Jó reklámfogás a zöldre mosás 

greenwashing

Nagy ávterés részesei lehetünk, már nemcsak az a jó, ha valami olcsó, hanem még jobb, ha zöld is! Környezetbarát, lebomló, fenntartható – ezek lettek az új hívószavak. De mindig érdemes a címke mögé nézni, néha ugyanis csak álca a zöld csomagolás. 

Télen havat, nyáron meleget akarunk, nem kérünk az időjárási szélsőségekből, az óceánt ellepő műanyagszigetekből, sem a testünkben megjelenő mikroműanyagokból. Ma már szempont a vásárlásnál, hogy környezetbarát termék kerüljön a kosárba. Ha kell, többet is fizetünk érte. Ez a nagyvállalatoknak is feltűnt, így lett korunk egyik legnagyobb átverése a zöldre mosás vagy zöldre festés, avagy a greenwashing.

Ügyes megtévesztés  

Könnyebb eladni a környezettudatos ökotermékeket, ezért is hallhatunk egyre több zöld ígéretet. A gyakorlat, hogy az egyes vállalatok jobb színben – esetünkben zöld színben – tüntessék fel a tevékenységüket, már a nyolcvanas években elkezdődött.

A New York-i szállodák azzal népszerűsítették magukat, hogy a vendégek által használt törülközőket kimossák, azaz újrahasznosítják.

Mára sokkal összetettebb lett ez a marketingstratégia, amellyel a cégek megpróbálják még eladhatóbbá tenni a termékeiket.  

Öko, bio, lebomló  

Egyszerű emberként is akarunk tenni valamit a környezetünkért, ezért bátran vesszük le a polcról a zöld címkés, természetvédelmet hirdető termékeket. Bele sem gondolunk abba, hogy az erdősítést támogató kutyaeledel-előállító épp az egyik leginkább szennyező emberi tevékenységre, a túlzott húsfogyasztásra buzdít. 

A „kevesebb víz felhasználásával készült” csomagolás sokkal több energiát emészthetett fel, így károsabb az előállítása, mint a klasszikus dobozoké.

Vagy azok a ruházati boltok, amelyek el nem adott termékeiből szeméthegyek nőnek, mégis újrahasznosított anyagból készült kollekcióval próbálják lenyűgözni a vásárlót.  

Újratölthető kávé, műanyag zacskóban  

A téma után kutatva egyre kritikusabban figyelem a környezetemben a természetvédelmi ígéreteket. Így bukkantam rá az egyik áruházlánc „zöld” ajánlatára, miszerint a vásárlónak nem kell többé hagyományos, üvegbe zárt kávét vennie. Legyen környezettudatos, utasítják, vásároljon műanyag zacskóban utántöltős kávét! Mintha a műanyag lenne bolygónk megmentője.  

greenwashing

De ilyen az is, amikor organikus, fenntartható módon előállított pamutból készült ruhát kínálnak. Csak az ezt hirdető nagy zöld matricától nem látjuk, hogy rabszolgaként tartott munkások dolgoztak a bőrünknek oly kellemes anyag előállításán.  

Fele sem igaz  

Túlzó, hamis, megtévesztő állításokkal kampányolt az online térben az Európai Bizottság által 2021-ben vizsgált vállalatok 42 százaléka. 37 százalékuk a fenntarthatóságot és a környezettudatosságot reklámozó homályos és általános kifejezésekkel próbálta megtéveszteni a fogyasztókat.

Közel hatvan százalékuk pedig nem tudta megfelelően bizonyítani, hogy az, amit a környezetvédelmi tevékenységeiről állít, valóban igaz.

Mindez tisztességtelen gyakorlatnak minősülhet az EU-ban. Az Európai Parlament januárban jóváhagyta azt a javaslatot, amelynek célja, hogy hitelesebben tájékoztassák a vásárlókat, és ne legyenek nem ellenőrizhető, alaptalan környezetbarát állítások a termékeken. Az irányelvet még az Európai Tanácsnak, majd a tagállamoknak is jóvá kell hagyni. 

A zöld hat árnyalata  

Az ipar számos szegmenségben találkozhatunk ezzel a stratégiával, az élelmiszer- és energiaiparban ugyanúgy, mint a ruhagyártó cégeknél. A Planet Tracker szervezet rendszerezte a greenwashing szofisztikált módszereit, és hatféle gyakorlatot állapított meg. Ezek a zöld elhallgatás, öblítés, címkézés, hárítás – vagyis a felelősség alól való kibúvás, ragyogás és tömörülés.  

A zöld elhallgatás azt jelenti, hogy a cégek nem verik nagy dobra zöld tevékenységüket, ezzel próbálják elkerülni a felelősségre vonást.

Van, hogy a vállalatok olyan kényelmes célokat fogalmaznak meg, amelyekkel igazából egy lépést sem tesznek a haladásért, ez a zöld öblítés.

A címkézés által azt az érzetet kelthetik a fogyasztóban, hogy ők jobbak a többieknél. Pedig a zöld címkék rendszere sem átlátható, és még keresztezhetik is egymást a célok. Amikor a cég a fogyasztó rossz szokásaira építve kampányol, így kevesebb szó esik az ártó tevekénységéről.

A zöld ragyogás is hasonló, ha a klímacélok betartása a reklámok központi eleme, a sötétben meg folyik a szenny a vízbe.

A zöld tömörülés nagy hangot ad a tagok kis célkitűzéseinek. A képviselt tömeg által tudja felnagyítani a törekvéseit.  

Mit tegyünk?  

Legyünk figyelmesek, gondolkodjunk kritikusan, és ne dőljünk be a hangzatos ígéreteknek! Próbáljunk meg kiigazodni a zöld címkék rengetegében, és bízzunk a józan paraszti észben.  

Mérlegeljünk, valóban szükségünk van-e az adott termékre, nem tudjuk-e máshonnan, máshogyan beszerezni. Jó megoldásként szolgálhatnak a csomagolásmentes boltok meg az ismerős márkák, ahol végig követhető a termék előállítása.  

greenwashing
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?