Lázadók, búcsúzók, vármegyék. Mi történt 2023 első félidejében?

Vasárnap

Bár 2022-ben hatalmasat fordult a világ, a 2023-as év sem szűkölködik a meglepő eseményekben. Ezekből válogatunk most a teljesség igénye nélkül, a nyári uborkaszezon apropóján.

Kezdjük egy helyreigazítással: nemrég azt írtuk itt a Vasárnapban, hogy idén a szeptemberben esedékes szlovák parlamenti választást megelőző kampány miatt gyakorlatilag elmarad az uborkaszezon. A májusi és júniusi bőséges csapadék viszont nemcsak a gabonának és a kukoricának tett jót, hanem az uborkának is, úgyhogy a szezonja teljes gőzzel dübörög. Nem vicc az sem, hogy az idei gabonatermés jobb lesz, mint az előző években. A Szlovák Statisztikai Hivatal múlt héten közzétett adatai szerint a búza, a rozs és a repce idei terméshozamát is magasabbra becsülik nemcsak a tavalyinál, hanem az elmúlt ötéves átlagnál is. A legnagyobb ugrást a búza esetében várják, ahol a tavalyi 4,97 tonnás hektárhozam helyett idén 5,66 tonnát valószínűsítenek átlagban. Sajnos, könnyen lehet, hogy ez az év legvidámabb híre.

Háború és béke

2023 első számú kül- és belpolitikai témája Európában továbbra is a 2022 februárjában kitört orosz–ukrán háború, valamint az ezzel összefüggésbe hozott energiaválság. Mivel a tél enyhe volt, a tavaly nyár óta rettegett gázválság nem következett be. Évtizedek óta nem hallottunk ennyit a biztonságpolitikáról, egymást követik a védelmi csúcsok, a legtöbb ország fegyverkezik. A háború legnagyobb húsdarálója idén mindenképp Bahmut volt: a várost fokozatosan elfoglaló oroszok becslések szerint húszezernél is több katonát veszítettek az itteni harcokban. A rakétákkal lőtt ukrajnai panelházak fotóira ugyancsak sokáig emlékezni fogunk. Rég nem emlegettük ennyit a békét, mint az elmúlt hónapokban. Úgy tűnik azonban, ezzel is úgy vagyunk, mint a demokráciával: ki-ki mást ért alatta, saját igényeinek, érdekeinek megfelelően.

Ami viszont tény, hogy az oroszok június elején felrobbantották a Dnyeper egyik hatalmas vízduzzasztó gátját, Nova Kahovka közelében, hatalmas árhullámot okozva a térségben. Nyugati hírszerzési források szerint a zaporizzsjai atomerőművet is aláaknázták „a biztonság kedvéért”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök június végén váratlanul Pozsonyba látogatott. Egy héttel később a vilniusi NATO-csúcson pedig azt mondta, abszurd lenne, ha ebben a helyzetben Ukrajna nem kapna meghívót az Észak-atlanti Szerződés Szövetségébe. Pedig egyelőre úgy tűnik, nem fog, Joe Biden amerikai elnök ugyanis néhány nappal korábban azt mondta, Ukrajna a NATO-tagságra még nem áll készen.

Vasárnap

Se veled, se nélküled

Tragédiák nem csak a háború sújtotta területeken történtek. Februárban Szíriát és Törökországot 7,8-as erejű földrengés rázta meg, a halálos áldozatok száma túllépte az ötvenezret. Rendszeres zavargások zajlottak Izraelben, Franciaországban.

Szétszakadt a Szövetség. Pontosabban távozott a pártból a Híd-platform tagjainak egy része, miután eldőlt, hogy a párt a választási listáján helyet ad az OľaNO-ból kilépett Gyimesi Györgynek. A Szövetség vezetése szerint a Híd szakadt szét, nem a Szövetség, mindenesetre a távozó hidasok Mikuláš Dzurinda új pártjával közösen, Modrí, Most-Híd néven indulnak a szeptember végi választásokon. Választási plakátjaikon Bugár Béla, a Híd 2020-ban politikai nyugdíjba vonult egykori elnöke is felbukkant (hangsúlyozva közben, hogy nem indul, csak támogat).

Akinek ez kevés, annak ott van a Simon Zsolt vezette Magyar Fórum, mely szintén aktív plakátkampányt folytat az év során. Időnként mérhető pártpreferenciákat is produkálnak, a választáson pedig közösen indulnak néhány szlovák törpepárttal.

Magyarországon folytatódtak a tavaly kezdődött utcai demonstrációk, a pedagógusok helyzetének javítását követelve. Júniusban az Országgyűlésben elfogadták a státusztörvénykényt emlegetett jogszabályt, amellyel a kormány új életpálya-modellt ígér a tanároknak. A tiltakozók szerint az új törvény nem szélesíti, hanem csorbítja a jogaikat, ezért több ezer pedagógus felmondását helyezte kilátásba.

Vasárnap

Menni vagy nem menni?

Közben a politikusok panoptikumában is zajlik a nagy átrendeződés. Az év elején tíz év után elköszöntünk Miloš Zemantól, utódja a cseh államfői székben Petr Pavel tábornok. Mellesleg ő mondta a júliusi vilniusi NATO-csúcson a múlt héten, hogy Ukrajnának egy jövőbeni, Oroszországgal szembeni béketárgyaláson azok a sikerei jelentik majd a tárgyalási alapot, amelyeket az idei offenzívájával elér.

Távozott hivatalából a világ legfiatalabb miniszterelnöke is. A finn Sanna Marin helyére az áprilisi választás után a Nemzeti Koalíció vezetője, Petteri Orpo került. A másik nagy változás északi nyelvrokonainknál, hogy Finnország, szintén áprilisban a NATO tagja lett. Szomszédaik, a svédek még várják a bebocsátást, amihez a magyar és a török igenek hiányoznak. Az említett NATO-csúcson elhangzottak alapján már ez is csak idő kérdése.

Persze vannak, akiken nem fog az idő. Recep Tayyip Erdoğan májusban ismét győzni tudott az elnökválasztáson, így a 2003-ban még miniszterelnökként debütáló politikus további öt évig vezetheti Törökországot.

Nem készülnek nyugdíjba az amerikai elnökök sem. A 2021-ben leváltott Donald Trump a maga 77 évével egyelőre a legesélyesebb a jelenlegi republikánus jelöltek közt, a regnáló, 80 éves Joe Biden pedig bejelentette, hogy ő is kérne egy duplát.

Szintén májusban került fel a korona III. Károly fejére, így Nagy-Britanniát hetven év után királynő helyett ismét király vezeti, még ha csak szimbolikusan is.

Szimbolikus értékű bejelentést tett júniusban Zuzana Čaputová, Szlovákia államfője. Nem kíván indulni a második mandátumért, így jövőre távozik a köztársasági elnöki posztról.

Vasárnap

Ilyen még nem volt!

Féléves áttekintésünk utolsó blokkjába olyan történéseket válogattunk, amelyek mindaddig képtelenségnek tűntek, amíg meg nem történtek.

Január elsejétől ismét vármegyék alkotják Magyarországot. Az Országgyűlés a történelmi hagyományokra hivatkozva még tavaly döntött úgy, hogy a megyékként számontartott közigazgatási egységek ismét vármegyékként szerepeljenek (ahogy 1949-ig). Aki sokat vonatozik vagy buszozik, válthat magának vármegyebérletet.

Magyar nemzetiségű miniszterelnöke van Szlovákiának. Ódor Lajos szakértői kormányát május 15-én nevezte ki Zuzana Čaputová. Ezzel olyat tett, amire Szlovákia történetében még nem volt példa. A kormányban további két magyar szakember is helyet kapott: Horváth Mihály a pénzügyért, Balík Péter pedig a régiófejlesztési tárcáért felel.

Utoljára hagytuk a legizgalmasabbat. Aki június 24-én szombaton figyelte a híreket, egy valódi akciófilm részesének érezhette magát. Az Ukrajnában harcoló orosz zsoldossereg, a Wagner-csoport ugyanis fellázadt az orosz katonai vezetés ellen. Jevgenyij Prigozsin vezetésével a Wagner egységei elfoglalták Rosztov-Don városát, és Moszkva felé indultak. Közben lelőttek néhány ellenük küldött harci helikoptert és egy repülőgépet. Prigozsin szerint az orosz reguláris csapatok az ő állásaikat kezdték lőni a fronton, az volt a lázadás oka. Kitudódott az is, hogy az orosz hadvezetés be akarta olvasztani a Wagnert a reguláris haderőbe. Prigozsinék végül nem jutottak el Moszkváig, hanem Fehéroroszországba „emigráltak”. Legalábbis ezt állítják magukról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár július 11-én azt mondta, a NATO-nak nincs információja arról, hogy a Wagner alakulatai Fehéroroszországban lennének. Mi lehet ebből a tanulság? Hogy ne csak azt nézzük, mit mondanak, hanem azt is, hogy ki mondja. Az érmeket pedig a dobogósok közt ossza szét ki-ki maga saját ízlése, értékrendje szerint. 2023 második „félidejében” vár ránk a szeptemberi kampányhajrá, a választások és az új szlovák kormány megalakulása. Ha tehetjük, pihenjük ki magunkat augusztusban.

Vasárnap

*

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2023/29-es számában jelent meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?