Aktuális a VASÁRNAPBAN: Beveti-e Putyin?

Vasárnap

Mire irányul az ukrán offenzíva? Be kell-e fogadni a mozgósítás elől menekülő oroszokat? Milyen lesz a tél Ukrajnában? Mikor érhet véget a háború?

Aki válaszol: Rácz András, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) Oroszországgal foglalkozó biztonságpolitikai szakértője, aki a kérdésre, hogy hány orosz katona harcol Ukrajnában, azt mondja, az orosz támadó kontingens 200 ezer fő környékén volt. Közülük sokan – legalább 30 ezren – meghaltak február óta. A hivatalos adatok szerint most 300 ezer főt terveznek mozgósítani. Mivel ezek az orosz katonák nem önszántukból, hanem kényszer hatására mennek a frontra, a moráljuk alacsony. Ha mindezt súlyosbítjuk azzal, hogy sem rendes kiképzést, sem rendes felszerelést nem kapnak, akkor könnyen előfordulhat, hogy alacsony harcértékű alakulatok lesznek. Van már dokumentált eset arra, hogy mozgósított katonák megfelelő kiképzés nélkül, szinte azonnal a frontra kerültek.

Hány katonájuk van az ukránoknak? A közösségi oldalak tele vannak olyan beszámolókkal, hogy az újonnan verbuvált orosz katonák elavult vagy nem megfelelő felszerelést kapnak. Ez mennyire általános jelenség? Az orosz tisztikar már a háború első heteiben jelentős veszteségeket szenvedett el. Van vezetői utánpótlásuk? Mit árul el az orosz hadsereg állapotáról az, hogy tapasztalatlan sorkatonákat mozgósítanak, és börtönökből toboroznak erősítést? A mozgósítás hatására megváltozott-e az oroszok véleménye a háborúról? Putyinnak van érdemi ellenfele Oroszországon belül? A szimbolikus jelentőségén túl miért volt fontos a kercsi híd felrobbantása? Mire irányul az ukrán offenzíva? Mi kell a békekötéshez?

Gazdag József interjúja a már kapható Vasárnapban!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?