20 éve jelent meg A Karib-tenger kalózai első része. Miben vétkes a Disney?

Vasárnap

20 éve jelent meg A Karib-tenger kalózai első része, melynek főhőse, Jack Sparrow minden idők egyik legismertebb kalózfigurája lett. De vajon mennyire torzította a Disney kalandfilmje a tenger haramiáiról alkotott képünket?

Mit is értünk „kalózon”? A legegyszerűbb magyarázat talán az volna, hogy minden olyan rablót és fosztogatót, aki elsősorban a vizeket, vízpartokat terrorizálja. A jelenség legalább annyira öreg, mint a vízi közlekedés, hiszen egy ponton maga Julius Caesar is összetűzésbe keveredett a tenger banditáival, és napjainkban is számtalan területet kísértenek, elég csak a szomáliai vagy maláj partokra gondolni. A popkultúrában viszont nagyrészt a Karib-térség 1718. századi kalózai váltak ismertté, a kalózkodás „aranykorának” képviselőivé. Az okok tulajdonképpen egyszerűek: a Karib-tenger szigetektől hemzsegő világa – melyek többsége az európai eredetű betegségek miatt ekkorra őslakosok nélkül maradt – remek lehetőséget nyújtott bujkálásra és rajtaütésekre, a Kelet-indiai Társaság kereskedelmének köszönhetően pedig célpont szinte mindig akadt a környéken.

Hősök vagy gazfickók?

Merthogy a kalózokat elsősorban egy érdekelte: a zsákmány. Legyen az anyagi vagy testi. Raboltak, gyilkoltak, erőszakoltak, fosztogattak. Törvényen kívül álltak, akárcsak Robin Hood, és hozzá hasonlóan maguk is idealizált figurákká váltak. Elvégre ki ne akarna hátat fordítani a társadalom könyörtelen fogaskerekeinek, és nekivágni a végtelen óceánnak, gazdagságban és egyenlőségben élni? Pontosan erre a fantáziára játszott rá Robert Louis Stevenson regénye, A kincses sziget, a popkultúra talán legismertebb kalóztörténete. A mű nemcsak a kalandvágyból kalózok közé szegődő fiatal motívumát hintette el, de Long John Silver személyében a különc, tiszteletet parancsoló, világjárt kalózkapitányét is. Ezt a Disney szinte csont nélkül a magáévá tette az 1967-ben nyílt, A Karib-tenger kalózai című vidámparki attrakcióval, melyből 2003-ban elkészült mindannyiunk nagy filmkedvence, Johnny Depp főszereplésével.

A történet várhatóan nélkülözött minden, a kalózokra jellemző kegyetlenséget, sokkal inkább afféle tengeri lovagokként, izgalmas kincsvadászatok és nemes küldetések ügynökeiként ábrázolta őket. Garázdaságuk egyedül furfangos észjárásukban nyilvánult meg, ettől eltekintve nemes kalandorok voltak, szemben a Kelet-indiai Társaság számító, korrupt katonáival. Mégis ki állna ez utóbbiak oldalára?

A kalózmítoszok alapja

A kalózokról alkotott, romantizált képünket nagyrészt Charles Johnson 1724-es, A General History of the Pyrates című könyvének köszönhetjük. Ez hozta be a köztudatba és tette halhatatlanná egyebek mellett Feketeszakáll legendáját, valamint olyan ikonikus szimbólumokat, mint a félszeműség, a faláb, valamint a Jolly Roger néven ismert, koponyát és keresztbe tett csontokat (vagy kardokat) ábrázoló zászló.

 

Mocskos hétköznapok

Például az, aki nem akar mocsokban élni – a kalózok ugyanis rendszerint abban éltek. Bár a film nem vonakodik koszosnak, ápolatlannak mutatni őket, úgy érezzük, ez inkább látványelem, korhű „kosztüm”. Nem adja vissza azt, hogy tulajdonképpen mennyire undorító volt egy kalózhajón élni. Egy zsúfolt lélekvesztőn, ahol még étkezni is csak rendszertelenül és hiányosan volt lehetőség, ami aztán betegségek egész armadájához vezetett. A leggyakoribb természetesen a skorbut volt, köszönhetően a C-vitamin-hiánynak, azonban a malária és a szifilisz is gyakorta látogatták a fedélzeteket – az állandó részegeskedés mellett pedig feltehetően az emberek gyomortartalma is rendre beszállt a buliba.

Nem csoda, hogy a hajókat olyan gyakran sikálták, tisztították, amit a film is bemutat, bár inkább szórakoztató, közösségformáló eseményként. Ezt a közösséget egyébként különféle szabályokkal tartották egyben; na nem egy, a filmben feltűnő, átfogó kalóztanács szabályaival, ilyen létezéséről ugyanis nem tudunk. A kalózhajók mindegyikének megvolt a saját szabályrendszere, emellett pedig íratlan, kimondatlan elvekhez is tartania kellett magának azt, aki életben akart maradni.

Gyakori téveszmék a kalózokról
  • Szlengben beszéltek: az „Ahoy!”-t és társait főként a populáris kultúra népszerűsítette. A kalózoknak feltételezhetően nem volt saját, a hagyományos matrózokétől eltérő szókincsük.
  • A foglyokat palánkon sétáltatták végig: erre sem idő, sem szükség nem volt. A foglyokat helyben kivégezték, vagy megkötözve vízbe hajították, hagyva, hogy a hajótest zúzza össze őket.
  • Megvetették a homoszexualitást: igazából „matelotage” néven még afféle házassági ceremóniájuk is volt, melyen keretein férfi összeköthette az életét. (Nők szinte sosem voltak a hajóikon.)
  • Elásták a kincseket: Kidd kapitányt leszámítva egy kalózról sem tudunk, aki ezt tette volna. Nem praktikus, hiszen ritkán fektettek be hosszú távra, a pénzt rendszerint elherdálták, amint lehetett.
  • Davy Jones létező kalóz volt: a Karib-filmek ikonikus főgonoszát nem valós személy inspirálta. A tengerészek az ördögöt hívták Davy Jonesnak. „Tömlöcébe” az esett, aki a vízen lelte halálát.

A hírnév ára

A legtöbb szigorú elv a kapitányt érintette, akinek félelmetesnek, tiszteletet parancsolónak kellett lennie. Ha túl gyakran adott kegyelmet, vagy nem harcolt elég hatékonyan, rendszerint a saját legénysége végzett vele. Jack Sparrow, aki a filmekben egyetlen embert sem öl meg (az az egy is feltámad, akit igen), valószínűleg nem húzta volna sokáig. Bár a filmek igyekeznek őt laza erkölcsű, kiszámíthatatlan figuraként ábrázolni, meg sem közelíti a valódi, ismert kalózkapitányokat, akik a kifosztott hajók ártatlan matrózait, utasait többnyire hagyták megerőszakolni, meggyilkolni vagy rabszolgasorba adni.

A filmbeli kalózok nagyrészt a korrupt brit sereggel, illetve egymás közt küzdenek, holott a valóságban elenyészően ritkán támadtak egymásra. A tengerészettel már annál gyakrabban kerültek összetűzésbe (érthető, hiszen kereskedőkre támadtak, akik ezért egyre gyakrabban szerződtettek hadi kíséretet), bár ez rendszerint a halálukhoz vagy bebörtönzésükhöz vezetett; a legnagyobb kalózok többsége – például Feketeszakáll is – éppen a gyors és nyilvános halálnak köszönhetően vált mártírrá és legendává. Hogy a legjobb, soha el nem csípett kalózok hogyan tengették a mindennapjaikat, azt igazából nem tudhatjuk.

A Karib-tenger kalózai ügyesen folytatja A kincses sziget hagyományát, megőrizve a kincsvadászat mítoszát és románcát az utókornak, és fedve a tényt, hogy a valódi kalózok mocsokban szenvedtek, alkoholba fojtották bűntudatukat, és minden parton a bitófa várta őket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?