Talptól a lábujjhegyig – Ma ünnepeljük a balett napját

Talptól a lábujjhegyig – Ma ünnepeljük a balett napját

A balett a világ egyik legismertebb táncformája, február 7-én pedig több ország is megünnepli a történetét és kulturális jelentőségét.

Február 7-én a világ több pontján is a balett napját ünneplik. Ez az elegáns és színpadias táncforma az évszázadok során rengeteget változott, és csaknem az egész világot meghódította. Először még az olasz és francia nemesi udvarokban tűnt fel a 15. század környékén. Gyakori kísérője volt esküvőknek és befolyásos emberek születésnapi ünnepségeinek. A balettelőadásokon való részvétel státuszszimbólum volt, magában a táncban pedig meghatározó szerepet játszott a pompa. A női előadók többnyire fűzőt és parókát viseltek, míg a férfiak feszes, könnyed ruhákat, hogy jobban mozoghassanak. A balett XIV. Lajos francia király idején indult komoly virágzásnak, az uralkodó ugyanis nagy támogatója volt a műformának, és megalapította a világ első balettiskoláját, az Academie Royale de Danse-t.

A romantika alatt aztán a balett sokat változott, főként annak köszönhetően, hogy minden más aspektus közül fokozatosan kiemelkedett a fluiditás fontossága. 1832-ben a műforma örökké megváltozott, ebben az évben ugyanis Marie Taglioni előadta a „La Sylphide en pointe” táncot, ahol a lábujjhegyein táncolt. Odáig a balett-táncok talpon zajlottak, és bár feltételezhető, hogy nem Taglioni volt az első a világon, aki a lábujjhegyein táncolt, a történészek hozzá kötik ezen manőver hivatalos kezdetét. Az 1960-as évekre az en pointe stílus az egész balettvilágot meghódította, és a legtöbben ma is erről ismerjük fel a táncformát. Ha régen (vagy még soha nem) voltatok balettelőadáson, akkor február 7-e remek alkalmat nyújt, hogy utánanézzetek, hol tudtok legközelebb elmerülni ebben a lenyűgöző önkifejezési formában!

(nationaltoday)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?