek. Csomagoláskor pipáljuk ki ezeket a tételeket, és írjuk nevük mellé a doboz számát vagy színkódját. Kicsomagoláskor hatalmas segítséget lehet egy ilyen lista.

3. Eszközök, kellékek

Szerezzük be a szükséges eszközöket. Szükségünk lesz erős, merev falú s különböző méretű dobozokra és zsákokra (szemetes- és ruhazsákok) mindenféle méretben, a rögzítéshez és lezáráshoz pedig ragasztószalagra, zsinórra, spárgára. A dobozok, zsákok jelölésére vegyünk vastag színes filcet és címkéket. Kifejezetten költöztetődobozokat is kínálnak a különböző barkács-, valamint lakberendezési áruházak, de olcsóbb, ha egy közeli boltból kérünk jó állapotban lévő dobozokat. Ügyeljünk rá, hogy valóban különböző nagyságúak legyenek, és gondoljuk át, hogy milyen méretűbe mit fogunk tenni. Lehetőleg minél kevesebb nagy dobozba rakodjunk, főleg apróbb dolgokat, mert a sok együtt levő holmi kicsomagoláskor megnehezíti a munkánkat. Gyűjtsünk sok újságpapírt térkitöltőnek.

4. Lomtalanítsunk!

Még a csomagolás megkezdése előtt nézzük át helyiségről helyiségre a lakást, és gyűjtsük össze a már nem használt, elromlott vagy bármi módon feleslegessé vált dolgokat. A szanáláshoz használhatunk irányelvet is, pl.: azokat a ruhaneműket, amelyeket már 3-5 éve nem hordtunk, ajándékozzuk el; kerüljük a régi dolgokhoz való nosztalgikus ragaszkodást.

5 Csoportosítsunk!

Válogassuk szét a feleslegessé vált tárgyakat kidobandó, elajándékozandó és eladandó csoportokra.

* Az eladásra szántakat mihamarabb hirdessük meg a különböző internetes apróhirdetéses portálokon vagy akár a munkahelyünk intranetes hálózatán, ha erre van lehetőségünk, de akár még „garázsvásárt” is szervezhetünk a költözés időpontja előtt barátainknak és a közelben lakóknak.

* Az elajándékozandó holmit mihamarabb adjuk át. Használjuk ki a jótékonysági szervezetek ruhagyűjtési akcióit is, a bevásárlóközpontok parkolóiban szinte mindig találunk karitatív ruha- vagy játékgyűjtő konténereket.

* A lomnak minősített tárgyak esetében szerencsénk van, ha a lakóterületünkön éppen lomtalanítás van, és a közterület-fenntartók díjmentesen elszállítják a feleslegessé vált tárgyakat. Ha nincs ilyen szerencsénk, kérhetjük a költöztető cégünk segítségét a lomok elszállításához, vagy mi magunk is elszállíthatjuk őket a lakásunkhoz legközelebb eső hulladékudvarba. Ez a hulladékot a fajtájának megfelelő csomagolásban és díj ellenében veszi át. Előre tájékozódjunk a feltételekről.

A régi törülközőket, pokrócokat egyelőre ne dobjuk ki – költözéskor nagy szolgálatot fognak tenni bútoraink védelmében.

6. Csomagolási útmutató

Szánjunk elegendő időt a csomagolásra, hiszen nagyon fontos, hogy átláthatóan és biztonságosan történjen. Találjunk ki valamilyen egyszerű rendszert, és szerinte haladjunk, szisztematikusan. Például minden helyiségnek adjunk egy színt vagy nevet, s ezt minden odatartozó dobozon jelöljük. Ezen belül számozzuk is a dobozokat. Például a konyha a sárga színt kapja, és a 4-es dobozba tesszük a tányérokat.

Fontos!

A jelölések mindig a dobozok oldalain legyenek, mert ha a sok holmi egymásra kerül, nem fogjuk őket látni. Ha marad energiánk, a már említett kockás füzetbe be is írhatjuk listaszerűen a dolgok helyét, így rögtön ki tudjuk deríteni, mit hol fogunk megtalálni. A dobozok oldalán is feltüntethetjük a tartalmukat.

Egy-két számot, mondjuk, az 1-est és a 2-est tartsuk fenn azoknak a dobozoknak, amelyekbe a legfontosabb, naponta használt dolgainkat tesszük. Így szólhatunk a költöztetőknek, hogy kirakodáskor azok kerüljenek előre, elérhető helyre.

7. Parkolóhely és lift

Előre foglaljuk le a szükséges parkolóhelyeket, és a szomszédokat értesítsük (panelházban pl. a faliújságon vagy a bejárati ajtón), hogy költözködni fogunk, s fokozottan fogjuk igénybe venni a személy- vagy teherliftet. Ha zárt teherlift működik a házban, kérjük el előre a gondnoktól a kulcsát. Járjuk be a költözés útját az ajtótól a parkolóig, nézzük meg, hogy mi akadályozhatja a rakodást, gondoskodjunk az akadálymentesítésről, és a költöztetőnek jelezzük a várható nehézségeket.

Költözködés után gondoskodjunk a lépcsőház és a közös területek takarításáról.

8. Hivatalos ügyek

Túl kell esnünk a közműátírással kapcsolatos hivatali ügyintézésen is, és a postánk átirányításáról se feledkezzünk meg. Utóbbit kérhetjük a postától díj ellenében, de átmenetileg ingatlanunk új tulajdonosával is megegyezhetünk róla.

9. A költözés napja

Erre a napra ne tervezzünk más programot. Válasszunk kényelmes, sportos öltözetet, vigyünk magunkkal elegendő innivalót, és az étkezést is tervezzük el. A dobozok berakásakor törekedjünk a költöztető autóban levő hely kitöltésére, kirakáskor pedig arra, hogy minden doboz a megfelelő helyiségbe kerüljön. Elhelyezésükkor a feliratok mozgatás nélkül is olvashatóak legyenek, és fontos, hogy a mindennap használatos tárgyainkat tartalmazó dobozt elérhető helyre tegyük. Ügyeljünk magunkra, ne húzzuk meg a hátunkat, vállunkat, kérjünk segítséget, ha arrább kell tenni egy súlyos tárgyat.

10. Kicsomagolás

Ugyanolyan rendszer szerint kezdjük el, ahogyan becsomagoltunk. Elsőként a bútorokat helyezzük végleges helyükre, majd a lista szerint haladjunk dobozról dobozra. Még ilyenkor is lomtalaníthatunk, ajándékozhatunk!

Kapcsolódó cikkünk

(Webnode, otthonka, promove)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?