Archívum

Makaiék a jeges vízben

Apa és fia. József és Zoltán jéghideg vízben fürdőzik évek óta. A nyugdíjas doktor két éve a téli úszók világbajnokságán Rovaniemiben ezüstérmet nyert, Zoli az első volt Szlovákiából, aki átúszta a La Manche csatornát.
Vasárnap

2016. március 4. 01:44

Szenvedély? Életmód? Mi is ez valójában? Úgy kezdődött, hogy a doktor úr mindennap utazott Pozsonyból Dunaszerdehelyre, a buszban körös-körül köhögő, tüsszögő emberek, s ő maga is folyton beteg volt. Egyik kollégája a birkózókkal rendszeresen kijárt edzés keretében a tóra. 1979-ben őt is elcsábították, s a hároméves Zolit is magával vitte. A fiúcska, látva, hogy a többiek kibírják, ugyancsak belemerészkedett a vízbe. Egy napon édesanyja, aki a fürdéshez jó meleg vizet engedett a kádba, azt vette észre, hogy Zoli kiengedte a fürdővizet, és hideget engedett a helyébe. S nem lett semmi baja.

 

Családi hagyomány

A téli fürdőzés, úszás az évek során életük szerves részévé vált. Zoli négyéves korától medencében is úszott, később sportiskolába készült. Csakhogy a nagymama meghalt, nem volt, aki elvigye a kétfázisos edzésekre. Átiratkozott teniszre. Ez is ment neki, de nem fogta meg őt, így 13 éves korában visszatért az úszáshoz.

Az, hogy az ember bemerészkedjen a jéghideg vízbe, nemcsak elhatározás kérdése. Le kell győznie a félelmét, és később is erős akarat kell hozzá. Zolinak teljesen természetesen alakult ki a kapcsolata a hideg vízzel. „Normálisnak vettem, mert megszoktam a családban. Apu szólt egyszer, hogy »jössz velem tréningre?«, s mentem.”

 

 

 

 

A család sport- és vízszeretete visszanyúlik a múltba. Zoli édesapja, bár soha nem foglalkozott komolyabban egyik sportággal sem, gyerekkorától sok mindennel próbálkozott. Ez nem véletlen: édesanyja, Császár Ilona Nyitrán versenyszerűen úszott. A doktor szerint a másik Ilona, a feleség „az egyedüli normális személy a családban”, csak ő nem hagyta magát rávenni ilyesmire. Ez azonban csak részben igaz: Ilona asszony, aki tiltakozott, hogy hétvégenként egyedül hagyták otthon, elvégezte a versenybírói tanfolyamot, s így a versenyekre mindannyian együtt járnak. S az ő dolga rosszabb, mint az úszóké – mondja a férj –, a tóparton ácsorogva, szélben hamarabb megfázik, mint azok, akik húsz percet töltenek a vízben.

Zoli lánytestvére, Zsuzsi 16-17 éves korában kezdett úszni. Hogy miért ilyen későn, a családfő, aki télidőben is egy szál szvetterben jött a találkozóra, magyarázza: „Nyaranta mindennap jártunk az ivánkai tóra, de Zsuzsi, aki később művészeti középiskolát végzett, nem hagyta magát tanítani. Egyedül bement a tóba, s leste, hogy az apukák, anyukák hogy tanítják a gyerekeket. Fél év múlva már maga is beúszott, jó ötven méterre. Később férjhez ment, jött a család, és manapság nem úszni.

 

Nyugdíjasan vb-érem

A doktor úr nyugdíjasként sem hagyta abba: 2014-ben a Mikulásfalvaként ismeretes finn Rovaniemiben ezüstérmet nyert a téli úszók világbajnokságán, amelyet jeges vízben rendeznek 25 és 50 méteres távon, folyón faburkolattal kialakított medencében. A vízbe nem lehet bemártani a fejet, és csak a mellúszás engedélyezett, a gyorsúszás tilos. Zolinak ehhez nem fűlik a foga, túl rövid neki a táv, bár most már endurót is rendeznek, sőt egy mérföldön is van verseny – mondja az apja. Orvosként utóbbit nem javallja: „Ha valaki leússza 30 perc alatt a távot, rendben van, de aki negyvenet tölt a vízben, s félholtan jön ki belőle, az már nem egészséges.”

 

Bécsből Pozsonyba a Dunán

Az akkor 25 éves Zoli, akinek fordítói ügynöksége volt, s tavaly ősszel céget alapított, 2002-ben úszta át a La Manche csatornát. Az angliai Doverből a francia partoknál lévő Cap-Griz-Nez-be 11 óra 22 perc alatt tette meg a 33 km-es távot. Aztán még hat évig részt vett a téli versenyeken és távúszásokon, nyári maratonokon itthon és Csehországban. 2006-ban Bécsből Pozsonyig 4 óra 17 perc alatt úszott le a Dunán, ami rekord. „Éppen áradás volt, így nehezen fogja valaki megdönteni” – véli Zoli. – Nyáron volt ugyan, de 16 fokos vízben.” „A16 fokos vízben töltött több mint négy óra nagyobb lehűlést okoz a szervezetnek, mint húsz perc a nulla fokosban” – szólal meg melletünk a doktor. De eszébe sem jutott, hogy megtiltsa a fiának, sőt: ő maga is úszott a váltóban, ahol óránként váltották egymást a részvevők. A schengeni határ érvénybe lépése előtt Hainburgban még meg kellett mutatni az útleveleket.

 

 

Hogy is van a gyerekekkel?

Makai József említette, hogy a fiát magával vitte a jeges vízbe. Milyen kortól ajánlott, hogy a gyerekek bekapcsolódjanak a téli úszásba? „14 éves kortól tanácsos. Megmártózni addig is lehet, de csak rövid időre. Szlovákiában az ún. jegesmedvék négy-ötéves gyerekeket is bevisznek a vízbe, az oroszok pedig már hathetes korban megmártják a csecsemőket. S bebizonyosodott, hogy ezek a gyerekek óvodáskorban már nem betegek.”

A családi hagyomány folytatódik: Zoli kisfia, a négyéves Markó féléves korától járt ún. bébiúszásra, s ő is szereti a vizet. „Eljárunk az ausztriai Kittseebe, ott edzenek a La Manche-úszók. Markó már olyan merész, hogy reggeltől estig nem lehet őt szem elől téveszteni, mert belemegy a hullámzó vízbe is, akkor is, ha hideg” – mondja a nagyapa. Zoli bevallja, hogy mióta család van, nem komoly jegesmedve, de szeretne visszatérni.

A téli úszás hozzátartozik az életmódhoz. Mire jó? „Sok mindenre. Nemcsak az immunitás növelésére, az erekre amolyan értréning, lassítja az elmeszesedés folyamatát. Ha bemegyünk a vízbe, az erek összehúzódnak, kijövet kitágulnak. Úgy tartják, hogy az emberi szervezet olyan idős, amilyen idősek az erek – magyarázza Makai doktor. – Neurológusok sokszor küldtek hozzánk a jeges vízbe epilepsziás betegeket, belgyógyászok magas vérnyomásban szenvedőket. Volt olyan is, hogy aztán gyógyszert sem kellett szedniük. Csökkentheti a reumás fájdalmat, az asztmás tüneteket, a hideg vízben fürdőzőknél ritkábbak a felső légúti fertőzések.”

Természetesen a téli úszásnak, fürdőzésnek megvannak a szigorú szabályai. Nem lehet vakon nekivágni. Mielőtt valaki elhatározza magát, ajánlatos minden reggel hideg zuhannyal lehűtenie a testét néhány másodpercre – tanácsolja az orvos, s nyáron kell elkezdeni a fürdőzést tóban, folyóban, minden időjárás közepette. „Sajnos, Szlovákiában nem nagyon van, aki figyeljen rájuk. Ha belemegyünk a jeges vízbe, négy perc múlva felszabadulnak a boldogsághormonok, az endorfinok, és ha az ember boldog, könnyen túlfeszíti az erejét – figyelmeztet az idősebb Makai. – Nem szabad túllépni a 20-22 percet, a kezdőknek 8 perc is elég. Ősszel a vizek húsz fok körüliek, november végére kiegyenlítődik a levegő és a víz hőmérséklete. Fontos, hogy ekkor se hagyjuk abba.” „Ha valaki felnőttként kezdi, jó, ha nem egyedül megy be a vízbe – int óva Zoli. – Egyrészt motivál, ha ketten vannak, másrészt biztonságosabb: vigyáznak egymásra.”

Kinek ajánlott, és kinek nem? „Szinte mindenkinek ajánlható, kivéve azokat, akik bizonyos betegségekben, például akut prosztatagyulladásban szenvednek vagy lázasak. Ha az ember megszokja a rendszerességet, mint én 38 éve, bár még mindig rossz belemenni a vízbe, mert tegnap is csak 0 fokos volt, tudom, hogy két perc alatt jókedvem lesz. Tegnap még náthás voltam, mára meg már semmi bajom.”

 

 

Terveik továbbra is akadnak szép számmal. A lassan hetvenéves Makai József, hétszáznál több versennyel a háta mögött, minél tovább szeretné folytatni. Az idei vb-t ugyan kihagyja, de a legközelebbire, Patagóniába nagyon készül. Zoli, aki itthon különböző rendezvényeket szervez, augusztus táján újra szeretné átúszni a La Manche csatornát. Oda-vissza, hattagú váltóval.

 

 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Dacia Sandero

Kipróbáltuk a Dacia újdonságát, a Sandero Stepwayt

hálapénz

A hálapénz orvoslása eddig sikertelen volt

koronavírus-vakcina

Beoltották a gútai idősek otthona 43 lakóját

koronavírus-vakcina
Frissítve

Már a 75 év felettiek is beoltathatják magukat

koronavírus-vakcina

WHO: a Moderna-vakcina második dózisával kivételes esetekben hat hetet is lehet várni

gyász temetés

Segítség a daganatos betegek hozzátartozóinak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.