Sajógömör, ahol még a király is kapát fog a kezében

Vasárnap

Egy egész megyének a névadó faluja Sajógömör, a település története nagyon régi időkbe nyúlik vissza.

Azonban nem csak a múlt létezik, hanem van hétköznapi és ünnepi jelen, s van jövőkép is ebben a nagyközségben. Mert ahol Mátyás király szobra is kapát tart a kezében, ott a falu népe is dolgos kell, hogy legyen! Karácsony előtti napokban jártunk ott.

Lassan itt az év vége, de a munka nem állt még le Sajógömörön. Jankósik Zoltán polgármester elmondása szerint éppen két igen komoly értékű és sok feladatot adó beruházás van folyamatban. Az egyik előkészítési fázisban, a másik már a kivitelezés második felén túl. Az első egy régóta várt környezetvédelmi beruházás, a szennyvíz és esővíz elvezetésére szolgáló csatornázás, ennek munkálatait készíti elő a polgármester a hivatal dolgozóival. Több mint öt kilométer hosszú hálózat nyomvonalán kell tisztázni a jogviszonyokat, bemérni és azonosítani a különféle vezetékeket, mielőtt elindulhat a tényleges építkezés. A másik fontos és lakossági igényt kielégítő beruházás a sajógömöri közösségi központ építése a községi hivatal és a sportpálya közti telken. Ez egy több mint 314 ezer euró értékű létesítmény lesz, amelyre 95%-os támogatást kapott a falu a munka-, szociális és családügyi minisztériumtól. Egy év múlva remélhetőleg már a közösségi központ átadásáról lehet majd beszámolni.

A két fontos beruházás mellett természetesen napi, kisebb-nagyobb megoldásra váró feladatból is van mindig elég. Ottjártunkkor a temető takarítása folyt, a közhasznú munkásoknak ugyanis a halottak napja idején a járványügyi intézkedések miatt nem volt lehetőségük elvégezni ezt a munkát. Sajógömört is érintette a járvány, az itteni embereknek – mint mindenhol máshol is – napi témája ez és a mindennapi életüket érintő intézkedések. Aki itt jár, az kedves, vendégszerető, érdeklődő helybeleikkel találkozhat, akik bizakodva néznek a jövőbe.

Iskola, egyház, kultúra, sport

2021 decemberében az óvoda és az iskola is az országos járványügyi előírásoknak megfelelőn működött. Az iskolának jelenleg 183 tanulója és közel húsz alkalmazottja van. Oktatási programjukban a minőségi oktatás a fő cél. Az óvoda évek óta szinte teljes kapacitással működik. Egy kedves hangulatú, családias légkörű, hagyományait nézve igen régóta működő intézmény, már 1883-ban írnak helybeli kisdedóvóról. Sajógömörnek az iskolatörténete is kiemelkedő, hiszen egészen a 16. századig nyúlik vissza, erről egy, a régi iskola falán lévő felirat is tanúskodik, mely szerint az iskolát alapította az ágostai hitvallású evangélikus egyház. A kezdetek tehát 1530-ig nyúlnak vissza. Az evangélikus vallásúaknak Sajógömörön anyaegyházuk van, ez itt azon kevés szlovákiai magyar ágostai evangélikus gyülekezetek egyike, amely tömbegyházként működik. Temploma 1882-ben épült egy korábbi gótikus stílusú templom helyén, illetve annak anyagát újra felhasználva. A helyi kultúrának is komoly hagyományai voltak, már a 19. században olvasókör, a 20. század elején énekkar és színjátszó kör működött itt. A falu kultúrháza 1979-ben készült el, azóta számtalan rendezvénynek, hangversenynek, fellépésnek adott már otthont.

Sajógömör múltjáról

A várhegyen előkerült leletek tanúsága szerint a hely már a rézkorban és a bronzkorban is lakott volt. Első írásos emléke 1198-ban keletkezett, ekkor még a falu nevét Gomur alakban írták le. 1218-ból létezik egy feljegyzés, amely bizonyos Alexandro Gumuriensi archiadiaconus, a helyi templom papjának nevét őrizte meg. Kezdetekben királyi birtok volt, V. István adományozta a Batiz családnak a 13. század második felében. Várispánsági majd megyei központ volt, egykor mezővárosi ranggal, országos vásártartási engedéllyel. Mátyás király 1460 után Gömör várát Rozgonyi Sebestyénnek, majd később Szapolyai Imrének adományozta. Nem volt ez túl nagy erősség, alig egy hektárnyi az egész várhegy, amelyet 1992 és 1995 közt tártak fel, s ott a régi várnak csupán sáncait és a várépületek alapjainak lenyomatait találták meg. Értékes épített emlékei Sajógömörnek a már említett templom és annak 1740-ben létrehozott kerítőfala, valamint a 18. századi Szent-Iványi-kastély, melyet Széchy Máriának is tulajdonítanak. Szobra van itt Czinka Panna híres 18. századi cigányzenésznek, aki ugyancsak itt élt, emlékére kétévente Czinka Panna-fesztivált szerveznek. Különlegesség a Mátyás királyt ábrázoló szobor, ez az egyetlen olyan uralkodóábrázolás, ahol királynak kapa van a kezében. 1914-ben avatták fel, Holló Barnabás munkája. Közelében áll egy Gömörország-emlékmű és egy kopjafa. Temetőjében sok 19. századi, öntvényből készült síremléket őriznek.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/52. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?