Nézet

A VeresWalóság – Szentantalszalajtó

Nehéz megérteni, hogyan létezhet település egy olyan névvel, hogy Utekáč. Pedig létezik, van vagy kilencszáz lakosa, meg egy omladozó üveggyára. Szép hely.
Veres István

2020. július 10. 09:49

-vasárnap
-vasárnap

Meg van néhány mini-vízesése, a Rima folyó ugyanis keresztülfolyik rajta. Meg van egy régi neve is: Újantalvölgy. Temploma is van, Páduai Szent Antal, könyörögj érettünk. Innen származhat a neve, a régi. De az új, az Utekáč? Az útek szlovákul menekülést jelent. Ez lenne a menekülés helye? Gyújtópontja? Vagy talán az oka? A völgy, ahonnan csak menekülni érdemes? Van egy falurésze is, Salajka – laza szerkezetű tanyák, széthintve az egyik szomszédos dombon. Néhány kilométerre délre van egy falu, Csehberek (České Brezovo), annak is van egy laza szerkezetű falurésze, az is Salajka. Még délebbre, a Bükk hegységben találjuk Szilvásváradot, mellette egy kisvasút, meg a Szalajka patak, meg a Szalajka-völgy. Érsekújvárban van egy utca, Törökszalasztó utca. Aki menekül, az szalad. Téged honnan szalajtottak? Salajkáról.

Egy madarat is neveznek szalajkának, ja nem, az a szalakóta. Hivatalos neve Európai szalakóta, kicsit varjúszerű, kicsit rigószerű, színpompában a gyurgyalaggal is felveheti a versenyt, a gébicsekkel meg abban, hogy lesből támad, unalmában villanydróton üldögél. Szlovák neve Krakľa belasá.

-vasárnap

 

Bazaltkockákból épített falucímer-oszlop, fűtől alig látszó Rima-vízlépcső, hullámos palánkon szívecskébe foglalt kettős kereszt politikai üzenettel, mögötte focipálya, még hátrébb egy rózsaszín panelház. Ez lenne a hely, ahonnan Szent Antal is elszalad? Ne higgyük egy percig se. Ott lakik a rózsaszín csinzsákban, és rajtunk röhög.

 

 

Kizárólag online felületünkön elérhető Vasárnap-tartalom

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavirus

Csak előzetes egyeztetés után fogadják az ügyfeleket az ügyfélközpontokban

Matovič

140 ezer ember teszteltette le magát, Matovič köszönetet mondott

schumacher

Aggasztó hírek Michael Schumacherről

dddd

Zongorahangverseny a neten

fico smer

Karanténba vonul a Smer és a Sme Rodina, mindkét pártban van pozitív eset

covid

Koronavírus: Innen származnak a vasárnap azonosított betegek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.