Téma: Mire készüljünk az üzemanyagárak kapcsán?

vasarnap

Az immár fél éve tartó orosz–ukrán háború egyik kézzel fogható hatása, hogy megemelkedtek az üzemanyagárak. Egyesek tartalékokat halmoztak fel, mások rendszámokkal trükköznek, a folyamatnak ugyanis egyelőre nem látjuk a végét. Az elemzők szerint a nehezén már túl vagyunk, de a gázolaj okozhat még meglepetést.

Vádat emeltek Nagykanizsán egy szlovák férfi ellen, aki júliusban hamis magyar rendszámmal próbált olcsóbb üzemanyagot tankolni a járművébe” – közölte augusztus 22-én az MTI. A hír szerint a 29 éves szlovák állampolgár július elején Magyarországon keresztül utazott vissza Szlovákiába horvátországi nyaralásából. Nagykanizsára érve tankolni akart, de hogy ne kelljen megfizetnie a külföldiekre vonatkozó magasabb benzinárat, az előzőleg még Szlovákiában beszerzett, műanyagból készült hamis magyar rendszámpárra cserélte a sajátját. Az egyik nagykanizsai töltőállomásra érve a kútkezelőtől arról érdeklődött, hogy mekkora mennyiséget vásárolhat, de megijedt, és ezután tankolás nélkül elhajtott, az eredeti rendszámtáblákat 50 méterrel arrébb visszaszerelte, az utánzatokat a gépkocsi utasterébe tette. Az esetről a benzinkút kezelője értesítette a rendőröket, akik a vádlottat egy másik töltőállomáson igazoltatták, a kocsiban lévő hamis rendszámtáblákat pedig lefoglalták. A férfi ellen a Nagykanizsai Járási Ügyészség egyedi azonosítójellel való visszaélés bűntette miatt emelt vádat – áll a hírben.

Akciós árak, trükkös akciók

Hasonló esetekről és egyéb trükközésekről nagyjából hetente hallani a déli járásokban, amióta május végétől külföldi rendszámú autók nem tankolhattak Magyarországon hatósági áras üzemanyagot. Nem is csoda, hiszen teli tankokon, tartálymérettől függően már jóval többet megtakaríthatott egy Szlovákiából érkező sofőr egy magyarországi tankolással, mint a korábbi 10-20 euró. Május utolsó hetében Szlovákiában már országos átlagban 1,827 eurót fizettünk a 95-ös benzin literéért, míg Magyarországon a hatósági 480 forintos benzinár a 2022. január eleji 1,462-es szlovákiai árakhoz képest is olcsóbbnak számított, ezért már nemcsak a határ menti településekről, hanem távolabbi régiókból is megérte nagyobb mennyiségekért Magyarországra autózni.

Bár szlovák rendszámmal május végétől már nem lehet Magyarországon hatósági áron tankolni, most is jut ársapkás üzemanyag néhány hazai autóba. „A kolléga hetente egyszer megtankol otthon, másnap átjön a határon, fogjuk, szépen kiszívjuk az egészet a tartályból, aztán átöntöm az enyémbe. Visszaúton már tankolhat megint, mert ugye ott naponta egyszer tankolhat olcsón az is, akinek szabad. Aki több száz kilométert levezet egy nap, mint én, annak nagyon nem mindegy. El sem merem mondani, havonta mennyivel kevesebbre jön ki a nafta” – mondta neve elhallgatását kérve egy mezőgazdasági áruforgalmazó a Lévai járásból.

Az emberek a várakozásoknak megfelelően az alacsonyabb ár hatására készleteket is elkezdtek felhalmozni, ez pedig fennakadásokat okozhat az ellátásban, és okozott is. A nyár derekán egyre több olyan magyarországi benzinkútra futhattunk be például a Balaton környékén, ahol nem lehetett tankolni, mert kifogytak az üzemagyagból. A hatósági benzinárra jogosultak körét a magyar kormány július végétől tovább szűkítette, már csak a magánemberek tankolhatják a tavaly novembertől érvényben levő ársapkás áron, az előzetes bejelentések szerint ők is csak októberig. Több magánkézben levő benzinkút csődöt jelentett, vagy ideiglenesen leállt.

Előny volt a dízel, most viszont...

Míg Magyarországon komoly sokkot okoz majd a sofőröknek, ha az árstop megszűnésével ismét piaci áron kell üzemanyagot vásárolniuk, Szlovákiában a sofőrök már a csökkenő üzemanyagáraknak örülhetnek. A háború kitörésekor, vagyis február végén már 1,5 euró felett járt a benzin ára, június-július fordulóján a két eurót is megközelítette, ehhez képest lapzárta idején már 1,734-ért tankolhattunk a Slovnaft kútjain, egyes kisebb magánkutakon pedig helyenként ennél is olcsóbban.

A világpolitikai helyzet alakulása viszont bármikor ismét az egekbe lökheti az üzemanyagok árát, gondolhatja bárki, aki laikus szemmel követi az elmúlt időszak eseményeit. Az elemzők szerint viszont a nehezén már túl vagyunk, úgyhogy készleteket felhalmoznunk felesleges. A kőolaj ára a jelek szerint már túl van az idei csúcson, ezért valószínűleg az üzemanyagok ára is tovább fog csökkenni, véli Tibor Lörincz, a Tatra Banka gazdasági elemzője. „Egyetlen érdekességre hívnám fel a figyelmet, ami nyilván nem kerülte el a gépjárművezetők figyelmét sem. Ez pedig az, hogy a gázolaj most drágább, mint a benzin, holott ez általában fordítva szokott lenni. A jelenség oka, hogy a gázolaj fűtésre is használható, akárcsak a földgáz, amelyből Európában jelenleg hiány mutatkozik. Ha a földgázhelyzet súlyosabbra fordul, elképzelhető, hogy a gázolaj ára emelkedni fog annak ellenére is, hogy a kőolajé és a benziné csökken” – magyarázta kérdésünkre Lörincz. Ha ez bekövetkezik, oda lesz a dízelmotoros autók benzinesekkel szembeni fő előnye is, ami abban áll, hogy hosszabb utakon jelentős megtakarítást hoznak tulajdonosuknak.

Új autó? Mennyit fogyaszt?

Az üzemanyagárak kilengései és különbségei hosszú távon az autóvásárlási tendenciákba is beleszólhatnak. A folyamat első jelei már látszanak is, derül ki Tibor Lörincz szavaiból. „Először is szögezzük le, hogy a gépjárművek iránti kereslet rövid távon nem képes rugalmasan reagálni a változásokra. Leegyszerűsítve annyi a lényeg, hogy az üzemanyagok ára igazából nincs lényeges hatással arra, hogy az emberek mennyit autóznak, ugyanis sok a kötelező útjuk: munkába mindenképp el kell jutniuk, ahogy a megrendelt árunak is el kell jutnia a megrendelőkhöz, hogy csak két példát említsek. Ami viszont már képes tükrözni az új trendeket, az az, hogy az emberek miként gondolkodnak az új autó vásárlásáról. Úgy tűnik, az elmúlt időszakban egyre fontosabb szempont ezen a téren a fogyasztás. Ez pedig már egyértelműen látszik a 2022 második negyedévében Európában regisztrált új személygépkocsik esetében. A benzinre és gázolajra működő autók regisztrációja 22 és 28%-kal csökkent az előző éves adatokhoz képest, míg az elektromos autókra jegyzett regisztrációk aránya az előző éves adatokhoz képest 11%-kal nőtt.”

Az idei év eddigi tapasztalatai alapján összességében véve elmondható, hogy az autó biztosította kényelmet nemcsak hogy megszoktuk, hanem életünk fontos részének érezzük, az autó napi szintű használatától az idei magasabb üzemanyagárak sem riasztottak el, és nem is tűnik úgy, hogy ez a hozzáállásunk a jövőben megváltozna. Nem fogunk tehát kevesebbet autózni, legfeljebb jobban megválogatjuk, milyen gépkocsit vagyunk hajlandók fenntartani. Reméljük, a választásunkat a fejlesztéseknek köszönhetően a jövőbeni autókínálat is megkönnyíti majd.

Érdekes

Az üzemanyagok árának eddigi változása Szlovákiában 2022-ben

                      95-ös benzin gázolaj (euróban)

1. hét (január 3–9.) 1,462 1,366

5. hét (január 31. – február 6.) 1,517 1,423

10. hét (március 7–13.) 1,639 1,548

15. hét (április 11–17.) 1,700 1,685

20. hét (május 16–22.) 1,800 1,782

25. hét (június 20–26.) 1,914 1,916

26. hét (június 27. – július 3.) 1,946 1,946

27. hét (július 4–10.) 1,911 1,903

32. hét (augusztus 8–14.) 1,734 1,773


Forrás: Szlovák Statisztikai Hivatal

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/35. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!