Pihenő

A magyarság fővárosa. GALÉRIA

Mindenki ismeri, mégis ezer meg ezer titkot, felfedeznivalót rejt, ami nem is csoda, hiszen egy több mint másfél milliós európai nagyváros
Rizsányi Attila

2021. január 4. 08:55

A magyarság fővárosa. GALÉRIA
Shutterstock-felvétel

Hol máshol végződhetne egész éves trianoni barangolásunk, mint Budapesten, amelyre a magyarok, éljenek határokon innen és túl, sőt bármelyik kontinensen, központként tekinthetnek, a maga 1,7 millió lakosával ott van az Európai Unió tíz legnépesebb városa között (akkor az elővárosok népességét még nem is számoltuk) – tehát a távolról érkező turisták számára is csalogató célpont. Világörökségi helyszínek, gyógyfürdők, egyedi és monumentális épületek, szobrok és emlékhelyek, mindebből most is csak egy aprócska válogatás következhet, hisz sosem lenne vége.

Kettőből egy

Mondani sem kell, és a neve is sugallja, hogy a magyar főváros két részből vált eggyé – de azt talán már kevesebben tudják, hogy ez bizony már a Római Birodalom idején is így volt, csak akkor még a Duna jobb partján fekvő települést Aquincumnak, a bal partit pedig Contra-Aquincumnak nevezték. A honfoglalást követően aztán már a magyaroké lesz a terület, Anonymus leírása szerint Árpád vezér választotta törzse szálláshelyéül. Történelmi hányattatások ide vagy oda, központi szerepe mind máig megmaradt, hol gyorsabban, hol visszafogottabban fejlődött, a reneszánsz kori, tehát Mátyás király idejére datálható jelentősége megkérdőjelezhetetlen, ahogy az is, hogy a reformkor fejlesztései sokat lendítettek rajta. Nagyjából ekkortól emlegették közös néven: előbb gyakoribb volt a Pest-Buda forma, végül 1873-ban, az egyesítéskor már a most ismert alak lett a befutó. A századfordulón a fejlődés rendkívüli tempót vett fel, ebből az időszakból származik például Európa első földalatti vasútja (ha Nagy-Britanniát nem számítjuk), amely még ma is nagyban üzemel, a körutak, több jelentős épület... Majd következett az első világháború, amely önmagában és a végét jelentő békeszerződéssel is komoly érvágást jelentett Budapest és az ország történetében.

Trianontól indulva

Budapesten több Trianon-emlékhely is található, aki épp efféle tematikus sétára vágyik, akár ezeket is sorra veheti. A legújabbról és egyben legmonumentálisabbról a Vasárnapban is beszámoltunk, ezt ugyanis az idei 100 éves évfordulóra adták át: egy fokozatosan mélyülő útvonal ez, amelynek különlegessége, hogy a falain a Trianon előtti Magyarország településeinek neve szerepel. Azért is említjük ezt, mert karnyújtásnyira található az Országház, amely politikai szerepétől függetlenül is egy rendkívül impozáns épület: teljesen szimmetrikus, így például két ülésterme tükörképe egymásnak, és itt található többek között a Szent Korona (amelyről idén plakátot kaptak olvasóink) és a koronázási ékszerek is. Érdemes bent is szétnézni tehát, de ha csak a híres dunai homlokzatra jut időnk, és mennénk tovább, akkor indulhatunk a folyóparton a fasiszták által a második világháború idején meggyilkoltaknak emléket állított „szoborcipők” felé; vagy a másik irányba a Margit híd felé, amelynek közepén rátérhetünk a Margit-szigetre. Megint csak: ha időnk engedi, rengeteg látnivaló, japánkert és fürdő, zenélő kút és a domonkos rendi apácakolostor maradványai mind megtekinthetők. A budai hídfőhöz érve újabb halom lehetőség: a Rózsadomb vagy a Millenáris park, netán az iszlám vallásúak legészakibb zarándokhelye, Gül Baba türbéje.

Galéria
Országház, Duna, panoráma-1
A Halászbástya-2
Halászbástya havazásban-3
A Széchenyi lánchíd-4
+4


Fel a várba

A híres budapesti panoráma a várból (vagy esetleg a Gellérthegyről) tárul elénk a maga teljességében, és ha már feljutottunk a várnegyedbe, egy sor csodás épület ejthető útba: a palota, a Szent György tér, a Szentháromság tér a Mátyás-templommal meg a régi budai városházával, természetesen a Halászbástya – hogy csak néhányat említsünk. Aki kisebb kört szeretne tenni, a siklóval (mely a világörökségi listán szerepel) lejuthat a Széchenyi lánchíd budai hídfőjéhez, majd átkelve a Magyar Tudományos Akadémia épületéhez jut. Valamivel nagyobb kört tehetünk, ha az eggyel odébb levőt, az Erzsébet hidat választjuk, majd átérve Pestre rátérhetünk a híres Váci utcára, az Országház felé indulva a Vörösmarty térre érünk, a másik irányában még egy hídnyi távolságra a Nagy Vásárcsarnokot találjuk.

Számtalan célpont

Bármerre visz is az utunk és a lábunk, bármikor felpattanhatunk a tömegközlekedés valamelyik járművére, hogy további élmények vadászatára induljunk. Parkban sétálnánk? Irány a Népliget! Közelebb a természethez? Meg se álljunk a Normafáig! Újabb monumentális látványosság? Gyerünk a Hősök terére! Ha netán ez utóbbi, akkor próbáljuk úgy igazítani az utunkat, hogy kipróbáljuk a korábban már említett, 1896-ban megnyitott földalattit – ha az imént a Vörösmarty térre mentünk, akkor akár végállomástól végállomásig, végig az Andrássy út alatt. És akkor a millenniumi emlékmű szobrai megtekintésén túl betérhetünk a Szépművészeti Múzeumba vagy a Műcsarnokba, esetleg sétálhatunk egyet a Városligetben, útba ejtve Vajdahunyad várát, vagy mártózva egy jót (persze inkább járványmentes időben) a Széchenyi fürdőben. És csak tovább és tovább, míg időnk és energiánk engedi, hisz mindez csupán egy töredék Budapest gazdagságából.

Hol mindenhol jártunk?

2020, azaz a Trianon-emlékév apropóján a Vasárnapban végigjártuk a Kárpát-medencét, előbb a békeszerződéssel leválasztott területeket, majd Magyarországot is, hogy a mostani, utolsó részben Budapestre érjünk.

Aki velünk tartott az év folyamán, megnézhette velünk Kárpátalját, Erdélyt és Vajdaságot, magyar nyomokat kutatva eljuthatott egészen a horvát tengerpartig, majd a szlovén és az osztrák területek után hazaértünk Szlovákiába, hogy aztán Magyarországra menjünk tovább: kezdtünk észak-nyugaton, majd a Balaton érintésével egész a déli határig jutottunk, aztán északon is kalandoztunk, és keletről, a cívis városból értünk a nullás kilométerkőhöz, Budapestre.

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ECB

A Heger-kormányt az elemzők óva intik a populista árszabályozástól

maszk

Szerdán ismét változnak a járványügyi óvintézkedések, jön az OP+-rezsim

tiktotk

Meghalt a világ legidősebb embere

GALÉRIA: Kikapott és búcsúzott az Eb-től a magyar válogatott

GALÉRIA: Kikapott és búcsúzott az Eb-től a magyar válogatott

Madách

Programajánló: Online színház-tippünk a hétre

disznooles

KVÍZ: Mennyire jártas a disznóvágásban?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.