Pihenő

Jelek vagyunk…

Egymásra bízott bennünket az Isten. Jelek vagyunk. Képmásai. Jelmásai, amiről könnyen elfelejtkezünk. A jelzésértéket másoktól kérjük számon. Isten sem kivétel. Ismerős az Úr Jézusnak szegezett kérdés: Mutass nekünk jelet… Szállj le a keresztről…
Vasárnap

2021. szeptember 15. 07:15

Vasárnap
Kép Unsplash

Az Úr Jézus felsóhajtása, az emberek rosszindulatáról, megátalkodottságáról tanúskodik. Holott, annyi jelet adott már. Akik napjainkban is jelet követelünk tőle, talán észre sem vesszük, hogy kérésünk gyökere a megátalkodott elutasítás. Sőt, a Szentlélekkel végbe vitt csodáit a Belzebubbal való paktálással azonosítani, istenkáromlás.

Az istenkáromlók sohasem látják meg az Ő dicsőségét. Hitetlenségük miatt nem láthatnak olyan „jelet”, amivel az Úr minden kétséget kizáró módon igazolná isteni küldetését. Az Úr Jézus nem ad választ, jelet, mert nem is adhat, hiszen az már nem jel volna többé, hanem kényszerítő erejű bizonyíték. Ezért nem szállt le a keresztről, holott gúnyolói azt mondták, akkor hisznek neki. De Ő akkor sem és most sem az Isten hatalmától rettegő ember megadását kívánja, hanem választ az Ő számtalan jellel kinyilvánított, feltétel nélküli szeretetére. Eucharisztiázni hív Őáltala, Ővele és Őbenne. Jel lenni együtt, egymással, egymásért.

Egy szeretetkapcsolatban jelet követelni, azt mutatja, hogy az egyik fél vak azokra a pillanatokra, amelyekkel a másik nap mint nap elhalmozza. Ez a hit, a bizalom és a szeretet súlyos megrendülését jelzi. Innen pedig már csak néhány lépés a hazugság, a gyűlölet és az élet kioltása. Figyeljük csak meg azt a cinizmust, amellyel Káin válaszol Istennek öccse megölése után: „Talán bizony őrzője vagyok én a testvéremnek?” (Ter 4,9). Mintha bizony azon a címen, hogy önállóak és függetlenek vagyunk, jogunk lenne megtagadni a testvéri kapcsolatokat, a szeretetben való felelősségvállalást! Igenis, Isten egymás őrzőjéül is rendelt bennünket, felelősséggel tartozunk egymásért, mert nem különálló egyedek, hanem ugyanannak a Testnek vagyunk megannyi tagjai, mondja Barsi Balázs.

Kérjünk bocsánatot, ha Isten szerető jeleire mi is vakok voltunk, vagyunk. Ha nem láttuk, nem látjuk, nem fogadtuk el, nem fogadjuk el jeleit. Ha megfeledkeztünk róluk, és nekiálltunk újabbakat várni, kérni.

Bárcsak már soha többé ne akarnánk több jelet kicsikarni Istentől, hanem felidézve és megköszönve mindazokat a jeleket, amelyekkel örök javunkat szolgálja, végre mi is jelét adnánk Iránta és testvéreink felé gyakorolt hűségünknek és szeretetünknek. Bárcsak valóra válna számunkra is Ady igaza:

Mikor elhagytak,

Mikor a lelkem roskadozva vittem,

Csöndesen és váratlanul

Átölelt az Isten.

 

Nem harsonával,

Hanem jött néma, igaz öleléssel,

Nem jött szép, tüzes nappalon,

De háborús éjjel.

 

És megvakultak

Hiú szemeim. Meghalt ifjúságom,

De őt, a fényest, nagyszerűt,

Mindörökre látom.

 

Gábor Bertalan szepsi római katolikus esperesplébános

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/36. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vlcan

A gazdák fellélegezhetnek, továbbra is működhet az Agrárkifizető Ügynökség

Párkány

Kik voltak a párkányi csatában harcoló magyarok?

korcok

Korčok: próbálják a szlovákiai magyarok a világot egy percig a mi szemünkkel látni

A négy „víziorgonasíp” és a dombormű annyira összetartozott, hogy talán fel sem tűnne, ha egyszer csak újra ott találnánk reggel. (Kép: megyei könyvtár)

Nosztalgiázzunk a 750 éves Győr utolsó fél évszázadáról! 

ez

Meg akarták tudni, milyen érzés ölni, ezért kegyetlenül meggyilkoltak egy 47 éves kőművest

v

Okos játékkal győzött a DAC Zsolnán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.