Nyári tábor teszttel, óvatossággal

Vasárnap

Ennyi bezártság után a gyerekek idén jobban örülnek a nyári táboroknak, mint valaha, hiszen végre a kortársaikkal lehetnek. A szülők pedig alighanem jobban aggódnak, mint bármikor az előző években, mert nem tudják, mennyire biztonságos járványügyi szempontból, ha nagyobb közösségbe engedik a gyermekeiket.

Az oktatásügyi minisztérium szerint nem kell aggódni, a tízévesnél idősebb gyermekeket a napközi és az ottalvós táborokra is csak PCR-teszttel engedik. A belépőteszt árát az állam állja, de egyelőre még kérdéses, ki fizeti meg, ha a tábor szervezői úgy döntenek, hogy az ott tartózkodás ideje alatt is teszteltetnék a gyerekeket. Az egészségügyi minisztérium gyermekekért és serdülőkért felelős munkatársa, Elena Prokopová szerint elengedhetetlen a szúrópróbaszerű tesztelés a tábor ideje alatt is, viszont egy PCR-teszt ára ilyen esetben 60-70 euró, és ez jócskán növeli a tábori tartózkodás árát.


 

PCR-teszt a belépő

Szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy a nyári szabadságok idején nehéz lesz olyan PCR-tesztelőállomást találni, ahol 72 órával a táborba való belépés előtt elvégzik a vizsgálatot, mert a külföldi szabadságok előtt és után sokkal több olyan ember akarja majd igénybe venni ezt a szolgáltatást, aki még nincs beoltva. A beoltott gyermekeknek természetesen éppúgy elég az oltási igazolás, mint ahogy a külföldre utazó felnőtteknek is.

De mivel feltételezhetően nem túl sokan oltatják be a gyermekeiket, marad a PCR-teszt, amit az előzetes bejelentések szerint a hatóságok is ellenőrizhetnek a táborokban. Csak azt nem tudni, mennyire lesz ez hiteles és mérvadó, mert a kiskorú gyermek tesztjének eredményét a szülő mobiltelefonjára küldik, aki ezt a gyermek átadásakor bemutatja, aztán hazamegy. Vagyis az ellenőrnek be kell érnie a táborvezetők szavával, hogy a szülő bemutatta a negatív teszteredményről szóló SMS-t. Félő, hogy ez is olyan kaotikus lesz, mint Szlovákiában eddig minden Covid-fertőzéssel kapcsolatos intézkedés, ráadásul a tesztelésnek már a Dáta bez pátosu (Adatok pátosz nélkül), a koronavírussal kapcsolatos tények tárgyilagos elemzését végző kezdeményezés analitikusai szerint sincs értelme. „Nem tesztelnek már az iskolákban sem, és összesen két gyermek került Covid-fertőzéssel kórházba az egymillió 15 éven aluli populációból. Nem a gyerekeket kell tesztelni, hanem a veszélyeztetett időseket és betegeket oltani” – olvasható a kezdeményezés honlapján.


 

Buborékban nem megy

De mivel az előírás az, hogy táborba csak PCR-teszttel lehet menni, a szülőknek nincs más választásuk. Az állam által térített tesztre a korona.gov.sk honlapon lehet bejelentkezni (ott, ahol a külföldről hazatérők kérhetik a PCR-tesztet, nemsokára egy külön rovat jelenik meg táborok – tábory címmel). Ajánlatos utánanézni, mikor érdemes bejelentkezni, hogy a tábor kezdete előtti 72 órában meg is érkezzen az eredmény. A táborokban úgy, mint tavaly, idén is rendszeresen mérni fogják a gyermekek testhőmérsékletét, és ha elhagyják a tábor területét, kötelező lesz a szájmaszk viselése.

A bonyodalmak ellenére is érdemes, sőt ajánlatos az idén nyári táborba küldeni a gyermekeket, épp eleget voltak négy fal közé bezárva. A társaikkal való együttlét nemcsak a feszültségeket oldja, hanem fejleszti az alkalmazkodókészséget, és élményekben gazdagítja a gyermekeket, amire ennyi egyforma nap után nagy szükségük van. „Arra már bizonyára minden szülő rájött, hogy buborékban nem lehet gyereket nevelni. Meg kell védeni a veszélyektől, de száz százalékig ez sem szokott sikerülni. Mindig akad egy gubanc, ami megváltoztatja az előre precízen megtervezett védelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lehet sehová sem elengedni, mert valami baja eshet. Igen, eshet, ez is benne van a pakliban, a rizikófaktor is végzi a munkáját” – mondja Hadas Katalin gyermekpszichológus. Ugyanakkor ő is úgy véli, hogy mivel a gyerekek sokat voltak bezárva, elzárva barátaiktól, nem lenne szerencsés, ha a nyarat is elszigetelve töltenék. „A szülők érdeklődjék meg előre, hogy a kiszemelt tábor milyen körülmények közt fogadja a jelentkezőket. Hányan lesznek egy hálószobában? Milyen helyiségek állnak rendelkezésükre rossz idő esetén, amikor nem lehetnek kint a természetben? A szervezők figyelmet szentelnek-e a szigorú higiéniai előírások betartására? A gyereket is olyan intelmekkel engedjék majd el a táborba, hogy gyakran mosson kezet, használjon fertőtlenítőt, kerülje a nagy csoportosulásokat, amikor fontos, hordja a szájmaszkot. Tanuljon meg felelősségteljesen viselkedni.”


 

Zaklatás a táborban

Sajnos a nyári táborokban nemcsak a koronavírus fenyegetheti a gyermekeket, hanem zaklatások különböző formái is. Az még az enyhébb eset, ha a kortársaik csicskáztatják, gúnyolják őket, de természetesen ezt sem szabad annyiban hagyni, a nyári tábor nem azért van, hogy ott a gyerek rosszul érezze magát. „Egyre több esetben derül ki, hogy bántalmazások, zaklatások is előfordultak a táborokban. Erről is beszélni kell a gyerekkel, hogy bízzon meg a tábor vezetőiben, s ha molesztálja valaki, azonnal mondja el nekik, még akkor is, ha azzal fenyegetik meg a bántalmazói, hogy ha szólni mer, még durvább módszereket alkalmaznak majd. Biztatni kell a gyereket, hogy ez nem történhet meg, mert az ilyen gyereket azonnal haza kell küldeni a táborból, úgyhogy nem lesz rá módja, hogy beváltsa a fenyegetését. Arról is beszélni kell a gyerekkel, hogy mit értünk bántalmazás, zaklatás, fenyegetés alatt. Ne engedje, hogy egy másik gyerek szolgájának tekintse, saját kötelességeit ruházza rá, például, hogy tegye rendbe az ágyát, rakja össze a holmiját, adja oda neki a zsebpénzét, stb. A táborban is minden gyereknek egyforma joga van, senki nem kényszerítheti olyan munkák elvégzésére, ami nem az ő kötelessége” – teszi hozzá Hadas Katalin.


 

Tilos érintések

A rosszabbik eset az, amikor a gyermeket a felnőtt táborvezető zaklatja, vagyis az, akinek a gondjaira bízták és akiben feltétlenül meg kellene bíznia. Számos ilyen esetről hallottunk a közelmúltban, a Chachaland tábor vezetője, Roman Paulíny például 2003-ban egy akkor 13 éves kislányt molesztált rendszeresen. Katarína Danová csak tizenhat év múltán, 2019-ben szedte össze a bátorságát, hogy nyilvánosan beszéljen arról, mit tett vele az akkor 40 éves táborvezető. Danová 13 évesen szomorú volt, mert nem került be a tábor szépségkirálynő- versenyébe, és Paulíny azt ígérte neki, bejuttatja, ha jó lesz hozzá. „Ez azt jelentette, hogy a kezemet a nadrágjába tette, intim tájakon érintett meg, megcsókolt” – mondta Danová. Vallomása alapján rendőrségi vizsgálat kezdődött, és két év után a nyomozó benyújtotta az ügyben a vádemelési javaslatot. Ha ezt az ügyész is helytállónak tartja, és az ügy bíróság elé kerül, Roman Paulínyt tíz év szabadságvesztésre ítélhetik.

Akkor nekem úgy tűnt, hogy szabad akaratomból vagyok ezzel a felnőtt férfival, talán még tetszett is a dolog. Ma már tudom, hogy egy 13 éves gyerek erről nem dönthet felelősségteljesen, mert nyomás alatt van. A felnőtt kell, hogy észnél legyen” – mondja ma Danová, akinek példáját több egykori táborlakó is követte és feljelentést tett a Chachaland táborvezetői ellen. Két, akkor tizennégy éves kislány arról számolt be, hogy a táborvezetők szexuális aktusra kényszerítették őket, és meztelen fotókat cseréltek velük. Az utóbbi két ügyben még folyik a vizsgálat, és a molesztálás mellett gyermekeket ábrázoló pornográf felvételek készítése a vád.


 

Molesztáló táborvezető

Legújabban az OĽaNO volt képviselőjének, Ján Heráknak az ügye borzolja a kedélyeket, aki gyermekotthonokban felnőtt gyermekeknek szervezett nyári táborokat. Herák ellen már három károsult vallott: egy 2018-ban 14 éves lány, akit egy nyári táborban molesztált, egy 16 éves, akit egy karácsonyi táborban erőszakolt meg, és védence nevében egy gyermekotthon vezetője. A vád mindegyik esetben szexuális erőszak, amit Herák azzal leplezett, hogy a kislányoknak ajándékokat vásárolt, és hallgatásukért mobil-előfizetést, táblagépet ígért. Az ügy leginkább megdöbbentő és az illetékesek hozzáállását leginkább jellemző részlete az, hogy amikor az egyik áldozat elmondta a tábor igazgatónőjének, mire kényszerítette Herák, az igazgatónő elrendelte, hogy Herák vigye őt nőgyógyászati vizsgálatra. A volt képviselő csak hetekkel a botrány kirobbanása után, a sajtó és a koalíciós partnerek nyomására mondott le mandátumáról.

A fentiek nem az jelentik, hogy miden kiskorú minden táborban szexuális zaklatásnak van kitéve. De jó résen lenni, és nem árt a gyermeket felkészíteni arra, milyen viselkedésre, gesztusokra, érintésekre figyeljen, mi az, amit egy felnőttől sem kell eltűrnie. A legfontosabb, hogy a gyermeket kiskorától arra neveljék, a teste csak az övé, ő rendelkezik afelett, milyen érintést visel el, és mi az, ami számára kellemetlen. Ugyanez vonatkozik a lelkiekre is, az a gyermek, aki tudja, hogy bármikor fordulhat a szüleihez segítségért, nem hagyja zsarolni, megfélemlíteni magát.


 

Otthoni felkészítés

Előfordulhat, hogy a táborvezetők szexuálisan zaklatják a fizikailag fejlettebb lányokat, fiúkat. Ezért fontos otthon erről is beszélgetni velük, még mielőtt táborba mennek. Figyelmeztetni kell őket, hogy ne maradjanak kettesben valamelyik vezetővel, ne engedjék, hogy simogassák, dicsérjék alakjukat, arcukat, ruhájukat, csábítsák őket. Ne fogadjanak el a vezetőktől semmilyen ajándékot, ha alkohollal, cigarettával, droggal kínálnák őket, utasítsák vissza. Mindig nagyobb csoportban tartózkodjanak, mert egy-két tagot még be tudnak szervezni, de több gyerekkel már nehezebb elbánni. Ha veszélyesnek vélik a helyzetet, mobilon értesítsék a szülőket. Ha nem lehet mobil a gyerekeknél, biztosan akad olyan felnőtt (szakácsnő, egészségügyis), akiben megbíznak, akitől elkérhetik a mobiltelefont, hogy hazahívhassanak. Ezért is fontos, hogy fejből tudják a szüleik mobilszámát” – tanácsolja Hadas Katalin.

A fentiek ellenére a legtöbb nyári tábor nem veszélyes hely, nem arról szól, hogy a gyermeknek és a szüleinek folyton résen kell lenniük. Az elővigyázatosság a vírus és a molesztálás tekintetében sem árt, de aki felkészült és tudja, mire kell figyelnie, annak nincs mitől tartania.

 

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/25. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?