Sokan haltak meg a nyugdíjasotthonokban

nyugdíjas

A koronavírus tavaszi hulláma még csak elvétve érintette a nyugdíjasotthonokat, de a második hullám már szinte mindegyiket elérte. Naponta arról szóltak a hírek, hol hány lakó fertőzött, hányat szállítottak kórházba, és hányan haltak meg.

A szomorú rekord a kassai Arcus idősotthoné, ahol két hét alatt harminc Covid-fertőzött lakó halt meg. A helyzet csak február elején kezdett javulni, de még akkor is harminc lakójuk volt fertőzött a 220-ból. Január végén még a lakók fele és az alkalmazottak egyharmada Covid-pozitív volt, a fenntartó Kassai Megyei Önkormányzat az intézmény igazgatóját is leváltotta, és új vezetőt nevezett ki. Azóta a helyzet némileg javult, bár még február 8-án is kilenc lakó szorult kórházi kezelésre, és többen az otthonban kaptak oxigénterápiát. 82 lakó kigyógyult a koronavírus-fertőzésből, őket a negatív teszteredményű lakókkal együtt külön emeleten helyezték el.

 

Elkezdődött a lakók oltása

Látogatókat a többi idősotthonban sem fogadnak, tájékoztatást csak telefonon nyújtanak. Legutóbb karácsonykor láthatták idős hozzátartozóikat a családtagok, akkor több otthonban is megengedték a biztonsági feltételek betartásával a látogatást. Azóta mindenhol látogatási tilalom van, és a lakók sem mehetnek ki, változás csak azután várható, hogy a lakók nagy része megkapja a védőoltást. „Nálunk mindenki igényelte az oltást, be is jelentettem az egészségügyi minisztériumban. Most várjuk, mikor érkezik hozzánk a mobiloltócsapat” – mondta Horváth Róbert, a bősi idősotthon igazgatója. Hogy meddig kell várniuk, azt nem tudni, mert az oltóanyag kevés, és ahol elég, ott időnként kiderül, hogy a fecskendő nem megfelelő. De ha minden meglesz, a szociális intézmények idős lakói előnyt élveznek majd a rendőrök, katonák, tűzoltók előtt, akiket az eredeti tervek szerint előttük oltottak volna be. Az egészségügyi minisztérium azután változtatott a sorrenden, hogy sokan figyelmeztették: a világon mindenhol a zárt intézmények lakóit oltották az elsők között, mert ezekben alakulhatnak ki a legnagyobb eséllyel a fertőzés gócpontjai.

 

Oxigéngenerátort kölcsönözhetnek

A szociális intézmények oxigéngenerátort is kölcsönözhetnek, ha legalább három lakójuk küzd légzési elégtelenséggel. A készülékeket a fenntartó megyei önkormányzatnál kell igényelni, ezekből azonban nincs elég. 14 nap után újra kell kérvényezni a használat meghosszabbítását, de ez is csak 7 napra lehetséges, és a szociális és családügyi minisztérium bármikor megszüntetheti a kölcsönzést. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a generátort oda viszik, ahol nagyobb az esély a gyógyulásra, ami érthető is, amíg nem a mi hozzátartozónktól vonják meg az utolsó lélegzetvétel esélyét. A minisztérium szerint ilyen még nem fordult elő, egyelőre elég oxigéngenerátor van az országban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?