Huncutka: Kedvenc mindenem a biciklim!

Vasárnap

Ha jó az idő, egyből előkerülnek a bringák. A kerékpár csodás közlekedési és sporteszköz. Nektek van biciklitek? Rójátok vele ilyenkor az utcákat?

Ingrid Sjöstrand: Láttad már?


Láttad már
két fiú arcát
mikor biciklivel
gurulnak le a lejtőn?
Az első arcán ez van:
Nézzétek, mit tudok én!
A másik arcán:
Mama, segíts!
De nem nyúlhat a fékhez,
ha nem fékez az első...

 

Kétkerekű érdekességek

  • A kerékpár megalkotásának gondolata a 18. században, egy Sivrac nevű ember agyából pattant ki. Ő a mozgó faállványát Célérife-nek nevezte el. A bicikli „születésnapjának” mégis 1817. július 12-ét tartják. Karl von Drais német báró ugyanis ezen a napon próbálta ki a kormánnyal és fékkel ellátott „futómasináját”. Ezt követően közel hetven évet kellett arra várni, hogy az első, benzinnel működő motorkerékpárok létrejöjjenek. Egyébként az első motorokra a magyar sajtó „mozdonykerékpárként” hivatkozott. Ez a különleges jármű „függetlenné tette a kerékpározót az erejétől”.
     
  • A 19. század elején a bicajosok a rossz állapotban lévő autóutak helyett a járdán közlekedtek. Ezzel azonban veszélyeztették a gyalogosok életét, szóval több nagyvárosban (pl. Milánó, London, New York) is betiltották a kerékpár használatát.
     
  • A leghíresebb kerékpárverseny vitathatatlanul a Tour de France. A több mint százéves múlttal rendelkező versenyen résztvevők három héten keresztül küzdenek az elsőségért, ami alatt több mint 3000 km-t tesznek meg. Az útvonal minden évben változik, de a cél mindig Párizsban van.
     
  • A 19. század végi bringákon még nem volt túl könnyű közlekedni. A nagy kerékpárgyártó cégek ezért a kereskedéseik mellett kerékpáriskolákat is nyitottak. Itt az újdonsült bringatulajdonosokat némi fizetség ellenében rögtön megtanították biciklizni. Budapesten 1900-ban már tíz kerékpáriskola volt – elsősorban férfiak számára. A női bringázást nemcsak egészségtelennek, hanem egyenesen szemérmetlennek és nőietlennek tartották, így számukra csak egyetlen iskola kínált zárt körű tanulási lehetőséget. A nőknek egyébként külön bringákat is gyártottak, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy a kerék és a lánc nem csípje be a hosszú szoknyájukat.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?