Szlovákiában más magyarnak lenni, mint Magyarországon szlováknak

Vasárnap kitekintő

Minden nemzeti kisebbség, minden nemzetiség kultúrájának fenntartásában alapvető szerepe van az oktatásnak. Jelenleg Magyarországon harminc szlovák nemzetiségi iskola működik. Zömében általános iskolák, némelyik bilingvális, a többség nyelvoktató, és van két kollégiummal szerveződött gimnázium.

Dabas-Sáriban a szlovák kultúra közvetítője és megőrzője a helyi óvoda mellett a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola. Nagy Tamás két éve kinevezett igazgató, előtte két évig megbízott intézményvezetőként látta el ezt a feladatot.

Milyen indíttatásból lett szlovák szakos tanár?

Otthon, Dunaegyházán a szüleim beszélték egymás között a közép-szlovákiai nyelvjárást, a nagyszüleim egymással csak szlovákul társalogtak, a szomszédokkal is kizárólag szlovákul kommunikáltak. Az idősebb generáció – az én nagymamám 1910-ben született – még aktívan használta a szlovák nyelvet, a nyolcvanas években még teljesen megszokott volt a szlovák szó a faluban. Ma a hetvenévesek használják még, de az én korosztályomra már nem jellemző, a fiatalok pedig egyáltalán nem beszélik. Jómagam viszont jó voltam szlovákból, ezért választottam a szlovák–történelem szakot. Négy cikluson keresztül polgármester voltam, 2014-től tanítok újra.

Milyen szempontok alapján íratják ma szlovák iskolába a gyereket a szülők?

Identitástudatból. Szeretnék, ha valamilyen szinten beszélné a szlovák nyelvet a gyerek, ha ismerné elődei szokásait, történelmét, hagyományait. Amikor én főiskolára jártam, a diplomaszerzés feltétele volt két nyelv ismerete. Szükség volt egy középfokú és egy alapfokú nyelvvizsgára. Ez mára megváltozott. Jelenleg nem szükséges a diplomához nyelvvizsga.

Naponta van szlovákóra?

Nyelvoktató iskola vagyunk, minden évfolyamban naponta van szlovákóra és heti egy népismeret. Az új Nemzeti Alaptanterv szerint a népismeretet már be lehet integrálni más tantárgyakba is. Mi itt az iskolában egy köztes megoldást választottunk, nem integráltuk a matematikába, testnevelésbe, énekbe… Nálunk minden évfolyamban fél évig tanulják a gyerekek. 194 tanulónk van, velem együtt négyen vagyunk szlovák szakosok. Elsőben, másodikban, hetedikben vannak párhuzamos osztályaink, egyébként évfolyamonként egy. Most zajlottak a beiratkozások, 38 elsősünk lesz jövőre, két osztályt indíthatunk. Ma Magyarországon a törvény szerint és a fenntartó jóváhagyásával, ha 8 szülő kéri a nemzetiségi oktatást, már lehet indítani osztályt, egyébként 14 fő alatt erre nincs lehetőség.

Hatodikban zenével kezdték a szlovákórát. Adam Ďuricát, IMT Smile-t énekeltek. Figyelik a szlovákiai trendeket?

Énekkel kezdünk, ami rögtön ad egy jó hangulatot az órának. Amikor gyerek voltam, mi is énekeltünk a szlovákóra elején. Igaz, mi olyan népdalokat, mint: Ide furman dolinou, meg Kysuca, Kysuca, ty bystrá vodička... Változnak az idők, ma a modern hangzású daloknak van nagyobb motiváló erejük. A népdalokról sem mondtam le, a népismeret órán találtam nekik helyet.

Milyen alkalmakkor utaznak a diákok Szlovákiába?

Erdei iskolába, a komáromi Dobré slovo szavalóversenyre, a pozsonyi adventi vásárba... Dabas testvérvárosa Besztercebányának, megállapodásunk van a besztercebányai Pieninská utcai szlovák alapiskolával. Már voltak nálunk, családoknál laktak a gyerekek, részt vettek a Szlovák Nemzetiségi Hetünkön. Tavaly kaptunk viszonzó meghívást, amikor 30 éves volt az ő iskolájuk. Sok élménnyel tértünk haza.

Vasárnap

Mennyien tanulnak tovább innen szlovák gimnáziumban Pesten vagy Békéscsabán?

Tőlünk kevesen, de ezek a gimnáziumok országos beiskolázásúak, úgyhogy sok diákjuk van. Lányom most érettségizik Budapesten, néhány osztálytársa párkányi, Párkány környéki. Szlovákiában más magyarnak lenni, mint itt szlováknak. A kettőt nem is lehet összehasonlítani.

Érdekes

A magyarországi szlovákok a szlovák irodalmi nyelv kialakulása előtt hagyták el eredeti nyelvi környezetüket. Így a magyarországi szlovák nyelvi szigetek nyelvhasználata megmaradt a korábbi nyelvjárásoknál. Ugyanakkor magyar szavakkal vegyítik beszédüket, amelyek szlovák végződést kapnak, pl.: beséluvať, keverujeme… A gyakorlatban ez így hangzik:

Kézcsókolom, hát ako sa máte? Kcem vás elkišérovať. Megengedujete?

Igen, ak sa vám kce takto fáradovať, môžete ma hazáig ta…

(tankönyvi példa, Erika Kraslánová: Slovenčina 6)

Természetesen jelenleg az iskolában az irodalmi nyelvet tanulják és használják.

Szöveg, kép Benkő Tímea

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?