Mire jó a séta?

séta

Megfogadta, hogy többet mozogna az új évben? Nagyon helyes! De vajon mi az a mozgásforma, ami a rohanó hétköznapokba is beilleszthető, bárhol végezhető, és nemcsak a testnek, hanem az elmének is jólesik? A séta! Ingyen van, nem kell hozzá semmilyen eszköz, mégis látványos eredményeket lehet vele elérni. 

Jólesik kiszellőztetni a fejünket egy-egy megterhelő nap után. Már a görög filozófusok is agyserkentő tevékenységként tekintettek a sétára, ami lehetőséget ad a kikapcsolódásra és a párbeszédre, és utat nyithat az új gondolatoknak.

De nem csak azért hasznos sétálni, hogy felfrissítsük az elménket. A mindennapi stressz csökkentése korunk egyik legnagyobb kihívásává vált. A napi gyaloglás kedvezően hat a vérnyomásra, a koleszterinszintre és a hangulatunkra. Csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Több kutatás igazolja, hogy a rendszeres, tempós séta segítheti a súlycsökkentést, és enyhíti az ülő életmódunkból fakadó gerincbántalmakat is. Arról nem is beszélve, hogy a kellemes fizikai fáradtság és a friss levegő hozzájárulhat a pihentetőbb éjszakai alváshoz.

Futás helyett gyaloglás 

Néhány éve nagy lendülettel vágtam neki a futópályának. Körülbelül kétnaponta lihegve, szenvedve hagytam le a lendületesen gyalogló hölgyeket a közeli iskola melletti felújított pályán. Mintegy fél órát tempózhattak, közben recepteket cseréltek, családi ügyeket veséztek ki, rég nem látott ismerősökről beszélgettek. Én meg csak számoltam a köröket, és másra sem tudtam koncentrálni, mint arra, hogy elkerüljek minden olyan rossz mozdulatot, amivel árthatnék a gyenge térdszalagoknak.

Ők jókedvűen távoztak, én pedig örültem, hogy meglett a penzum.

Néhány héttel később rájöttem, hogy gyaloglással nagyjából hasonló mennyiségű kalóriát égetek el, mint futva, csak még élvezem is. 

Itt indult a reggeli egy óra gyaloglás története, férjemhez csatlakozva reggelente egy órát gyalogoltunk a lakótelepi utcákon. Ami után boldogan, lábaimban minimum 5 kilométerrel vetettem bele magam a hétköznapok sűrűjébe. Igazán jólesett! 

séta

Mennyit sétáljunk? 

Látványos eredmények sétával is elérhetők, főleg akkor, ha mindennapjaink részévé válik a testmozgás. Több kutatás bebizonyította, hogy a séta során a lépések száma mérvadó, nem pedig a sebesség. Ezzel nem terheli le az ízületeket, hanem erősíti a csontokat, ami további betegségek megelőzésében segít. 

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlása szerint heti 150 perc közepesen intenzív mozgás kell ahhoz, hogy érzékeljük a jótékony hatásait.

Vagyis naponta bő 20 perc lendületes sétával már jelentősen hozzájárulhatunk az egészségünk javításához.

De ennyi idő alatt háromezer lépést sem tesz meg egy felnőtt átlagos tempóban, nemhogy tízezret, ami sokak szerint alapvető az egészséges életmód fenntartásához. 

Sokan elszomorodnak, amikor tudatosítják, hogy csak ritkán sikerül elérni a napi tízezer lépést. Azt gondolhatják, hogy hiába rótták a köröket az utcán, az erdőben vagy a sportpályán. Pedig ez korántsem igaz.  

A tízezer lépés igazából egy marketingfogás. A hatvanas években piacra dobott első lépésszámlálót nevezték így – „tízezer lépés mérőórának”, s egy tokiói orvos az 1964-es tokiói olimpiai lázra építve próbálta még több mozgásra ösztönözni a lakosságot. Így lett egy lépésszámláló korunk meghatározó egészségügyi fokmérője. 

séta

Kis lépésekkel előre! 

Mint minden mozgásforma, a séta is akkor a leghasznosabb, ha rendszeresen végezzük. Hogyan lehet beépíteni a hétköznapokba? Jól jöhetnek az apró változtatások, amelyekből fokozatosan szokást alakíthatunk ki. Tömegközlekedéssel jár a munkahelyére? Szálljon le egy megállóval korábban, és sétáljon néhány percet! Ugyanez alkalmazható a bevásárlásra is, ha csak valami apróság hiányzik a boltból, könnyebb gyalog leszaladni érte, mint kocsiba ülni, és parkolni.  

De hogyan vegyük rá magunkat arra, hogy felálljunk a fotelből, és mozogjunk a friss levegőn?

  • Tűzzünk ki apró célokat magunk elé: először csak az utca végéig menjünk, majd kerüljük meg a lakótömböt, utána arra is kedvet kapunk, hogy két kört tegyünk meg sétálva.
  • Hívjunk barátokat, társaságban könnyebben telik az idő, és motiválhatjuk egymást a mozgásban.
  • Csatlakozzunk sétacsoportokhoz, vagy alakítsunk ki egyet mi magunk! 

Nincs más hátra, mint melegen felöltözni, felhúzni egy kényelmes cipőt, és nyakunkba venni a környék utcáit. Szervezetünk és erőnlétünk is hálás lesz azért, hogy kimozdultunk. 

Mire figyeljünk?

Tanácsok kezdő sétálóknak

Megfelelő testtartás. Húzzuk ki magunkat, engedjük le a vállakat. 

Helyes lépéstechnika. A sarok érjen földet először, és úgy gördítsük a mozdulatot a lábfej felé. 

Kis lépések. Hogy elkerüljük a sérüléseket! 

Jó cipő. Nem túl merev talpú, könnyű lábbeli. 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?