Pihenő

Apaság és párkapcsolat: apává válni?

Egyéni konzultációim során azt tapasztalom, hogy sok esetben a párkapcsolat zuhanórepülése a baba születésével veszi kezdetét.
author
Vasárnap

2022. június 8. 15:57

Vasárnap
- Forrás: Pexels

Számos konfliktus, addig szőnyeg alá söpört probléma, frusztráció ebben az időszakban jelentkezik először. Tudomásul kell venni azonban, hogy a kisbabás időszak a legstabilabb párkapcsolatot is megrendítheti. A számtalan új feladat, a szülői szerepek, a hirtelen ránk szakadó felelősség megbolygathatja az addig egyensúlyban lévő viszonyokat. Nézzük, mik a férfiak lehetőségei és feladatai az apává válás rögös útján.

Tudnunk kell, hogy a szülői szerep egy tanult viselkedés, de persze nem vagyunk egyformák: vannak empatikusabb, gondoskodóbb, a szeretetüket könnyebben kimutató emberek. Azaz vannak, kiknek könnyebb apává, anyává válni, másoknak azonban nehezebb. Mire egy lányból édesanya lesz, eltelik (jó esetben) 9 hónap. Ez alatt az idő alatt a testével óvja, táplálja gyermekét, és a testi kötődés mellett nagyon erős lelki kötelékek is kialakulnak. Az édesapa sajnos nincs ilyen könnyű helyzetben. Apai érzései nagy részének a baba születése után kell kialakulnia. Természetesen már a várandósság alatt lehet készülni az apaszerepre, és azt tapasztalom, hogy az ifjú édesapák nagy része szívesen hangolódik rá erre, de az igazi „feketeleves”, a tényleges ráébredés csak a szülés után következik.

Az apaságra egyszerűen nem lehet tökéletesen felkészülni, de meg lehet tenni mindent, hogy ne érjen teljesen váratlanul az új szerepkör

»Megismerni az orvost, a vizsgálatok módját, a baba aktuális testi fejlődését, az édesanya testi és lelki változásait, az esetleges fájdalmakat és azok megoldásait – mindezek erősítik az ifjú szülők egymás iránti szeretetét, és hozzájárulnak ahhoz, hogy már a várandósság első szakaszában (is) családnak érezhessék magukat. Az ifjú asszonyok ingatag lelki állapotára varázslatos hatással lehet egy jól elsajátított masszázs, egy igazán gondoskodó, odaforduló férj, aki mindent elkövet, hogy megértse a párjában zajló olykor félelmetes és kusza érzéseket.

»A babavárás időszakában jó, ha az édesapák kiveszik a részüket a babakelengye összeállításában: közösen tervezgetni a baba bútorait, a babakocsit, a babahordozót, a kisruhákat. Ezek mind közelebb hozzák egymáshoz a pár tagjait, elmélyíthetik a kapcsolatukat, ezen kívül pedig kézzelfoghatóbb a gyermek érkezése az ifjú férj számára is.

»A baba megmozdulása mérföldkő a leendő apuka életében. Most már ő is részese lehet testi értelemben is a baba létezésének: a pocaksimi, halk éneklés, duruzsolás a kis jövevénynek – ez teremt igazán szoros köteléket nemcsak az apa és az anya, hanem az apa és a baba között is.

»A szülés után végre az apa is kézbe veheti gyermekét. Itt az édesanyáknak adnék egy nagyon fontos, bár talán nehezen betartható szabályt: ne féltsük annyira a babát, hogy kirekesszük a férfit a babaápolás, gondozás teendőiből! Hagyjunk az édesapáknak is teret, hogy fürdessék, altassák, kézbe vegyék, szeretgethessék az új családtagot! Amellett, hogy az édesanyának így lesz egy kis ideje pihenni és töltődni, ezek a pillanatok nagyon fontosak az apa és gyermeke közti kötődés kialakulásában.

Boldog napokat kívánok minden kedves Olvasómnak!

 

Álló Gabriella párkapcsolati tanácsadó rovata

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sams

Több tízezer munkahely keletkezik! Mely régiókba érkeznek új befektetések?

gröhling k

50 eurós alamizsnával oldaná meg a tanárhiányt Gröhling

r

Szlovákia 5 millió euróért vásárolt vakcinát dob a szemétbe

Barátság kőolajvezeték

Ismét normál mennyiségű kőolaj és földgáz áramlik Szlovákiába

majomhimlő

Újabb két majomhimlős beteget azonosítottak Szlovákiában!

A Hold kora hajnalban tűnt a legnagyobbnak, még mielőtt a horizont alá süllyedt

Kassáról is gyönyörűen látható volt az év utolsó „szuperholdja”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.