A lélek harmóniája

lelek

Ömlenek ránk a hírek a koronavírussal kapcsolatban. Mennyi az új fertőzöttek száma, milyen hatása lesz a járványnak a gazdaságra, mikorra várható gyógymód. Csupa frissülő adat és statisztika. Pedig a vírusnak, a bezártságnak, a karanténnak ennél sokkal mélyebb hatása is van. Leginkább a lélekre.

A négy fal között nem nehéz kibírni, feltéve, hogy kellemes társaságban vagyunk, olyan dolgokkal körülvéve, amelyekkel szívesen foglalkozunk. Ilyen lehet a könyv, a film vagy a társasjáték. Csakhogy jóból is megárt a sok – tartja a mondás, és valóban így van. Ahogy jön a jó idő, ahogy ébredezik a természet, egyre többen vágynak arra, hogy ők is kinn a szabadban sétáljanak. Szájmaszk, kesztyű és mindenféle korlátozás nélkül. Szerencsésebb helyzetben vannak azok, akiknek kis udvar, kert, terasz nyújt némi természetközeli élményt, ám akik valóban a négy fal között kénytelenek tölteni hónapokat, azoknak a lelke napról napra nehezebb.

A jobb közérzetért

A depresszióra, hajlamosaknak igazán kínzó ez az időszak. Nagyon fontos, hogy ők mindenképp igyekezzenek javítani a közérzetükön – mondja Frei Márta pszichológus. „A depresszió nagyon súlyos lelki betegség, fontos, hogy idejében észrevegyük és kezeljük. Hagyományos esetben azonnal szakemberhez kell fordulni vele, de ez most olyan különleges állapot, amikor a pszichológusok többsége is online, telefonon keresztül rendel, új beteget kezelni pedig így nagyon nehéz. Ez nekünk is nagy kihívás. De mindenképp azt ajánlom, hogy aki észreveszi, hogy gyakrabban lehangolt, mindent negatívnak és kilátástalannak lát, az kezdjen el sportolni. A mozgás sok boldogsághormont szabadít fel, és ettől jobb kedvünk lesz. Bármilyen kicsi lakásban éljünk is, egy kis zugot mindenki tud találni a sportolásra. Szájmaszkban nehezebb a légzés, így a kinti sportok a kezdőknek nem biztos, hogy elnyerik a tetszésüket. Előtte inkább az otthoni mozgást próbáljuk ki. Az is javíthat a közérzetünkön, ha valamilyen új kedvtelés után nézünk. Lehet, hogy mindig ki akartuk próbálni a kertészkedést, a festést vagy valamilyen kézimunkát, mint a horgolás, csak nem jutott rá idő. Most itt az alkalom arra, hogy a szabadjára engedjük a kreativitásunkat. Ráadásul minden sikerélmény egy kis lépés a jobb közérzet felé.”

Az utazók is otthon

Vándorvilág lett a 21. század, soha ilyen kevés pénzen ennyi helyre nem jutottunk még el, mint most. Sorra indultak a jobbnál jobb fapados járatok, egy wellnesshétvége árából akár az Égei-tenger mellett is napozhattunk, és egy másik kontinens felfedezése sem került sokkal többe. A féktelen utazgatás végének már megjelent az előszele, előbb az egyre gyakoribb terrortámadások, majd a szélsőséges időjárási viszonyok és a környezeti ártalmak vették el sok ember kedvét. Ám a valódi leállást mégiscsak a koronavírus okozta. Egymás után jelentenek csődöt a légitársaságok, és ha minden visszazökken a régi kerékvágásba, a szakértők szerint akár az is lehet, hogy ismét luxus lesz a világ felfedezése. De ugyanakkor élmény is, még nagyobb, mint előtte volt. Akik eddig utazással töltötték napjaikat, jobb, ha beletörődnek abba, hogy most egy darabig korlátozva lesznek. Jó idő ez az élmények újraélésére. A fotók rendezése, utazási blog indítása segít abban, hogy lélekben ismét úton legyünk, és mire az élmények végére érünk, addigra tán ismét új felfedezésekre indulhatunk.

Mentálisan is egészségesen

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire kell ilyenkor figyelni a lélekre. Arra, hogy feltöltődjünk, spirituálisan is. Amellett, hogy napi, élénk telefonos vagy csetes kapcsolatban vagyunk a barátainkkal, családtagjainkkal, arra is szánjunk időt, hogy elmélyedjünk a gondolatainkban. Vasárnaponként kövessünk élő közvetítésű miséket, istentiszteleteket, legalább kétnaponta hallgassunk meditációs zenéket, és próbáljunk meg meditálni, lélekben ellazulni. Tudatosan szervezzük meg a napjainkat, akár órarendet is készíthetünk (útmutató a következő oldalon), amelyben jut hely a munkának, a sportnak, a lazításnak és a szabadidős tevékenységnek. Ezek a fő pillérei annak, hogy mentálisan is egészségesek maradjunk, ne csak fizikailag, s hogy ne csússzanak szét a napok.

A gyermek lelke

Nemcsak a saját lelki egészségünkre kell most odafigyelnünk, hanem a környezetünkére is, kiemelten a gyerekekére. Hiszen gondoljunk csak bele: a napi rutin eltűnt, nem találkoznak kortársaikkal, barátaikkal, és nagy valószínűséggel a szüleik is sokkal ingerültebbek. Új helyzet ez mindenkinek. Gyakran leültetik őket a televízió elé, és a háttérzajban hallják, amint a szüleik beszélnek, ha ingerültek vagy vitatkoznak, azt is. A bizonytalan légkör miatt a gyermekek is sokkal érzékenyebbek. Lehet ezt az ingerült viselkedést a kamaszkorra fogni, de a gyermekpszichológusok egyetértenek abban, hogy a folyamatos beszélgetésnek hihetetlenül nagy szerepe van, főleg ezekben az időkben. „A gyerekek hallanak-olvasnak mindenféle félinformációkat, akár a televízióból, akár az internetről, és a tudatlanság miatt állandó szorongásban vannak – hívja fel a figyelmet Caár Péter gyermekpszichológus. – Nem mehetnek iskolába, a nagyszüleikhez sem, úgy érzik, hogy valami nagy gond van. Nem is tévednek nagyot, hiszen tényleg nagy a baj, de ők ezt úgy értelmezhetik, hogy akár rögtön meg is halhat az, aki átlépi a küszöböt. Ha pedig anyuka vagy apuka kénytelen dolgozni menni, mert nem oldható meg a hazai munkavégzés, akkor a gyermek pánikba eshet nem megfelelő kommunikáció esetén. Beszélgessünk vele sokat, magyarázzuk el a nyelvén a kialakult helyzetet. Ne legyen számunkra egyértelmű, hogy jól tudja értelmezni a világ dolgait.”

A teljes írás a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!


Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti:❗️

https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?