Komáromi csokoládévilág

Vasárnap

Az addigi nyugodt, irodában ülő asszisztensi munkának vége! A komáromi Varga Zsuzsanna három évvel ezelőtt úgy döntött, maga mögött hagyja a közgazdaságot, és belekóstol a prémium csokoládé készítésének világába. Három év alatt a legjobbak közé küzdötte fel magát. Világviszonylatban értve!

Milyen változást hozott az életedbe, hogy a csokoládéval kezdtél foglalkozni?
Teljesen felforgatta, hisz a papírmunkák nem igényeltek kreativitást, most viszont amellett, hogy fizikai munkát végzek, nagy kézügyességre van szükség, és kreativitásban is a topon kell lenni, hogy a legjobbak közt maradjunk.

Három év alatt a világ egyik legjobb csokoládékészítőjévé válni, rekordteljesítmény. A passiógyümölcsös bonbonotokkal három Great Taste csillagot is elhoztatok Londonból.
A mi célunk az, hogy olyan termékeket versenyeztessünk meg, amelyek a vásárlóink számára is elérhetőek. A vetélytársak közt akadnak olyanok, akik csak a versenyre készítenek, a kínálatba nem tudják betenni, mert nagyon költséges. Nálunk viszont minden termék elérhető. A passiógyümölcsös bonbonunk például megtalálható volt azelőtt is a boltunkban, de folyamatosan csiszolgattuk, és mostanra sikerült olyan változatát összehozni, amit a szakmai zsűri olyan díjjal jutalmazott, mint amilyennek a film világában az Oscar-díj számít.

Csokijaitok színben, ízben, formailag is változatosak. Mi alapján ötvözöd ezeket?
Az ízekhez szinte automatikusan társul valamilyen szín- és formavilág. De figyelem a trendeket is, igyekszem mindig a legjobbaktól tanulni. Olyan szaklapokat vásárlok, amelyeket európai szinten is kevesen olvasnak, mert annyira speciális tematikájú, ezekből is merítek.

Vasárnap

Már készültök a következő megmérettetésre, de az szakmai titok, mivel. Azt viszont biztosan elárulhatod, mivel készültök húsvétra…
Természetesen a limitált, húsvéti kollekciónk is friss-tavaszi-színes-változatos, a mini tojásoktól a 21 cm-es óriás tojásig, 16 féle íz- és színkompozícióban.

Készítetek megrendelésre is. Mi volt az eddigi legbizarrabb felkérés?
Talán az, amikor az ügyfél fekete fokhagymás tölteléket kért. Sikerült egy érdekes ízkombinációt összehozni, de a meglehetősen furcsa alapanyag miatt nem hiszem, hogy szélesebb körben hódítana. Kihagytuk!

Mindig kell újítani?
Igen. Világviszonylatban óriási a fejlődés a csokoládé világában is, ezzel lépést tartani csak szenvedéllyel lehet. Az meg van!

Vasárnap

Hányfajta ízkombináció található meg a boltban?
Jelenleg úgy 35, és ezek olyan alapvető ízek, amelyekből egyet sem lehetne kiengedni. Köztük a bonbonok mellett drazsék, táblacsokoládék, amelyek közül a nugátos két csillagot nyert a londoni megmérettetésen.

A sikeretekhez hozzájárul az is, hogy milyen alapanyagokat használtok.
Valóban, csakis minőségi, válogatott alapanyagokkal dolgozunk. Érdekességként megemlíteném, hogy most sikerült Olaszországból egy olyan finom mandulát beszereznünk, hogy én még ilyet életemben nem kóstoltam.

És ez nagy szó, hiszen férjeddel bejártátok a világot, nehéz elképzelni, hogy ízben még meg lehet lepni… De térjünk vissza a műhelybe, minden munkát te felügyelsz, vagy már csak a tervezésre összpontosítasz?
A karácsonyi főszezonban vagy a nagyobb megrendeléseknél reggeltől estig ott vagyok a boltban, és ellenőrzöm a termékeket. Jól működő és megbízható a csapatunk, de a legnehezebb napokban szeretek ott lenni a frontvonalban. Emellett időt kell szánni a tervezésre is, ami így a lazább időszakokra marad.

Vasárnap

Aki bemegy hozzátok, maga válogathatja össze a bonbonokat. Van olyan, aki a világelsőt nem kéri?
Én ilyennel még nem találkoztam, bár tény, hogy a férfiak inkább a magvas ízkombinációt szeretik, míg a nők a gyümölcsöseket.

Ezzel gondolom a férjed, Feri is így van, aki egyébként a cég menedzsere. Vannak köztetek szakmai viták?
Igen, előfordul. Paradox módon a három csillagot nyert csokoládénknál is vita tárgyát képezte, hogy a passiógyümölcsös változattal nevezzünk-e be, mert igen, ő is inkább a magvasakat kedveli. De jó döntésnek bizonyult.

Milyen érzés a népszerűség, milyen a sztárvilág?
Valóban nagyon sok felkérés jött a szlovák és a magyarországi tévécsatornáktól, rádióktól, szakmai lapokból, amikor megnyertük a világ legjobb csokoládéjának a díját. Azt lehet mondani, hogy már a csapból is a mi csokoládénk folyt. Igaz, hogy jó érzés, ha megszólítanak, hogy láttak a tévében, gratulálnak, mert ez azt bizonyítja, hogy autentikusak vagyunk. De igazából a tévés szereplés nem az én világom, ha lehetne, ezt inkább a férjemre hagynám. De nem tehetem, mert sokszor szakmai kérdésekre is kell válaszolni. Az pedig az én parkettám.

Vasárnap

Hogyan tovább? Teljes kapacitással működtök? Bővítitek a műhelyt?
A mi munkánk szezonális jellegű, nyáron nem készítünk csokoládét. Karácsonykor, húsvétkor vagy más ünnepeken viszont csúcsra járunk. A múlt év végén például 220 000 bonbont készítettünk. Ez már a műhely teljes kapacitása. Ha ennél többet szeretnénk, két műszakot kellene bevezetnünk. Én mindig azt mondom, hogy a kézműves jelleget nem akarom feladni, tehát nem szeretnék gyárat működtetni, ám a műhely folyamatosan bővül.

És ami a külföldi piac meghódítását illeti?
Szlovákiában és Magyarországon is ismertek vagyunk. Úgy gondolom, Csehország még szűz területnek számít, aztán irány Észak-Európa, ahol rengeteg csokoládét fogyasztanak, és nagyon kifinomult az emberek ízlésvilága.

 

Szöveg Czigler Mónika

***

A cikk a Vasárnap családi magazin 2023. március 14-ei számában jelent meg


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!