Pihenő

Műhely: Egy tálalószekrény szerencséje

Mi kell ahhoz, hogy egy kiszolgált régi tálalószekrény kapjon egy második esélyt? És mi kell ahhoz, hogy valaki régi tálalószekrényt kapjon? Manapság mindkettőhöz leginkább szerencse szükséges, a felújításhoz pedig már csak elszántság, türelem és persze ötlet.
Veres István

2021. március 12. 08:45

Műhely: Egy tálalószekrény szerencséje
Fotók: Veres István archívuma

A szóban forgó bútor véletlenül került a szemünk elé az interneten, nézegettük békésen, milyen jó, hogy ilyen is van, csak utána kérdeztünk rá a tulajdonosnál, készültek-e fázisfotók a felújítás során. Kiderült, hogy bizony készültek, sikerült is előbányászni őket a digitális családi archívum mélyéről.

eredeti állapotAz eredeti állapot

Eltávolítani a festékrétegeket

Közel százéves darab, a férjem dédmamája testvérének tulajdonában, konyhájában állott Pozsonyban. Szinte tökéletes állapotban maradt, pedig sokáig várt egy pincében a feltámadásra” – mondja a tulajdonos, akit az egyszerűség kedvéért most nevezzünk Erikának. Statikai problémákkal tehát a bútor rendbehozásakor nem kellett foglalkozniuk, ráadásul a tálalószekrény faanyaga nem volt szuvas vagy egyéb módon károsodott, úgyhogy ilyen szempontból sem igényelt különösebb beavatkozást. A legnagyobb munka a felületi kezelés volt. Az eredeti krémszín alatt ugyanis „csodálatos” piros és fekete réteg húzódott, valószínűleg ennek köszönhető, hogy a szú messziről elkerülte. Az olajos festékrétegeket hőpisztollyal felmelegítették és felkaparták. Utána következett a gépi és a kézi csiszolás.

Erikáék szinte teljes egészében meghagyták a bútor eredeti elemeit. A fogantyúgombok, pántok (lecsiszolva) mind visszakerültek rá, egyedül a kulcspajzsokat kellett kicserélni, mert egy bakelitre emlékeztető anyagból készültek, és széttöredeztek. Ezek beszerzése volt a legnehezebb, végül Csehországból rendeltek pontosan olyan takarókat, amilyenek az eredetin is voltak, persze fémből. Az üvegezést profi üvegesre bízták.

munkáskéz
A melegítés és kaparás után a felületet lecsiszolták

 

Új színek, régies hatás

Amikor a csiszolással elértek a nyers fáig, következhetett az új szín. „Évek óta angol festékekkel dolgozom, a tálaló volt az első munkám Annie Sloan festékeivel. A tálaló esetében két szín kombinációját alkalmaztuk, imádom a fantázianeveiket: Duck egg blue és original” – avat be a részletekbe Erika. Egy réteg kék festék fölé került egy réteg fehér, utána pedig kézzel csiszolták, hogy helyenként előbújjon a kék szín. Az antikolásra azért volt szükség, hogy a végső látvány ne legyen túl steril. Erre való az úgynevezett sötét viasz (dark wax), ami biztosítja a „koszos”, kissé kopottas megjelenést. Mindezek után az egész még rendesen le van kezelve világos viasszal (clear wax).

lecsiszolva

csaladi csapatmunkaCsaládi csapatmunka

diszitesdiszites

vegeredmenyA végeredmény

 

Érzékeny és nagyon jó minőségű anyagokról van szó, a képek nagy többsége azért is készült beltérben, mert a festékekkel 20 Celsius fok alatt nem lehet dolgozni.

A tálalószekrény tehát új külsőt kapott, és tálalószekrényként szolgálhat tovább, immár egy felső-csallóközi faluban.

Duplán szerencsés történet, hiszen a bútor és az új használói is jól jártak. De talán még azok is, akik inspirációt merítenek a képekből.

 

 

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A kormány gyermekenként 333 eurót ad a rászorulóknak

Minden gyermek után 333 eurót kapnak a rászoruló családok

koronavírus

Szlovákiában is megjelent a koronavírus indiai variánsa

Szelle Erika

Bonyodalom a Grundon – egy még nem létező piacról vitáznak Dunaszerdahelyen

g

GALÉRIA: Ilyet még nem láttak a rendőrök sem

ujblog

Megnyitottuk portálunkon a blog.ujszo.com felületet

A vendéglősök a terasznyitást követően sem lélegezhetnek fel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.