6 népszerű világirodalmi mű, amit börtönben írtak

6 népszerű világirodalmi mű, amit börtönben írtak

Akár politikai, akár egyéb okokból kerültek is oda, a börtön falai számtalan művészből csikartak ki gondolatokat és ötleteket, melyek azóta az egész világot bejárták. Íme hat népszerű világirodalmi mű, melyek rácsok mögött, fogságban fogantak meg!

Don Quijote de la Mancha

Miguel de Cervantes regénye egy naiv lovagjelöltről sokak szerint a világirodalom egyik legnagyobb alkotása. Annál érdekesebb, hogy az ötlet a börtön falai között fogant meg az íróban, akit pénzügyi szabálytalanságok miatt zártak be. A Don Quijote első része azonban akkora sikert aratott, hogy Cervantesnek soha többé nem voltak pénzügyi gondjai.

Justine regénye

De Sade márki francia arisztokrata volt, akit a 18. század végén börtönöztek be „erkölcstelenség” vádjával. Az unatkozó nemes a börtönben különféle szexuális töltetű műveket írt, többek közt népszerű, Justine című alkotását, melyet később Napóleon annyira undorítónak tartott, hogy a szerzőt elmegyógyintézetbe záratta.

Marco Polo utazásai

A híres könyv, mely feljegyzi Marco Polo utazásait, valójában Rustichello da Pisa tollából származik, akinek a felfedező genovai fogvatartásuk alatt diktálta le kalandjait. Sok történész szerint a memoár megjelenése indította útjára a felfedezések korát.

A megszabadított Jeruzsálem

A reneszánszi művész, Torquato Tasso fő műve mára kevésbé népszerű, ám számtalan képzőművészeti és zenés alkotást ihletett az idők során. Tasso a ferrarai szanatóriumban töltött 7 éve alatt költötte a romantikus eposzt.

Ivan Gyenyiszovics egy napja

Alexandr Szolzsenyicint, a Vörös Hadsereg katonáját 1945-ben privát, Sztálin-ellenes levelei miatt letartóztatták, majd egy szibériai munkatáborba küldték. Az évek során minden darab papírra, ami a kezébe akadt, felírta élményeit, majd ezek Hruscsov idején, regény formájában kerültek publikálásra.

Narancs az új fekete

1998-ban vádat emeltek Piper Kerman ellen, amiért évekkel korábban átmenetileg segítette egyik szeretője heroincsempész tevékenységét. Művében arról a 11 hónapról írt, melyet egy amerikai női börtön falai közt töltött. A könyvből nagy sikerű Netflix-sorozat is készült.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!