Nosztalgiamozi a VASÁRNAPBAN Madaras Józseffel

nosztalgiamozi

Nehéz sorsok hiteles megformálójaként írta be nevét a magyar filmművészet nagykönyvébe.

Görbe Jánosok, Bihari Józsefek, Solti Bertalanok örökségét vitte tovább eszelős erővel. Kérges kezű földművesek, látástól vakulásig robotoló munkásemberek, uradalmi cselédek, béresgazdák szólaltak meg ajkán, de a szeméből mindig szikrák pattogtak. Keménykötésű férfiember volt, hamisságot, álnokságot, kétszínűséget nem tűrő. Kézfogását állni kellett, szavai súlyát elfogadni, igazát értékelni. Madaras József azon kevesek közé tartozott, akik az Úristennel is tegező viszonyban voltak.

Erdélyországban született. Ezt ő mondta így. Parasztemberek voltak a szülei, dolgos, becsületes parasztemberek tizennégy gyerekkel.


 

Mikor és miért települt Magyarországra a család? Milyen szakmát tanul ki a Józsi gyerek tizennégy évesen? Miért maradt benne csak rövid ideig? Hogy került be a színművészeti főiskolára? Hogy lett nagynevű elvtársak kedvence? Mit állít róla hajdani nagy barátja, Koncz Gábor? Hogy érte el a vég hetvenedik évéhez közeledve? Hogy emlékezik rá Szabó István, és hogyan Cserhalmi György?

Ezekre a kérdésekre is választ kap, ha elolvassa Szabó G. László írását a már megvásárolható Vasárnapban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?