Pihenő

A kassai Thália Színház repertoárjára is kihat a világjárvány

A kassai Thália Színház a most kezdődő új évadban tematikailag, vagyis a darabválasztással is reagált a világjárvánnyal összefüggésben kialakult új helyzetre. De a megszorításokkal is számolniuk kell: havi 7000 euróval kevesebből gazdálkodhatnak.
Vasárnap

2020. augusztus 28. 08:35

thalia repertoar
- pixabay

A szükséges korlátozásokkal, a járványellenes óvintézkedések betartása mellett kezdi meg az új évadot a kassai Thália Színház, és a darabválasztással is reagálnak a világjárványra.

„Az idei évad alaptémája a 'régi világ – új világ' szembenállás lesz. Ezzel a fennálló helyzetre reflektálunk, vagyis arra a választóvonalra, amely a pandémia előtti és utáni világot választja el egymástól. Olyan témákat és darabokat igyekeztünk összeválogatni, amelyek két világról – egy régiről és egy újról - szólnak, illetve arról, hogyan reagálunk olyan helyzetekre, amikor egy válság vagy egy katasztrófa életmódváltásra, az addigi életünk átértékelésére kényszerít minket”

– fejtette ki a TASR hírügynökségnek Forgács Miklós dramaturg.

A premierek közül elsőként Csukás István mesedarabját, az Ágacskát mutatják be októberben. A hónap végén kerül sor a tavalyi évadban elmaradt Parasztopera bemutatójára. A színház alapításának 50. évfordulójáról megemlékező jubileumi évkönyv is csak ősszel fog megjelenni, a jubileumi ünnepségek ugyanis félbeszakadtak a világjárvány miatt.

2021 januárjában esedékes a Tom Sawyer kalandjai alapján készült musical premierje. Márciusban mutatják be Kiss Judit Ágnes: Karantén, illetve Tom Ziegler: Grace és Glória című egyfelvonásos darabját. Előbbi egy olyan család történetét meséli el, amelyet járványfenyegetés miatt karanténba zárnak. Utóbbi két nőről szól, akik közül az idősebb halálos beteg. Az évadot Carlo Goldoni: Bugrisok című komédiája fogja zárni.

Az új évadot a Call Girl című vendégelőadás nyitja meg szeptember 4-én.

call girl
A  Call Girl című előadás plakátja. Forrás: www.thaliaszinhaz.sk

 

„A 2020/2021-es évad rendhagyó, az anyagiak tekintetében talán kissé takarékosabb lesz, és talán kicsit kommerszebb is. Meg akarjuk szólítani a nézőket”

– hangsúlyozta Forgács.

Czajlík József színházigazgató hozzátette: a világjárvány miatt a fenntartó csökkentette a büdzsét, ez azt jelenti, hogy a színház havonta csaknem 7000 eurótól fog elesni. A járványellenes óvintézkedések következtében pedig várhatóan nagyjából a felére fog csökkenni a nézők száma, és ezzel együtt a belépőkből származó bevétel is. Az egyes darabokat gyakrabban kell majd műsorra tűzni, kisebb közönség előtt. A fenntartó, a Kassa Megyei Önkormányzat múlt héten engedélyezte a március 10. óta zárva tartó színházak újbóli megnyitását.

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal által elrendelt óvintézkedések értelmében a nézőknek arcmaszkot kell viselniük. Emellett a színháznak gondoskodnia kell a sakktáblaszerű ültetésről, a fertőtlenítőszerek kihelyezéséről és a belső terek rendszeres fertőtlenítéséről is.

(TASR)

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az új rimaszombati kórház látványterve (BBSK-felvétel)

Teljesen megújulhat a rimaszombati kórház

Pozsony

Több százezer eurós büntetést kaphat az Arriva

építőanyag

Jövőre az ideinél is drágábban építkezhetünk

komárom

Komárom – Nem veszi meg a volt poliklinika épületét a szlovák állam

közgyűlés

Miért menekülnek a városházáról az emberek?

Párkány: egyelőre nem tesztelik a hajléktalanokat

Párkány: egyelőre nem tesztelik a hajléktalanokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.