Nem lehet osztogatni, ha nincs miből

Vasárnap Horváth Mihály

Szlovákiában még egy pénzügyminiszter sem volt olyan nehéz helyzetben, mint Horváth Mihály

A Szlovák Nemzeti Bank vezető közgazdásza, akit tavaly szeptemberben mutattunk be a Vasárnapban, úgy vette át a tárcát, hogy történelmi mélypontján van az állami költségvetés adóssága, és legalább hatmilliárd eurót kell megtakarítani, hogy az elkövetkező években se emelkedjen az eladósodottság mértéke a jelenlegi szint fölé. Azt sem tagadja, hogy az intézkedések fájni fognak, de mint mondta, nem népszerű szeretne lenni, hanem hasznos.

Az új miniszterelnökkel, Ódor Lajossal együtt dolgoztak a jegybanknál. Ő szólította meg, hogy legyen a szakértői kormány tagja, vagy a köztársasági elnök?

Ódor Lajos szólított meg még februárban, amikor felmerült, hogy szakértői kormányra lesz szükség.

Sokat gondolkozott, hogy vállalja-e?

Szerencsére volt időm megfontolni, mit vállalok, végül az döntött, hogy tulajdonképpen ez is egy hivatalnoki állás. Nem is mondtam fel a Nemzeti Bankban, fizetetlen szabadságon vagyok pénzügyminiszter.

Már a kinevezése utáni első nyilatkozatában elmondta, hogy az államháztartás romokban áll. Milyen állapotokat talált a pénzügyminisztériumban?

A szakemberek dolgoztak, annak ellenére, hogy nagyon nehéz és változékony helyzetben voltak. Bár a két államtitkárt leváltottam, ez nem azt jelenti, hogy nem értékelem a munkájukat. Egyszerűen csak olyan emberekkel szeretnék ez alatt a rövid idő alatt dolgozni, akiket ismerek.

Vannak még törvényjavaslatok a parlamentben, amelyek elfogadását meg kellene akadályozni?

Sajnos, több is van, de ha ezek nem a kormány javaslatai, akkor nincs módunkban a visszavonásuk. Épp most hallottam, hogy egy képviselői javaslatra júniustól meg akarják emelni a nyugdíjakat. Gondolom, ez is egyfajta választások előtti intézkedés, de sajnos, hosszabb távú következményei vannak, és ki kell végre mondani, hogy nem telik rá.

Több ilyen, úgymond családtámogató javaslatot is elfogadott a parlament az elmúlt években. Ezek miatt romlottak ilyen nagy mértékben a költségvetés kilátásai?

Nagyrészt igen. A Nemzeti Bankból többször is javasoltuk az előző kormányoknak, hogy a járvány és az azt követő infláció ellensúlyozására hozott intézkedések ne legyenek teljes körűek, hanem pontosan célzottak. Valamennyi támogatás túl széles réteget érint, s én ugyan értem, hogy a politikusok szeretnék a nyugdíjasokat vagy gyerekes családokat támogatni, de egy-egy ilyen javaslat elfogadásánál senki nem gondolt arra, miből fogjuk ezt hosszú távon finanszírozni.

Legújabban magyarországi példára a huszonöt éven aluli fiatalokat és az anyákat mentette volna fel Igor Matovič az adófizetés kötelezettsége alól, és bár a parlament most nem fogadta el ezt a javaslatot, nem tett le róla. Június végéig ülésezik a parlament, még születhetnek ilyen adakozó törvényjavaslatok. Megpróbálja meggyőzni a képviselőket, hogy csak az adósságot növelik?

Ezt megtehetem, át is számolhatjuk a minisztériumban, milyen hatásai lesznek egy-egy ilyen intézkedésnek, de nem tudom, lesz-e ennek a választások előtt meggyőző ereje. A képviselők nagyon is jól tudják, hogy nincs fedezete az osztogatásnak, csak az a baj, hogy nem érdekli őket. Pedig a következő generációk kontójára költekeznek. Mi ezzel csak az tudjuk tenni, hogy egy olyan költségvetés-tervezetet nyújtunk be, amelyben ezekkel a kérdésekkel is foglalkozunk és megoldásokat kínálunk.

Ha június végén bizalmat szavaz a parlament a szakértői kormánynak, akkor egy előremutató költségvetést nyújthat be, de ha nem, akkor egy kiegyensúlyozott költségvetést is el kell készíteniük. Mind a két változaton dolgoznak már?

Egyelőre teljes erővel azon a költségvetésen dolgozunk, amely mint egy étlap, többféle lehetőséget is kínál a következő kormány számára mind bevételi, mind kiadási oldalon, hogy fokozatosan csökkentse az államadósságot. Ez lenne a jobb megoldás, mert a különböző intézkedések fokozatosan követnék egymást, de ha nem kapunk bizalmat, akkor az érvényben maradó adósságfék miatt el kell készítenünk egy olyan költségvetést is, mely jövőre nullára faragná le a költségvetés hiányát, ez viszont hatalmas megszorításokkal járna.

Évi öt-hat milliárdos hiányról beszélt, hol lehet ezt megtakarítani?

Mindenhol megtakarításra lesz szükség, a kérdés csak az, milyen hirtelen, mert a drasztikus intézkedések óriási hatással lennének a gazdaságra. Reméljük, hogy erre nem kerül sor, október-novemberben megalakul a kormány, amely kivételt kap az adósságfék alól, tehát haladhat a lassabb ütemű forgatókönyv szerint, amelynek az alapjait kidolgozzuk. És van még egy lehetőség, hogy a parlament módosítja az adósságfékről szóló törvényt, a kormány meg benyújt egy átgondolt konszolidációs tervet.

Ha mégis le kell menni a nullára, hová lehet nyúlni? Vannak még tartalékaink?

Mindig ott van az adóemelés lehetősége, új adónemek is szóba jöhetnek, de erről nem szeretnék előre beszélni, mert más valamit papíron kidolgozni, és megint más a társadalmi következményeivel számolni. Remélem, hogy ez a veszély arra fogja ösztönözni a politikusokat, hogy bizalmat szavaznak nekünk, s megadják a lehetőséget, hogy kidolgozzunk egy olyan hosszú távú költségvetést, amely nem fog annyira fájni.

Minden pártnak van úgynevezett árnyék-pénzügyminisztere, gazdasági szakértője. Tárgyalni fog ezekkel az emberekkel, próbálja őket meggyőzni?

Sokukat a jegybanki pozícióm által ismerem, aki kész a konstruktív vitára, azzal beszélni is fogok. A pénzügyi szakemberek tudják, hogy a számok nem engednek, itt az a kérdés, hogyan lehet a racionális érveket összehangolni a politikai döntésekkel. Ezért is szeretnénk a választások előtt bemutatni a költségvetés tervezetét, hogy ezzel is arra ösztönözzük a választókat, hogy ne a sárdobálásról, hanem arról szóljon a vita, ami a jövőnket befolyásolja.

Járt már a parlamentben is, a kérdések órájában. Hogyan fogadták?

Nehéz megítélni, mert húszan sem voltak az ülésteremben. Többen is odajöttek hozzám gratulálni, olyan képviselők, akikkel már ezelőtt is találkoztam különböző fórumokon.

A miniszterelnök már beszélt arról, hogy a rászorulókat sokkal átgondoltabb módon kell segíteni. Erre szintén készül egy pénzügyi terv?

Nem szeretném megelőzni a kormányprogram-kihirdetést, de ez biztosan fontos témakör lesz benne. A jövő évi költségvetés szempontjából is alapvető feltétel a hozzáférhető adatokból kiolvasni, kik a valóban rászorulók, és célzottan nekik juttatni a támogatásokat. A lakosság öregedőben, a gazdaság lelassult, egyszerűen nem lehet ötletszerűen osztogatni, ha nincs miből.

Mi lesz az energiaárakkal? Meddig tartható az ársapka?

A villanyáram árát jó néhány évig kordában lehet tartani a hosszabb távú egyezményeknek köszönhetően, de a gáz ára a tőzsdepiaci áraktól és a helyi szabályozási rendszerektől fog függeni. A világpiaci árak még mindig lényegesen magasabbak, mint amivel nálunk a háztartási árakat szabályozó képlet számol. Fokozatosan ezt is el kell majd engedni, de ebben a folyamatban is ott lesz a kérdés, hogyan kompenzáljuk a leginkább rászorulókat.

Vasárnap

Az élelmiszerárak növekedése ellen mit tartana hatékonynak? Mert Magyarországon bebizonyosodott, hogy az ársapka nem az.

Nem az árakat kell mesterségesen lenyomni, mert hiányt okoznak. Az áfacsökkentés sem bizonyult hatékonynak, ma úgy látjuk, hogy itt is csak a célzott támogatás segíthet. Ugyanakkor ma már bizonyos élelmiszerek, például a vaj és az étolajok ára jelentősen csökkent, a világpiaci árak növekedése is jelentősen lassult, tehát minden remény megvan arra, hogy ez a probléma enyhülni fog. De azt senki ne várja, hogy ugyanolyan árak lesznek, mint 2020 előtt. Inkább abban kell reménykednünk, hogy növekszik a gazdaság teljesítménye, ezáltal a béreink is. Egyelőre nem itt tartunk, az ország gazdasága egyáltalán nem növekszik olyan mértékben, ahogy kellene.

Mennyire van hatással a mostani gazdasági helyzetre az orosz–ukrán háború? Magyarországon háborús inflációról beszélnek, de értelmezhető ez gazdasági szempontból?

Ennek a kifejezésnek kizárólag politikai töltete van. A háború után ugyan megugrottak az energiahordozók árai, de ez a folyamat a háború kitörése előtt kezdődött, a globális politikai bizonytalanság már a pandémia idején kihatott az árakra. Azzal is számolni kell, hogy a klímaváltozás miatt bizonyos energiahordozók árai tartósan magas szinten maradnak. Biztosan nem úgy működik a dolog, hogy ha vége lesz a háborúnak, hirtelen mindennek csökkenni fog az ára.

Vagyis mindenképp fel kell készülnünk arra, hogy nehéz időszak vár ránk.

A globális gazdaság az év második felében fellendülőben lehet, és ez majd segíti Szlovákiát is. Nálunk az a legfőbb gond, hogy a gazdaságnak és a társadalomnak is nagy szerkezeti problémái vannak. Nem tudunk előre mozdulni abból a modellből, hogy csak egy összeszerelőműhely vagyunk, abból is csak az értéklánc rosszabbik végén levők érkeznek hozzánk. Ki kell mondani, hogy a fontos, nagy befektetők számára nem vagyunk vonzók, nincs már olcsó, képzett munkaerőnk, sőt a legképzettebbek külföldre távoznak, és nem is jönnek vissza.

Mivel tudnánk újra idevonzani a befektetőket?

Stabil törvényi háttérrel, az uniós alapok felhasználásával, felkészült, tárgyalóképes államigazgatással és mindenekelőtt szakemberekkel, azaz humán tőkével. Az oktatási rendszer, az innovációk és a kutatás döntik el egy ország jövőjét. Mi ezen a téren hatalmas hátrányban vagyunk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?