Érdekességek A hét szamurájról

s

Minden idők talán legismertebb japán filmkészítője, Kuroszava Akira 1954-ben alkotta meg mesterművét, A hét szamurájt. A csaknem négyórás történet egy banditák által terrorizált faluról szól, mely hét vándorló szamurájhoz fordul segítségért. Az ikonikus alkotás sokakat megihletett, egyik legismertebb átdolgozása A hét mesterlövész című western. A jubileum alkalmából íme néhány érdekesség a legendás szamurájfilmről!

1.) A mű legikonikusabb figurája a Mifune Tosiró által alakított esetlen, ám annál lelkesebb és izgágább Kikucsijó, aki eredetileg a másik hat, higgadt szamurájt volt hivatott ellensúlyozni. A rendező teljes szabadságot adott Mifunének az alakításához, aki így a (rendkívül hosszú) forgatás egésze alatt szerepben maradt, és sok humoros jelenetét improvizálta. Utólag azt nyilatkozta, hogy nem is színészkedett, végig csak önmaga volt.

2.) Az elhúzódó forgatás miatt a végső csatát nyár helyett a februári tél közepén forgatták. A havat naponta el kellett mosniuk a kamerák előtt, a jelenethez szükséges vihar miatt pedig állandóan sár volt, amely aztán az alacsony hőmérséklet miatt rendre megfagyott. A színészek, akiknek korhű, lenge ruházatot és szandált kellett viselniük, végigvacogták az utolsó heteket, Kuroszava pedig állítólag a lábkörmét is elvesztette az embertelen hideg miatt.

3.) Az egyik jelenetben egy malmot kellett felgyújtani, melyhez hozzáépítettek egy gyúlékony réteget, abban reménykedve, hogy így magát az épületet megkímélik a tűztől. Ez sikerült, a malom azonban az első, sikertelen felvétel után annyira nyirkossá vált, hogy onnantól kezdve csak füstölt, de újra felgyújtani nem sikerült. Az objektumot végül háromszor kellett lebontani és újra leégetni, mire a rendező elégedett lett az egyik felvétellel.

4.) A banditaerőd felgyújtása szintén nem zajlott zökkenőmentesen. A forgatást nem akarták tűzoltói jelenlét nélkül elkezdeni, Kuroszava pedig, miközben rájuk várt, unalmában benzint locsoltatott szét a szetten, hogy annál könnyebb legyen majd azt felgyújtani. Végül túl könnyű lett, a tűz gyorsabban terjedt, mint ahogy arra bárki számított, az egyik színészre pedig rászakadt az égő mennyezet, és súlyos égési sérüléseket szenvedett.

5.) A filmet olyan sokáig forgatták, hogy egy idő után a stúdió elkezdett kételkedni a projektben. A produkciót kétszer is leállították, Kuroszava azonban nem hitte el, hogy a megbízói ne hagynák elkészülni az alkotást, miután (akkor) rekordmennyiségű pénzt öltek bele. Így mindkét alkalommal, amikor megálljt parancsoltak neki, horgászni ment, és ott várta a felkérést, hogy folytassa a munkát. Igaza volt – az mindkét alkalommal meg is érkezett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?