Európai fociparádé, extrákkal!

Vasárnap

A június 11-én rajtoló 16. labdarúgó-Európa-bajnokság az EURO 2020 címen fut. Nemcsak a halasztás miatti címválasztás az egyetlen rendkívüli, a torna történetében először nincs konkrét házigazdája az eseménynek. A csoportmeccseket Európa 11 városában, köztük Budapesten játsszák. A hír, hogy nézők előtt! A magyar főváros egyedüliként vállalta, hogy telt ház előtt rendezi meg a mérkőzéseket.

A járvány felborította a rendet: az Eb-t eredetileg 2020. június 12. és július 12. között rendezték volna 12 városban, de az UEFA az eseményt tavaly márciusban elhalasztotta a koronavírus-járvány miatt. A helyszínek is módosultak: Dublin kiesett, helyette Szentpétervár ugrott be a csoportmeccsekre, a nyolcaddöntőre London, Bilbaót pedig Sevilla helyettesíti. A magyarok a címvédő portugálok ellen kezdenek június 15-én 18 órától a Puskás Arénában, s ott csapnak majd össze a világbajnok franciákkal is, majd Münchenben a németekkel. Szlovákia ellenfele Szentpétervár, ott és Sevillában a lengyel, a svéd és a spanyol csapat lesz.

Ronaldo Budapesten

A portugálok élükön földrészünk, sőt földgolyónk egyik legnagyobb csillagával, Cristiano Ronaldóval Budapesten rendezik be a főhadiszállásukat a nyári kontinenstorna csoportköre alatt. A 26 fős keretből Ronaldón kívül a 38 éves Pepe sem hiányzik. Budapest célja, mint az többször elhangzott, hogy a Puskás Arénában a három csoportmérkőzésen és az egy nyolcaddöntőn a nézőtéri ülőhelyek száz százalékát (70 ezer néző) elfoglalhassák a szurkolók, amennyiben megfelelnek a belépés szigorú követelményeinek. Az MTI jelentése szerint a Budapestre utazó külföldi állampolgárok az országba történő belépést megelőző öt napban elvégzett két negatív Covid-teszttel, vagy hat hónapnál nem régebbi, a megbetegedést igazoló dokumentummal léphetnek csak be Magyarországra.

A világbajnok francia labdarúgó-válogatott bázisa Gárdonyban lesz. A kérdés, hogy a torna legnagyobb esélyesének tartott „Equipe Tricolore”, amely 2018-ban felkúszott a világ tetejére, képes-e a bravúrra, hogy az öreg földrészen is megismételje a győzelmet. A szakvélemény szerint ez ellen semmi nem szól, ezt az ismert edző, Pecze Károly is megerősítette. A vb-t követően egyetlen erősségétől sem kellett megválnia a csapatnak, épp ellenkezőleg. A fiataloktól, mint Kylian Mbappé vagy Benjamin Pavard továbbra is elvárható a csoda. De megmaradt a kispadon a vb-győztes gárda szövetségi kapitánya, Didier Deschamps is, aki a jelek szerint újra ütőképes gárdát kovácsolt maga köré. Az elkövetkező napok döntik majd el, jó húzás volt-e, hogy hagyott mindent a régiben, vagy sem. Elvégre hasonló utat járt be négy éve a 2014-es világbajnok Németország is, amiért keserűen meg is lakolt. Löwék a német labdarúgás legnagyobb szégyenét szenvedték el, addig soha nem búcsúzott nemzeti tizenegyük a csapatküzdelmek során. Jogi Löwöt ugyan nem fejezték le, ő vezette a selejtezőkben a válogatottat, de azt már tudni lehet, hogy Eb után a Bayern mestere, Hans-Dieter Flick veszi át a kormányt.

Az F csoport három csapatát is az esélyesek közé sorolják a szakemberek és a fogadóirodák. Ez utóbbi a belgák után az angolok, a franciák, a németek, a spanyolok, a hollandok, az olaszok, a portugálok, a horvátok sorrendjében rangsorolja az esélyeket. A titkos esélyesek között Hollandiát, Olaszországot és Portugáliát emlegetik. A hazai irodákban a legtöbb esélyt az angoloknak, a belgáknak, a franciáknak, a németeknek és a hollandoknak adják. A belgáknak egyébként nem véletlenül jósolnak sikereket. A belga válogatott 1920-ban olimpiai aranyat, az 1972-es és 1980-as Eb-n bronz-, illetve ezüstérmet nyert, a 2018-as vb-n harmadik volt. És most is ütőképes csapatuk van, egyéniségekkel, mondja Pecze.


 

Halálcsoportban

Bármennyire vonzó is, hogy a magyarok a legnagyobb sztárok ellen léphetnek a pályára, tény és való, hogy az F csoport a torna halálcsoportja. Bármennyire szurkolunk is majd Marco Rossi csapatának, mindenki tisztában van az erőviszonyokkal. Az viszont nem kizárt, hogy a hazaiak meglephetik az óriásokat. Ezt Pecze Károly sem felejtette el megemlíteni. Ilyen a sportban és az életben is bármikor lehetséges! Már az is óriási tény, hogy novemberben huszáros fordítással 2:1-re verve Izlandot a pótselejtezőben kiharcolták, hogy 2016 után újra ott lehessenek az Eb-n. Négy éve nyolcaddöntős volt a magyar válogatott, amely története során először jutott ki kétszer egymás után a kontinensviadalra, összességében pedig negyedszer.

Marco Rossi szövetségi kapitány már április végén úgy nyilatkozott, hogy fejében 80 százalékra összeállt a torna gárdája, május 6-án hirdette ki a bővebb keretet. Akkor örömmel újságolta, hogy a Bundesligában nem túl sokat szereplő, de nagyon tehetséges Szoboszlai Dominikra is számíthat. Sajnos, mint később kiderült, nem. Ugyanakkor jól megy Nagy Ádámnak és a góllövőlistán 22 találattal éllovas paksi Hahn Jánosnak is. Szomorú hír viszont, hogy nélkülöznie kell a DAC erősségét, Kalmár Zsoltot, aki az Andorrában elszenvedett sérülése miatt hosszú kihagyásra kényszerül. Az olasz mester, aki három éve kormányozza a magyar tizenegyet, a május 17-én megkezdett felkészülésnek az UEFA által a koronavírus miatt 26-osra bővített keretnél (egy meccsre 23 labdarúgó nevezhető) több játékossal vágott neki, hogy senki ne érezze magát biztonságban. Sokaknak talán meglepetés, hogy nem hívta meg Dzsudzsák Balázst és Pátkai Mátét. A keret a tíznapos ausztriai edzőtáborban vált teljessé, ennek befejeztével június 4-én és 8-án két felkészülési mérkőzést (Magyarország–Ciprus és Magyarország–Írország) játszott a csapat.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/23. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Érdekes

Mi lesz Budapesten?

A budapesti Puskás Aréna 4 mérkőzést kapott: három csoporttalálkozót (Magyarország–Franciaország, Magyarország–Portugália, Portugália–Franciaország), valamint egy nyolcaddöntőt, amelynek, ha a harmadik helyen végez csoportjában, a magyar válogatott is a résztvevője lehet. A 2020-as Eb-re megvásárolt jegyek a 2021-es tornára is érvényesek.

Pecze Károly: Kemény dió

Szlovákia is pótselejtezőben vívta ki az Eb részvételi jogát, a sportág történetében másodszor. 2016-ban a nyolcaddöntőig jutott. Az edzőváltás után a Štefan Tarkovič vezette válogatott a kontinenstorna előtt két mérkőzést játszott Bulgária és Ausztria ellen. „Mind a szlovák, mind a magyar csapat olyan csoportba került, amelyben minden győzelem meglepetés lehet, kemény dió, hogy a csoportból továbblépjen, bár mindkettőnek van tapasztalata európai tornán – vélekedik az ismert szlovákiai edző, Pecze Károly, aki egykor a legjobb hazai élcsapatokat (Slovan, DAC, Žilina, Trnava, Inter, Nitra) vezette, de járt Győrben, Krakkóban, a törököknél és a görögöknél is. – Tény, hogy az erőviszonyokat tekintve mindkét ország labdarúgása előbbre lépett, több játékos külföldi ligákban szerepel, de ha reálisan nézzük az egyes csapatok összeállítását, az összevetésből mindjárt kiderül, hogy milyen nagyságokat vonultatnak fel, s azok mennyire színvonalas bajnokságokban játszanak. Ezt tudomásul kell venni. Már maga a tornán való részvétel nagy dolog, jelentős anyagi bevételt jelent az illető ország labdarúgásának, már a részvevői pénzdíj is komoly támogatást jelent.”

Az esélyeket illetően még hozzáteszi, hogy „a németek ugyan néhányszor megbotlottak az utóbbi időben, szükségük van új impulzusokra, ezt az új edző majd meghozhatja, de a német labdarúgás így is színvonalas, s bár nem nyújtanak szemet gyönyörködtető játékot, és nincs most olyan kimagasló egyéniségük, mint a Bayern lengyel csatára, Robert Lewandowski, de a német fegyelem és akarat csodákra képes.”

Az egyenes kieséses szakaszban a nyolcaddöntő találkozóit június 26. és 29. között rendezik, a negyeddöntőkre július 2-án és 3-án, az elődöntőkre pedig július 6-án és 7-én kerül sor. A döntőt július 11-én 21 órakor játsszák a londoni 90 000 férőhelyes Wembleyben.


 

16. labdarúgó-Eb

Dátum: 2021. június 11. – július 11.

Csapatok: 24

Helyszínek: 11 nagyváros

Címvédő: Portugália

Az Eb-k legsikeresebbje: Spanyolország, Németország

Nyitány: jún. 11. 21.00: Római Olimpiai Stadion (Törökország–Olaszország)

Döntő: júl. 11. 21.00: London, Wembley Stadion

 

AZ EB CSOPORTBEOSZTÁSA

A CSOPORT (Baku és Róma)

Olaszország, Svájc, Törökország, Wales

B CSOPORT (Koppenhága és Szentpétervár)

Dánia, Finnország, Belgium, Oroszország

C CSOPORT (Amszterdam és Bukarest)

Hollandia, Ukrajna, Ausztria, Észak-Macedónia

D CSOPORT (London és Glasgow)

Anglia, Horvátország, Csehország, Skócia

E CSOPORT (Szentpétervár és Sevilla)

Spanyolország, Svédország, Lengyelország, Szlovákia

F CSOPORT (Budapest és München)

Portugália, Németország, Franciaország, Magyarország

Minden csoportból továbbjut az első két helyezett, és ott lesz a nyolcaddöntőben a hat csoportharmadik közül a négy legjobb.

 

Az Eb műsora

A csoport (Róma, Baku)

június 11., Róma 21.00: Törökország–Olaszország

június 12., Baku 15.00: Wales–Svájc

június 16., Baku 18.00: Törökország–Wales; Róma 21.00: Olaszország–Svájc

június 20., Baku 18.00: Svájc–Törökország; Róma 18.00: Olaszország–Wales


 

B csoport (Koppenhága, Szentpétervár)

június 12., Koppenhága 18.00: Dánia–Finnország; Szentpétervár 21.00: Belgium–Oroszország

június 16., Szentpétervár 15.00: Finnország–Oroszország

június 17., Koppenhága 18.00: Dánia–Belgium

június 21., Koppenhága 21.00: Oroszország–Dánia; Szentpétervár 21.00: Finnország–Belgium


 

C csoport (Amszterdam, Bukarest)

június 13., Bukarest 18.00: Ausztria–Észak-Macedónia; Amszterdam 21.00: Hollandia–Ukrajna

június 17., Bukarest 15.00: Ukrajna–Észak-Macedónia; Amszterdam 21.00: Hollandia–Ausztria

 

június 21., Amszterdam 18.00: Észak-Macedónia–Hollandia; Bukarest 18.00: Ukrajna–Ausztria


 

D csoport (London, Glasgow)

június 13., London 15.00: Anglia–Horvátország

június 14., Glasgow 15.00: Skócia–Csehország

június 18., Glasgow 18.00: Horvátország–Csehország; London 21.00: Anglia–Skócia

június 22., Glasgow 21.00: Horvátország–Skócia; London 21.00: Csehország–Anglia


 

E csoport (Szentpétervár, Sevilla)

június 14., Szentpétervár 18.00: Lengyelország–Szlovákia; Sevilla, 21.00: Spanyolország–Svédország

június 18., Szentpétervár 15.00: Svédország–Szlovákia

június 19., Sevilla 21.00: Spanyolország–Lengyelország

június 23., Sevilla 18.00: Szlovákia–Spanyolország; Szentpétervár, 18.00: Svédország–Lengyelország


 

F csoport (München, Budapest)

június 15., Budapest 18.00: Magyarország–Portugália; München 21.00: Franciaország–Németország

június 19., Budapest 15.00: Magyarország–Franciaország; München 18.00: Portugália–Németország

június 23., Budapest 21.00: Portugália–Franciaország; München 21.00: Németország–Magyarország

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?