2020 tavaszán: élénk színek, retró megoldások, trópusi minták

divat

A jelentősebb divatheteken már ősszel beharangozták az idei tavaszi–nyári trendeket, és úgy tűnik, nem kell éles váltással számolnunk.

Időutazás a múltba

Továbbra is előnyt élveznek a retró irányvonalak, különösen a hetvenes évek divatja, amely tálcán kínálja a magas nyakú és sálgalléros ruhákat, blézereket, a trapézfarmereket, a magas derekú nadrágokat és a bőrhatású kreációkat.

A nyolcvanas–kilencvenes évek időutazó darabjai sem tűnnek el a feledés homályában, sőt, tovább szorgalmazzák a lakkhatású, fényes és csillogó ruhaneműket, kiegészítőket, valamint a hangsúlyos ujj- és vállszabású felsőket.

A csillogás, a flitteres vagy glitteres anyagokból készült ruhák nemcsak alkalmakkor hódítanak, hanem a hétköznapi viseletbe is beépülnek. Továbbra is közkedvelt a megunhatatlan farmernadrág, ebből is a koptatott anyagú. A fiatalok kedvenc ruhadarabjai a kényelmes, mintás, nyomtatott pólók – a legismertebb film- és mesefigurák jelennek meg nemcsak rajtuk, hanem a kardigánokon, pulóvereken, de akár a nadrágon, ruhán is, különféle neonszínekben.

Élénkek és zöldek

Tavasszal mindig minden megújul, s a divatban előtérbe kerülnek az élénk színek. 2020-ban a neonárnyalatok fognak hódítani. A pinkek, sárgák, valamint a zöld is nagy kedvenc lesz; utóbbi nagyon friss, üde hatású, jól társítható sötétebb, komolyabb színekkel, például a kékkel, melyről jó tudni, hogy az év színe lett.

Semleges színek

A neonparádé ellenpólusaként a letisztult földszínek is népszerűek lesznek. A bézsek, barnák, okkerek csupa melegséget nyújtó alapárnyalatok. Több divathéten is gyönyörű szetteket mutattak be főszereplésükkel, eltérő stílusban feldolgozva őket.

 

Előnyös csíkozás

A minták terén a hosszanti csíkozású szettek, ruhák is meghatározó résztvevői voltak a 2020 tavaszi-nyári trendeket felvonultató divatheteknek. A fekete-fehér változatot több tervező is feldolgozta, láthattuk Stella McCartney-nál és a Balmainnél is, nem kell azonban viselését leszűkítenünk a jól bejáratott csíkos pólókra, hordjunk bátran csíkos blézert, blúzt, egyrészes ruhát; egy jó fazonnal kombinálva nagyon előnyös szetteket állíthatunk össze. A kötött alapanyagból készült ruhák pedig nagyon kényelmesek, és a csíkok optikailag csodákra képesek.

Pötty, pötty, pötty

Ha nem a csíkok, akkor a pöttyök legyenek jelen tavaszi–nyári ruhatárunkban. Idén lehetnek egészen aprók vagy óriásiak, a kontraszt a fontos, mint Carolina Herreránál, Michael Korsnál vagy Marc Jacobsnál. Trükközhetünk is ezzel a mintával: ha valamely testrészünket optikailag erősíteni szeretnénk, nagy pöttyös, ha karcsúsítani, pici pöttyökkel tarkított ruhát válasszunk.

Trópusi motívumok

Már tavaly találkozhattunk több trópusi mintával. A nagy levelek, virágok, madarak visszatérnek, és trópusi utazásra csábítanak. Ha jelenleg nem pattanunk is repülőre, hogy egy egzotikus országban pihenjük, attól még a gardróbunkba becsempészhetjük a nyári hangulatot. A legnagyobb divatházak különböző printek segítségével – pálmalevelekkel, egzotikus virágokkal és a dzsungel állataival – idézik meg a forró égöv jellegzetességeit. Donatella Versace kifutója csak úgy burjánzott a zöld nyomatoktól. 

Sokszínű bőrhatás

A bőr/műbőr divatja tovább folytatódik, méghozzá a puha, lágy esésű anyagtípusok főszereplésével, amelyekből mutatós és kényelmes ruhák, szoknyák készülnek. Nagy újításnak számít, hogy már nemcsak a barna és fekete műbőr ruhák lesznek divatban, hanem kék, piros vagy épp sárga darabokkal is feldobhatjuk megjelenésünket.

Elegáns virágok

A sötét alapon virágos ruhák most főszerepet kapnak. A néhol sejtelmes, máshol elegáns, romantikus minták jól illenek az A vonalú midi és maxi ruhákhoz – érdeme körülnéznünk az üzletekben, számos helyen találni ilyen darabokat. Sőt bizonyára a szekrényünkben is vannak, hiszen a virágminta jó pár éve divatos.

Rövidnadrág-őrület

Újításnak számít a ’70-es évek egyik legnagyobb őrülete, kedvence, a forrónadrág. Tinédzserként még könnyű szívvel mondtunk igent az extra rövid nadrágokra, ma viszont már igencsak meggondoljuk, felvegyünk-e egy ilyen nem túl sokat takaró darabot. Ha úgy döntünk, hogy behódolunk a trendnek, akkor magasított derekú fazont válasszunk.

Ennél sokkal visszafogottabb és elegánsabb a bermudanadrág. Többféle hosszban kapható, és jól kombinálható. Legyen az farmer-, műbőr, szövet- vagy vászonnadrág, mindegyikben jól fogjuk magunkat érezni. Szabadidőnkben kombinálhatjuk lezser toppal, pólóval; selyem- vagy szaténblúzzal, sálgalléros zakóval/blézerrel akár munkába is hordhatjuk csizmával és szandállal is.

Kiss Kósa Annamária

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/15-16. számában jelent meg!

 

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti!❗️

https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?