Kitört a háború! Orosz csizma tapossa Ukrajnát

Vasárnap

Amikor ezt a lapszámot zártuk, az orosz hadsereg már ellenőrzése alá vonta a csernobili atomerőművet, a kijevi repülőteret, a Krím-félsziget ivóvízellátását biztosító csatornát, és folyamatosan rakétákkal támadta az ukrán nagyvárosokat. Európában háború dúl, és senki nem tudja megmondani, hány országra terjedhet ki.

Az oroszok minden jel szerint már akkor pontosan tudták, hogyan és mikor fogják megtámadni Ukrajnát, amikor még úgy tettek, hogy a békéről tárgyalnak. Február 24-re virradóra az ENSZ biztonsági tanácsának ülésén a tagok még a békés rendezés lehetőségét keresték, amikor Vlagyimír Putyin az orosz televízióban már arról beszélt, hogy az orosz hadsereg megkezdi a behatolást Ukrajnába. Putyin ennek ellenére cáfolja, hogy Ukrajna megszerzése és Oroszországhoz csatolása lenne a célja, folyamatosan Ukrajna denacifikációjáról és demilitarizációjáról beszél.

Ukrajna bábállam lesz?

Grigorij Mesežnikov politológus szerint azonban az orosz elnök ezúttal is hazudik, és célja az, hogy Ukrajna keleti részét Oroszországhoz csatolja, a nyugatin pedig oroszbarát államot hozzon létre.

Olyan államot szeretne Ukrajnából is, amilyen Fehéroroszország. Ukrajna egyre inkább Nyugat felé orientálódott, ezért támadta meg. Ha Oroszország megnyeri ezt a háborút, győztesként akár azt is kijelentheti, hogy Ukrajna az ő hadizsákmánya, és csak elveszi, ami jár neki. Ma már azt is el tudom képzelni, hogy Ukrajna önálló államként megszűnik létezni, mert Putyin személyében egy vérengző őrülttel állunk szemben, aki mindenáron a Szovjetunió határainak visszaállítására törekszik. Az orosz veszteségek sem számítanak neki, mert ott az emberéletnek nincs értéke, a gazdasági szankciókat pedig ő nem fogja megérezni.”

Ukrajna egyelőre védekezik, de hatalmas túlerővel áll szemben. A Nyugat pedig nem nagyon tehet többet érte, mint hogy fegyverrel és humanitárius segélyekkel támogatja. Mivel Ukrajna nem NATO-tagállam, az Oroszország elleni NATO-válaszcsapás elképzelhetetlen – Putyin ugyanis ilyen esetre „megsemmisítő válasz”-szal fenyegetett. Ezt nem lehet másként értelmezni, mint hogy képes atomtámadást indítani.

Menekültek millióira számíthatunk

Putyin ugyan azt állítja, hogy kész Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalóasztalhoz ülni, de csak azzal a feltétellel, ha Ukrajna kapitulál. Ezt a jelenlegi ukrán kormány nem fogja megtenni, viszont az oroszokat tárgyalásokkal és gazdasági megszorításokkal nem lehet jobb belátásra bírni.

Figyelem az orosz hírportálokat, ellenzékieket is, és ezek szerint az oroszok 80%-a támogatja Ukrajna lerohanását. Ez hetek múlva, amikorra megérzik a szankciók hatását, változhat, de Ukrajna addigra kivérzik, gazdaságilag tönkremegy és elnéptelenedik. Nagyon pesszimista vagyok, szerintem több tízmillió ukrán menekültre számíthatunk Európában, orosz bábállamra a szomszédunkban, és állandó fenyegetettségre – véli Grigorij Mesežnikov politológus. – S ha Putyin úgy értékeli ki a helyzetet, hogy a nyugati ellenállás gyenge, akkor nem áll meg Ukrajnánál, hanem megtámadhatja a balti államokat, de akár Szlovákiát is. Az ő fejében ugyanis még mindig a Szovjetunió csatlósai vagyunk.”

Szlovákiába máris ezrével érkeznek az ukrajnai menekültek, a kormány szükségszállókat és kórházi helyeket készít elő számukra, több szervezet segélyeket gyűjt. Már csak az egyre népszerűbb dezinformációs honlapokat kellene leállítani, mert ott továbbra is zavartalanul terjed az orosz propaganda. Soha nem volt még nagyobb szükségünk a tényszerű, hiteles tájékoztatásra és a józanságra, mint most, mert nagyon nehéz idők jönnek.

Galéria

Az orosz–ukrán háborúval jövő heti számunkban részletesen foglalkozunk.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/9. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Képek forrása TASR/AP Photo/Vadim Zamirovsky/Efrem Lukatsky/Vadim Zamirovsky

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!