Csillagászati emléknapot ünnepel Magyarország

Csillagászati emléknapot ünnepel Magyarország

Magyarországon ma ünneplik azon bravúr évfordulóját, amikor Bay Zoltán fizikus csapatával Európában elsőként rádióvisszhangot észlelt a Holdról.

Magyarország minden év február 6-án a rádiótechnikai fegyvernem napját ünnepli. A Magyar Honvédség ezen emléknapját először 1994-ben tartották meg, és Bay Zoltán fizikus 1946-os, csillagászati bravúrjáról emlékeznek meg. Bay saját bevallása szerint már gyermekként is csodálattal nézett a Holdra, élete egy későbbi szakaszában pedig ő vezette azt a kutatócsoportot, melynek Európában elsőként sikerült észlelni a Holdra sugárzott rádióhullámok visszaverődött jeleit. A bravúrt Bay jelösszegzési és jelismétlési ötlete tette lehetővé, mely elv a csillagászatban a mai napig használatos.

Bay olyan méréseket tett lehetővé, melyeknek köszönhetően átfogóbb képet kaptunk a Naprendszerünk távolságairól, és elősegítette az úgynevezett „csillagászati egység” létrejöttét is (mely régi definíciója szerint a Nap és a Föld átlagos távolsága). Bay Zoltán ezen kutatási eredményével gyakorlatilag elindította a radarcsillagászatot, munkáját pedig azzal ismerték el, hogy 1946 és 1948 között a Magyar Tudományos Akadémia Matematikai és Természettudományi Osztályának elnökévé változtatták. A mai napon erről a tudományos, magyar mérföldkőről emlékezünk meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!