Pozsony árnyékában

<p>Fél közepes nagyságú településnek mondható a maga 2350 lakosával. A falu mindennapjait a szlovák főváros közelsége határozza meg, mind pozitív, mind negatív értelemben. Negatív azért, mert a Pozsony megyei falvak európai uniós pályázati lehetőségei igencsak behatároltak.</p>

Köztudott, hogy Pozsony megye az országosnál nagyobb fejlettsége miatt sok uniós támogatástól esik el. Ami elég nagy igazságtalanság, hiszen a községek nem azonosak a fővárossal. Fél ráadásul napjainkban közigazgatásilag a Szenci járáshoz tartozik, holott Somorja ugyanolyan távolságban fekszik, és sokan például oda járnak orvoshoz. A másik nagy hátrány a község nemzetiségi arányának rohamos megváltozása. A 2001-es népszámláláskor még a magyarok voltak hajszálnyi többségben, ez napjainkra megfordult: 2011-ben a lakosok nagyobb hányada vallotta szlovák nemzetiségűnek magát. A hátrányok mellett egyedül a munkalehetőségek mondhatók kedvezőnek, hiszen sok féli dolgozik Pozsonyban.

 

Szűk esztendők

Szalay József polgármester kénytelen konstatálni, hogy hivatali idejéből az utóbbi négy esztendő mondható a „legszerényebbnek”. Ha már a megyét említettük, meg kell jegyezni azt is, Pozsony megye nem szimpatikus a jelenlegi kormány számára. Ezt egy példával illusztrálja. „A Kis-Duna túloldalán fekszik a Doma nevű falurészünk, ahol nem épült ki a szennyvízcsatorna. Három éve, a Radičová-kormány idejében még kaptunk állami támogatást a környezetvédelmi alapból az átnyomó elkészítésére, azóta viszont egy centet sem. Jórészt csak a saját lehetőségeinkkel élhettünk, így kisebb beruházásokról tudok beszámolni. Ilyen volt például a második halottasházunk, ahol sikerült ereszt készíteni, emellett utakat, járdákat javíthattunk. Az is jellemző, hogy a községünkben levő Kis-Duna-hídra vezető járda felújítása 33 ezer euróba került, ehhez a megyétől mindössze ezer eurónyi támogatást kaptunk. Pedig a hídon állami út vezet keresztül, így nem csak a falué. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a település infrastruktúrájának nagy része rég kiépült, s alig találunk hasonlót a környéken. Huszonkét éve saját víztisztítóval rendelkezünk, amelyet néhány éve sikerült felújítanunk, s így már megfelel a legújabb technológiai követelményeknek. Ugyancsak felújítottuk a 11 átemelő állomást is, így logikus lett volna, ha rá tudtuk volna kötni az említett, hídon túli településrészt is.”

Azért jegyezzük meg, hogy a falu vezetése a nehéz időkben sem ült a babérjain, és nem várta a sült galambot, hiszen 2013-ban lecserélték az egész közvilágítást Led-lámpákra, amelynek értéke 32 ezer eurót tett ki. Sikernek könyvelhető el az is, hogy folyamatban van a ROEP (Register Obnovy Evidencie Pozemkov), valamint a falufejlesztési terv II. része. A korábbi években 77 ezer eurós értékben új, korszerű tornaterem épült az iskolák mellett, de az árvízvédelmi beruházásokra is 23 ezer eurót költöttek. Hét éve csinosabb lett a község főtere, a helyi utak kiváló állapotba kerültek, megújult a kultúrház, az óvoda homlokzata, új játszóteret kaptak a gyerekek, új buszmegállók teszik kulturáltabbá a közlekedést, de említhetjük a falu emlékművét is. Szeretnék az egészségügyi központ épületét is felújítani, az óvodához hozzáépíteni egy osztályt, s az önkormányzat tervei közt szerepel még járdafelújítás a Pozsonyi út, a Templom sor, a Malom utca és a Főutca mentén. Erre sikerült megtakarítani a kívánt összeget. Annak ellenére, hogy – mint polgármester mondja – nagyon sokba kerül a helyi sportszervezet. Ugyanakkor szép sikereket tud felmutatni, hiszen a futballcsapat feljutott a szlovák harmadik ligába, de a kézilabdázó kölyökcsapat is eredményes. Olyannyira, hogy országos válogatottat is adott a pozsonyi ŠKP klubnak. Természetesen fociznak a gyerekek is, és a sakkozókat is érdemes megemlíteni. A község támogatja a remekül működő cserkészcsapatot is. Éppen Fél község adott otthont pár napja a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség Országos Métabajnokságának, amelyet a helyi Szent László csapat rendezett, s amelyen Pozsonytól Kassáig 310 fiatal vett részt.

A külföldi baráti településekkel is ápolnak kapcsolatokat. Első volt közülük Halászi, az ausztriai Berger, egy éve pedig Tolna megyei Mórággyal is kapcsolatba kerültek. Ide telepítették ki a második világháború után a féli magyarokat. De Ómiavával (Stará Myjava) is szoros a barátság, és általuk akarják a csehországi Nová Lhotával is kiépíteni a kapcsolatot. A kapcsolattartás nem öncélú, hiszen a határon átnyúló pályázatok lehetősége is bővül általuk. A most zajló beruházások közt szerepel egy nagyobb is: 23 lakásos bérház épül Félben, amely mi sem természetesebb, hogy a helyi lakosoknak készül. Fiataloknak, de idősebb, magányos embereknek is. Mint a polgármester elmondja, hat évig harcolt ennek érdekében a képviselőkkel.

 

Kiváló eredmények

Félben az egyre bővülő létszámú óvoda mellett az Iskola utcai épületben két alapiskolát is találunk. A szlovák iskola körzetéhez tartozik Jányok, Éberhard, Vők, míg a magyar iskolába Vők, Dunaújfalu és Éberhard gyermekei járnak. A tanulók létszámát tekintve a szlovák oktatási nyelvű van szerencsésebb helyzetben, hiszen hozzávetőlegesen háromszor annyi tanulója van, mint a magyarnak. Ez az arány persze messze nem felel meg a község nemzetiségi összetételének, és nem csak a beköltözés miatt alakult így. A teljes szervezettségű magyar iskola fenntartása így mintegy húszezer eurójába kerül évente az önkormányzatnak. Idén szerencsére 12 gyerek jár az első osztályba (szemben a két évvel ezelőtti hattal), a második-harmadik osztályt azonban kénytelenek voltak összevonni. A 93 tanulóval 15 pedagógus foglalkozik (beleértve az óraadókat is). Az eredményeket tekintve a féli magyar iskola kiváló színvonalat képvisel. „Elég megemlíteni, hogy a legutóbbi felmérésen szlovák nyelvből kilencedik osztályosaink 83 százalékos eredményességet tudtak felmutatni, matematikából a Szenci járásban az összes iskola közül harmadik helyen végeztek – tájékoztat Pomichal Mária igazgatónő, aki három éve vezeti az iskolát. – Sok a sikeres diákunk, az idén végzettek közül is többen folytatják a tanulmányaikat egyetemen. Jó eredményeket érünk el az országos szavalóversenyen, de a sport terén is. Kézilabdában a kicsik csapata (második, harmadik osztályosok) a Pozsonyi kerületben a mini kézilabda-bajnokságban harmadik lett, egy volt diákunk, aki most a pozsonyi Duna utcai gimnáziumban tanul, a szlovák válogatottban játszik.” Van tehát mivel dicsekedni, de az igazgatónő inkább a gyerekek tehetségét és szorgalmát tartja fontosnak. S természetesen a közös élmények nyújtotta előnyt, ami az iskola javára szól.

 

Mit hoz a jövő?

Fentebb említettük a lakosok számát, ami a hivatalos statisztikát illeti. Sok azonban az új lakos is, aki nem rendelkezik állandó lakhellyel. A jövevények az egész országból érkeznek, magas palánkok mögé vonulnak, s miközben nem fizetnek helyi adót, a szolgáltatás (közvilágítás, szemételhordás stb.) ugyanúgy megilleti őket. Természetesen akadnak köztük olyanok is, akik igyekeznek beilleszkedni a régi faluközösségbe. Ugyanakkor ma már a betelepültek adják a nagyobb születési arányt. De ez olyan jelenség, amire az önkormányzatnak csekély befolyása lehet.

Novembertől mindenesetre új polgármestere lesz a községnek, hiszen Szalay József, aki tizenhat termékeny évet töltött a település élén – ami meg is látszik Fél arculatán –, a mostani önkormányzati választáson már nem kíván indulni. Bár nyugodtan letagadhatna akár tíz évet is a korából, hiszen, mint megtudjuk, még ma sem áll tőle távol egy kis foci.

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?