Aktuális

Hol találunk segítséget?

A manapság még mindig tabutémának számító szexuális zaklatás enyhébb esetektől egészen a súlyos bántalmazásig terjedhet. A szexuális abúzus éretlen gyermekeket és serdülőket is érinthet, ezeket ők nem is értik, beleegyezni tudatosan nem képesek, vagy olyan szexuális tevékenységként jellemezhetjük, amely ellenszegül a családi szerepeknek.
Vasárnap

2021. április 19. 09:15

Vasárnap
Fotó: Shutterstock

Különbséget tehetünk az erőszak fajtáit illetően aszerint, hogy a kapcsolat létrejött-e vagy sem. Előbbi közé sorolhatók a pornográf fotók, filmek vetítése, készítése. Utóbbi alatt a nemi szervek simogatását, a szexuális kapcsolatot, valamint a tényleges testi közösülést érthetjük.

Kik lehetnek az áldozatok?

Az utóbbi időszakban a szexuális visszaélések száma megsokszorozódott, de megeshet, hogy nemcsak a visszaélések száma nőtt, hanem azok feltárása is javult az elmúlt évtizedekben, továbbá a zaklatások időpontja egyre korábbi életkorra tevődik. Előfordulása a 10–14 év közötti gyermekek körében a leggyakoribb, a lányok aránya lényegesen magasabb. Mivel a fiúkat főként az azonos neműek zaklatják, ez nagyobb szégyent jelent számukra, ezért nehezebben vállalják fel a történteket.

Milyen rizikótényezők növelhetik a szexuális zaklatás előfordulását?

Az abúzus rizikótényezői közé sorolható például a szülők válása, érzelmileg elhanyagoló család, az anya rideg vagy büntető hozzáállása a szexuális témákhoz, az anya alacsony iskolai végzettsége vagy szociális elszigetelődése, a szülők pszichikai állapota, mint a drogfüggőség vagy a depresszió. Ha a családon belül az apa tekintélyelvű vagy túlságosan gyenge, az anya elzárkózik a családtól, így a házastársi jogoktól megfosztott férj és a gyerekek egymáshoz fordulnak támaszért. Az alacsony szociális státus, a munkanélküliség és a szegénység is hozzájárulhat a zaklatáshoz, mivel ezáltal a zaklató fél erősebbnek érezheti magát. Az egyik legnagyobb rizikófaktor, ha a szülők maguk is szexuális zaklatás áldozatai voltak.

Mik lehetnek az áldozatok tünetei?

Kívülről megfigyelhető testi tünetek:

Nemi betegségek, húgyúti gyulladás, fájdalmas vizeletürítés.

Zúzódások, karcolások, harapásnyomok, járási és ülési nehézségek.

Korai serdülőkori terhesség, főként, ha az apa személye ismeretlen.

Trehány, szakadt öltözködés, gyakran kifordítva vagy fordítva felhúzva.

Pszichoszomatikus tünetek, mint a gyakori hasfájás, fejfájás, hányinger, szédülés.

Fontos, hogy a testi tünetek jelentkezését és észrevételét követően mindenképp orvosi segítséget kell kérni, a sokszor nem észrevehető testi tünetek miatt, amelyet csak maga az áldozat érzékel.

Viselkedésesbeli tünetek:

A gyerek szóban, rajzban, játékban szexuális jellegű utalásokat tesz.

Korához képest sokat tud a témáról.

Gyakori ágybavizelés, megakadások a szobatisztaság terén.

Serdülőkorú lány viselkedése életkorához képest szexuális szempontból túlérett, magatartása a felnőttekkel szemben kihívó.

Viselkedése, öltözködése provokatív, könnyen veti bele magát családon kívüli szexuális kapcsolatokba.

Hirtelen hangulatingadozás, figyelmetlenség, koncentrációs zavarok, tanulási teljesítmény hirtelen romlása, alvászavarok.

Szociális elszigetelődés, magányosság, alkohol- vagy drogfogyasztás, bűnözés, iskolakerülés.

Evési rendellenességek, étvágytalanság.

Férfiaktól való erős félelem, a felnőttek iránti bizalom elvesztése.

Legsúlyosabb megnyilvánulások az öncsonkítás és öngyilkosság.

Vannak esetek, amikor az iskola nyújt védelmi szerepet, a gyerekek korán mennek reggel, és minél később igyekeznek hazaérni: ők az iskolában jól teljesítenek.

Mit tehetünk a szexuális zaklatás ellen?

A bántalmazás felismerése nem könnyű a nehezen értékelhető jelek miatt, sokan ezt a témát még ma is tabuként kezelik, vagy saját hibájukként élik meg, nem tartják elfogadottnak. A nemi erőszak gyakran csak akkor kerül a nyilvánosságra, amikor már visszafordíthatatlan vagy tragédia történt. Ezért fontos a szülők gyermekeik felé fordulása, a jelzéseikre való érzékenység, nyitottság, a szeretet és elfogadás érzékeltetése, vagyis hogy az áldozatok képesek legyenek realizálni a történteket, és segítséget kérni, mivel a szexuális abúzus hatásai életük végéig elkísérhetik őket, sőt még gyermekeik életét is befolyásolhatják. Mivel a zaklatásnak ilyen szerteágazó hatásai lehetnek, ma már számos szakember foglalkozik ezzel mind személyes terápia keretein belül, mind online segítségnyújtó szervezetek formájában. Fontos, hogy a segítségkérés az első és legfontosabb lépés, amely elszántságot és bátorságot, félelmekkel való szembenézést igényel, eleinte mély lelki fájdalommal járhat, de elengedhetetlen az egészségesen működő testi és lelki kapcsolatok szempontjából. Minden ember megérdemli az esélyt arra, hogy teljes értékű, kiegyensúlyozott életet élhessen, és ami még nagyon fontos: Bármi történjék is, sosem késő segítségért fordulni!

Szlovákiában a www.centrumslniecko.sk, valamint a www.naruc.sk weboldalakon kérhetünk segítséget a szexuális zaklatással kapcsolatosan.

Kocsis Dominika iskolapszichológus, a Minority Kids projekt munkatársa

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/15. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
suli

Ettől a héttől még több iskola nyithat ki

Mária Kolíková
Frissítve

Kolíková marad az igazságügyi miniszter

időjárás tavasz

Szikrázó napsütés, nyárias meleg

koronavírus India

WHO: aggasztó a vírus indiai változata

ddd

Sorozat készül Pamela Anderson és Tommy Lee házasságáról

Önök küldték: Csicseren rendelt a fák doktora

Önök küldték: Csicseren rendelt a fák doktora

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.