Pihenő

Én(idő) és mi(idő). Álló Gabriella párkapcsolati tanácsadó rovata

Az egészségesen működő, harmonikus párkapcsolatban megvan mindennek a maga ideje
author
Vasárnap

2022. július 13. 11:05

Vasárnap
Kép Unsplash

Én(idő) – amikor csak magammal foglalkozom, és a saját hobbimat űzöm. Mi(idő) – a közösen eltöltött idő, amikor a kapcsolatot, a pár tagjai közti szeretetszálakat gondozzuk, tápláljuk. És végül a családi idő – közös program a gyerekekkel, nagyszülőkkel. Mai írásomban azzal a picike, ámde nagyon fontos idővel szeretnék foglalkozni, amit én csak mi időnek nevezek.

Sajnos rohanó életünkben nem mindig tudunk elég figyelmet szentelni ennek a területnek, ami pedig a boldog kapcsolat szempontjából kiemelkedően fontos. Persze, a munka, a háztartás és gyereknevelés klasszikus háromszögében nehéz megtalálni az alkalmat, időt, anyagiakat, hogy biztosíthassuk azt a minőségi időt, amit kettesben tölthetünk egymással.

A minőségi idő… nagyon gyakran hallom, olvasom ezt a fogalmat a köznyelvben, és sokszor az az érzésem, hogy nem mindig használjuk ezt a kifejezést megfelelően. Mi is a minőségi idő? Párkapcsolati szempontból nem az idő hossza a lényeg, sem pedig az, hogy pontosan mit csinálunk. Nem számít, hogy elmegyünk-e otthonról vagy sem, és ugyanígy az sem fontos, hogy mennyit költünk erre az alkalomra, mennyit készülünk rá.

Egy dolog a fontos: a teljes, osztatlan figyelem, a valódi jelenlét.

A közös sportolás, a közös séta, a közös festés, mozi, tánc, színház… a lehetőségek végtelenek. Hogyan tudunk jól választani? Választhatunk olyan programot, melyet mindketten szeretünk – ebben az esetben szinte biztos a siker, egy ilyen program hosszú ideig biztosít majd beszédtémát köztünk. Akkor sincs baj, ha olyat választunk, amiért csak az egyik fél rajong, hisz jó esetben az egyikünk mindig tájékozottabb a témában, bevezethet minket az alaptudnivalókba, ezzel tágul a látókörünk, mindketten új impulzusokkal gazdagodunk. Lehet olyan elfoglaltságot is választani azonban, ami a pár mindkét felének újdonság. Ebben az esetben is sok kalandban lehet részünk, új ismeretekkel, élményekkel gazdagodhatunk. Természetesen minden esetben elengedhetetlenül fontos a nyitottság, és az egymás iránt érzett elkötelezettség. Azaz, hogy felelősséget vállalunk azért, hogy a kapcsolat mindkettőnk számára jó legyen, és ezért hajlandók vagyunk tenni is.

Száz szónak is egy a vége: a közös programok nagyon fontosak a kapcsolat éltetésében, ápolásában. Fontos, hogy bokros teendőink közepette is igyekezzünk időt szakítani rá. Kéthetente, havonta, ahogy lehetőségünk adódik. A gyerekeknek szervezzünk nagyszülős programot, és figyeljünk egymásra! Tegyük félre a telefont, a munkát, a gyerekekkel való problémákat, és csak egymásra koncentráljunk! Adjuk meg egymásnak azt az odaadó figyelmet, amire mi is vágyunk. Higgyétek el kedves Olvasók, hogy a kapcsolat meghálálja ezt a fajta törődést és figyelmességet.

Napsugaras nyári pillanatokat kívánok minden kedves Olvasómnak!

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/27. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sulikfejetfogja

Matovič megúszta a leváltást, de a koalíció nem lélegezhet fel

boris kollár k

Kollár: Leghamarabb fél év múlva tarthatunk előrehozott választást

csirke k

Figyelmeztetést adtak ki az ellenőrök – ne fogyasszunk lengyel baromfihúst!

fagy k

Hideg lesz az éjszaka – talajmenti fagy miatt adtak ki figyelmeztetést!

új szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

g

KVÍZ: Koós, Korda… Fejezd be az énekesek nevét!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.