Sajtos, túrós, egyéjszakás – Pogácsa, a kelet-európaiság jelképe

p

Fel is szedelőzködött, kért egy tarisznya hamuban sült pogácsát, nyakába kanyarította a cifraszűrét, avval elindult” – kezdődik a kis kondás meséje. Hogy lett a szegény ember útravalójából falatnyi vendégszeretet? Mi is a pogácsa? Család? Útravaló? Esetleg egyenesen lángos? Össz-kelet-európaiságunk jelképe?

A kelet-európai lembas

(A lembas kenyér a tündék mágikus, laktató útravalója J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura című regényében.)

A hamuban sült pogácsát leginkább mesebeli (vagy kevésbé mesebeli) útravalóként ismerhetjük. Bennem azonban már gyerekként is felmerült a kérdés: nem problémás, hogy a szerencsét próbáló ifjú a hamut is lenyeli? És ami talán még fontosabb: hogy tud hetekig vándorolni ennyicske élelemmel, amit gyakran még a sárkánnyal, a boszorkánnyal és az egerekkel is megoszt?

A mesebeli hamuban sült pogácsa azonban szinte egyáltalán nem hasonlított a ma ismert vendéglátófalatokhoz: a kovásztalan lepénykenyeret forró hamuban sütötték meg, a vándorló főszereplő tehát nem egy Fornetti-méretű darabot osztott meg mesebeli segítőivel. Babszem Jankó még arra is megkérte útja előtt édesanyját, hogy saját tejéből cseppentsen a tésztába, hogy amikor a sárkány által elrabolt nővéreit megtalálja, ízéről felismerjék testvérüket. A pogácsa tehát a kelet-európai (mese)hősök Gyűrűk Ura-beli proteinszelete.

Önismereti útravaló

A pogácsát szülői, testvéri szeretetfalatként teszi zsebre a vándorútra készülő ifjú, amit akár úgy is értelmezhetünk, hogy a felnőtté válásának folyamatához kap otthonról élelmet. Nem véletlen tehát, hogy a ballagó diákok szintén pogácsát kapnak tarisznyájukba. A pogácsa: az otthoni meleg emléke.

A LÁNGOS IS POGÁCSA?

A pogácsa magyar elnevezése olasz közvetítéssel a latin focus (tűz) szó képzett alakjából, a focaceából (sült tészta) származik. Olaszországban a focaccia a mai napig egy lapos kenyérfélét jelent, amely nagymértékben hasonlít a mesebeli hamuban sült pogácsához. A szó képzésmódját tekintve akár a lángossal is rokonítható lenne.

Pogácsalád

Amint új városba, új iskolába kerül a diák, vászontarisznyája valószínűleg narancssárga papírzacskóra cserélődik, amint meglátja a minden vasút- és buszállomáson „melegtésztásan” illatozó Fornetti-standot. A Palásti József által alapított Fornetti jelenleg is Kelet-Európa egyik legnagyobb fagyasztottpékáru-gyártó és -forgalmazó vállalata. A Palásti-féle koncepciót vette át a szlovákiai Minit cég is, amely 2022-től a vegán ifjú vándorokat is ellátja mindennapi leveles tésztájukkal.

Fahéjas, brindzás, leveles, egyéjszakás

Ha jó pogácsa van tarsolyodban, közöld barátiddal” – szól a mondás. Nem véletlenül osztja meg a mesebeli legfiatalabb testvér pogácsáját a hangyákkal, egerekkel és a koldussal, ahogyan a középiskolás diák is felsorolja barátjának Fornetti-zacskója tartalmát, vagy esetleg választ a pultnál egy-két fahéjas vagy épp brindzás darabot padtársának. A pogácsa a kelet-európai (vendég)szeretet jelképe: minél többször hajtogatott, annál több időt fordítottak az elkészítésére, tehát annál nagyobb szeretettel várják a látogatót.

o

A legkedveltebb leveles pogácsa titka a többszöri hajtogatás. Ilyenkor az egyneműre gyúrt tésztát kinyújtjuk, és gondolatban két részre osztjuk” – kezdődik a pogácsa receptje. Már az utolsó négy szóból is érezzük azt a szeretetet, amivel este kilenckor nekifogunk „begyúrni” az „egyéjszakás túróst”, vagy hajtogatni a „jugoszláv kalácsot”. Még kevésbé, amikor másnap a „melegtésztásan” illatozó lakásban a vendégek elé rakjuk, és álszerényen megjegyezzük: „sütöttem pogit”.

A pogácsa tehát: az otthon melege, hangyákkal és padtársakkal megosztott uzsonna, szájánál marokba szorított Fornetti-zacskó és vendégváró borkorcsolya. Kelet-európaiságunk álszerény jelképe.

A TÁLTOS POGÁCSA

Egyes helyeken az évi aratás után tartott ünnepségen csak a táltos készíthette el a pogácsát, melyet nemcsak hamuban sütött, hanem a tésztájához is kevert valamennyit. Ez jelképezte ugyanis a „porrá válást”, tehát a múltat és az ősök tudásának továbbadását. A táltos gyógynövényeket is adott a tésztához, melyet kerek alakúra formázott, mivel a kör a tökéletesség és a világmindenség szimbóluma. Az egybegyűltek ezután közösen fogyasztották el a sült tésztát, gyógyító energiát tulajdonítotva neki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?