Szlovákul szépen, jól, játékosan

s

Van az a mondás, hogy a téma az utcán hever. Nos, manapság ez úgy igaz, hogy a téma a közösségi médiában kerül eléd.

Az egyszeri zsurnaliszta a legnagyobb közösségi portált böngészi, mikor egy bejegyzésre figyel fel, amely a Szlovákul játékosan című tankönyvet ajánlja az érdeklődők figyelmébe. Mivel manapság ez a legégetőbb kérdés, amiért állítólag a magyar szülők szlovák iskolába íratják csemetéjüket, mondván, a magyar iskolában nem tanul meg jól szlovákul – ami egyébként jó nagy hazugság, és ezzel saját gyereküknek ártanak vele a legtöbbet, no de erről talán majd máskor –, az egyszeri zsurnaliszta megkereste a tankönyv szerzőjét, Bakos Adrit, hogy válaszoljon laikus, ámde érdeklődő kérdéseire.

„Sokszor tapasztalom, hogy a gyerekek unatkoznak, mi több, frusztráltak a szlovákórákon, mert a jelenlegi módszer nem veszi figyelembe, hogy a szlovák a többségük számára idegen nyelvnek számít – kezdte mondandóját a tankönyvíró. – Frusztrációjuk pedig ahhoz vezet, hogy a szlovák nyelvtől teljesen elzárkóznak, szükséges rosszként tekintenek rá, így viszont tényleg kétséges, hogy a későbbiekben a munkapiacon egyenlő esélyekkel indulnak-e a szlovák iskolát látogató társaikkal szemben. Foglalkoztató könyvünk segítségével a tanulók az alapoktól ismerkednek a szlovák nyelvvel. Mivel a nyelvtanulást szeretem ötvözni különféle készségfejlesztő gyakorlatokkal, a tankönyv és a tanári segédkönyv is bőven tartalmaz különböző logikai, kreatív és memóriajátékokat.

A minisztérium által előírt témákat figyelembe véve a foglalkoztató könyv olyan szókincsre épül, amelynek a gyerekek hasznát tudják venni mindennapjaikban. Fontosnak tartom, hogy ki tudják fejezni az alapszükségleteiket, érzéseiket, és így már kiskorukban is boldogulni tudjanak szlovák környezetben. Néhány szlovákóra után képesek lesznek fagyit vagy üdítőt kérni, megmondani, ha fáznak vagy éhesek. Mindezt különböző vidám kártyajátékok, helyzetgyakorlatok segítségével sajátítják el, amelyekhez a pedagógus minden segédanyagot megtalál a tanári segédkönyvben. Így nincs más dolga, mint fellapozni a kívánt oldalt, lefénymásolni belőle annyi példányt, amennyire szüksége van, és már kezdődhet is a vidám szlovákórára.

Körülbelül 15 éve tanítok szlovák nyelvet magántanárként, és szinte kivétel nélkül azt tapasztalom, hogy a diákok bő szókincsük ellenére nagyon nehezen fejezik ki magukat szlovákul. Ezért az évek során olyan, valós helyzetekre szabott kommunikációs feladatokat és játékokat gyűjtöttem össze, fejlesztettem ki, amelyeken keresztül gyakorolni tudjuk a kívánt nyelvtant, és aktivizálni a passzív szókincset az órákon.

A tanári kézikönyv több mint 70 ilyen szituációs játékot tartalmaz. Csak azok kerültek bele, amelyek a tanítás során nálam beváltak. Óvodásoknál, elsősöknél és másodikosoknál is remekül működnek, tapasztalataim szerint 15 fős osztályban és kisebb létszámú csoportban egyaránt alkalmazhatók. A könyveken több ember dolgozott, dolgozik, ezúton is szeretnék köszönetet mondani Dudek Heninek, akinek illusztrációi megelevenítették a képzeletemet, és lelket varázsoltak a könyvnek, valamint Sándor Robinak, aki végtelen türelemmel tördelte be őket.

A Szlovákul játékosan Polgári Társulás elnökeként úgy látom, túl nagy fába vágtuk a fejszénket. Az illusztrációk és a grafikai munkák költségeit a cégek adó-kétszázalékából és szókincsfejlesztő társasjátékaink bevételéből még tudtuk fedezni. Sajnos a könyvek nyomtatására már nem maradt pénz. De bizakodom abban, hogy a www.szlovakuljatekosan.sk honlapon létrehozott előrendelési lehetőségnek köszönhetően össze tudjuk gyűjteni a szükséges összeget. Magánszemélyek, cégek is előrendelhetik a könyveket, és egy általuk kiválasztott alapiskolának ajándékozhatják. Mi garantáljuk, hogy legkésőbb június 15-éig meg is érkeznek az adott iskolába. Túl sok gyerek és tanár várja őket ahhoz, hogy pénzhiány miatt meghiúsuljon a kiadásuk.”

Sztakó Zsolt

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?