Tizenkettő-tizenhárom: Szövegmondás és -alkotás

<p>Tizenkét évvel ezelőtt a Pozsonyi Duna Utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium misszióra vállalkozott: népszerűsíteni a tanulók közt a szlovákiai/csehszlovákiai magyar irodalmat. A Kulcsár Tibor nevét viselő szavalóverseny mára beépült a szlovákiai magyartanárok és tanítványaik tudatába. Évről évre egyre több új érdeklődő csatlakozik a rendszeresen benevező iskolákhoz.</p>

A Pozsonyi Magyar Intézet második alkalommal fogadta be rendezvényünket. Nagyterme november 24-én a reggeli órákban be is népesült izguló versenyzőkkel. Idén is több szlovákiai magyar költő, író munkássága előtt tisztelegtünk, akik 2017-ben kerek vagy félkerek születésnapot ünnepeltek. A versenyzőknek a szövegválasztáshoz a 80 esztendős Gál Sándor, a 75 éves Aich Péter, a 70 éves Keszeli Ferenc, a 65 éves Soóky Gál László, a 60 éves Farnbauer Gábor és az 50 esztendős Győry Attila műveit ajánlottuk.

Három kategóriában összesen 50 tanulót (az alapiskola felső tagozatosait, a gimnazistákat és a szakközépiskolásokat) sikerült megszólítanunk, de betegség miatt számuk 41-re csökkent. A tavalyi három tagból álló zsűri héttagúra duzzadt, s párhuzamosan két teremben hallgatta meg a produkciókat (Csanaky Eleonóra előadóművész; Csenger Ferenc, a Pátria rádió főszerkesztője; Naszák Szilvia, a Pátria rádió műsorvezetője; Bedi Kata, a Petőfi-program ösztöndíjasa; Uzsák Dávid, a Szlovák Nemzeti Színház, az Aréna és a Zsolnai Városi Színház színművésze; Dékány Nikolett és Béhr Márton színművészhallgatók). A zsűri teljes egyetértésben hozta meg döntését kategóriánként a legjobbakat kiemelve, s a dobogósok mellett minden résztvevő átvehetett egy-egy könyvet, tollat, emléklapot.

 

A XII. Kulcsár Tibor-verseny helyezettjei:

I. kategória, vers

1. Zeman Dávid, Szenczi Molnár Albert AI, Szenc, felkészítő: Tóth Katalin

2. Haris Katarina, MTNYAI, Naszvad, felkészítő: Holka Gizella

3. Kalmár Annabella, II. Rákóczi Ferenc AI, Gúta, felkészítő: Vermes Anikó

 

I. kategória, próza

1. Bombicz Ferenc, Jedlik Ányos AI, Szímő, felkészítő: Illés Anita

2. Nagy Ádám, Corvin Mátyás AI, Gúta, felkészítő: Molnár Szilvia

3. Boros Mónika, Bartók Béla AI, Nagymegyer, felkészítő: Soóky Marián

 

II. kategória, vers

1. Póda László, MTAG, Pozsony, felkészítő: Kulcsár Mónika

2. Renczes Fanni, MTAG, Pozsony, felkészítő: Demcsák Edit

3. Balla Barnabás, Kodály Zoltán Gimnázium, Galánta, felkészítő: Bergendi Mónika

 

II. kategória, próza

1. Králik Máté, Selye János Gimnázium, Komárom, felkészítő: Králik Zsuzsanna

2. Köles Bence, MTMG, Dunaszerdahely, felkészítő: Simon Beáta

3. Ziff Stella, MTAG, Pozsony, felkészítő: Kulcsár Mónika

 

III. kategória, vers

1. Kulcsár Klára, MTNYI, Szenc, felkészítő: Pongrácz Flóra

2. Pongrácz Emese, MTNYI, Szenc, felkészítő: Pongrácz Flóra

 

A XIII. Országos esszéíró pályázat – Cogito

A 2017-ben Cogitóra keresztelt országos esszéíró pályázatunkat, mely a 13. évadába lépett, a mediális nevelés és az önkéntesség jegyében hirdettük meg. Szlovákiában még nem kötelező az érettségi megszerzéséhez önkéntes munka, de lehet, hogy hamarosan több ország mintájára nálunk is bevezetik. Azzal is tisztában vagyunk, hogy a médiából naponta ömlik ránk az információk áradata, amelyből felnőttként is nehéz kihámozni a valóságnak megfelelőket, kikerülni a csábító, ám keményen manipuláló szövegeket, képeket, videókat; így e téren a diákoknak bizony szükségük van a segítségünkre. Öt téma közül választhattak a 1416 éves alapiskolások, középiskolások vagy a nyolcosztályos gimnáziumok tanulói. 48 pályamű érkezett október végéig. Ez rekordot döntött. Fel is adtuk a leckét a 3 bírálónak: Cs. Liszka Györgyinek, a Vasárnap főszerkesztőjének, Bolemant Éva coachnak, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás egyik alapító vezetőjének és Szemet Editnek, a Pátria rádió szerkesztőjének. A legjobb dolgozatok szerzőit meghívtuk a díjátadásra, a többieknek egy-egy emléklapot postáztunk, így köszönve meg munkájukat. Ismét bebizonyosodott, mennyire olvasott, tájékozott, fantáziadús, jó tollú ifjak teremnek tájainkon.

 

A díjazott esszék:

1. téma, Hitről hitre – Oros Boglárka Sára, Alistál

2. téma, Álmodtam egy világot magamnak –Nagy Anikó, Nagyfödémes

3. téma, Szűk ez a világ Tóth Tamara Kitty, Párkány

4. téma, Önként és dalolva – Tóth Kitti, Kéménd

5. téma, Hol terem az igazság – Magát Fanni, Kőhídgyarmat

Különdíj az egyéni, egyedi hangvételért Csóka Zsófia, Nádszeg. A Vasárnap különdíjasa – Végh Alex, Érsekújvár

 

Minden díjazott a jutalma mellett egy-egy Vasárnap-csomaggal is gazdagodott.

Idén is számíthattunk támogatóinkra, s ezért nagy köszönet jár nekik: Ratio Educationis – a pozsonyi Duna utcai MTAG alapítványa; Pomichal István mérnök Pozsony megyei képviselő, a rendezvény fővédnöke; Szlovákiai Magyar Protestáns Oktatási és Közművelődési Egyesület; az SZMPSZ PozsonySzenc Területi Választmánya; az SZMSZSZ Duna utcai alapszervezete; Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója; Frideczky János, a VIDÉO Alapítvány alapítója; Magyar Interaktív Televízió; a Vasárnap szerkesztősége.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?