Az igazságszolgáltatás éve lesz?

Vasárnap

Ha nem is az igazság, de az igazságszolgáltatás éve lehet 2022.

Bíróság elé áll a volt országos rendőrfőkapitány, a volt speciális ügyész, a volt igazságügyi államtitkár, számos rendőr és bíró, és újratárgyalják a Kuciak–Kušnírová gyilkosság ügyét is. Most fog eldőlni, hogy a 2020-as tömeges letartóztatásokat mennyire követte 2021-ben alapos vizsgálat, és sikerült-e úgy összegyűjteni a bizonyítékokat, megalapozni a vádakat, hogy az ítéleteket se kérdőjelezhesse meg senki.


Amikor 2020. szeptember 3-án a speciális bíróság felmentette Marián Kočnert és Alena Zsuzsovát Ján Kuciak és Martina Kušnírová megöletésének vádja alól, mert a bizonyítékokat nem találta meggyőzőnek, sokan megdöbbentek. Nem azért, mert a társadalom mindenáron bűnbakot keresett, bosszúra szomjazott, hanem mert a tárgyalás olyan iramban zajlott és a bizonyítékok annyira egyértelműnek tűntek, hogy mind azt hittük, már csak az lehet a kérdés, életfogytiglani vagy 25 év börtönbüntetést kapnak a vádlottak. Akkorra ugyanis már mindenki ismerte azokat a Threema-üzeneteket, amelyekben Zsuzsová épp a gyilkosság éjszakáján a fájó fogairól írt Kočnernek, ő pedig halálfejet és 50-est ábrázoló emotikonokat küldött neki – mint tudjuk, pont 50 ezer euró volt a gyilkosság ára. Ezt a bíróság még elhitte Andruskó Zoltánnak, akinek a vallomására a gyilkosságot elkövető Szabó Tamás ellen hozott ítéletben hivatkozott. A Kočner és Zsuzsová ellen tett vallomását már hiteltelennek tartotta a szenátus, a Threema-üzeneteket illetően pedig arra a következtetésre jutott, hogy azokat szó szerint kell értelmezni, nem szabad más jelentést belemagyarázni.


Újratárgyalják a Kuciak-ügyet

Az ügyész és az áldozatok szüleinek jogi képviselői kezdetektől azzal érveltek, hogy az üzeneteket csak a történtekkel és a lokalizációs adatokkal összefüggésben szabad értelmezni, és egyetértett velük a legfelsőbb bíróság is, amely tavaly júniusban érvénytelenítette az ítéletet, és újratárgyalásra visszaadta az ügyet a speciális bíróságnak. Hogy a tárgyalást mikor tűzik ki, az egyelőre kérdéses, mert az eredeti szenátus egyik tagja megbetegedett, az ügyészi poszton pedig azóta már háromszor került sor személycserére. A legelső ügyész nyugdíjba ment, a második európai ügyész lett, a harmadikat túl elfoglaltnak találta a speciális ügyész, és novemberben egy negyediket, Matúš Harkabust bízta meg az ügy felügyeletével.

Most nemcsak neki kell áttanulmányoznia a terjedelmes aktát, hanem annak a bírónak is, aki a hosszan tartó betegséggel küzdő Ivan Matel után veszi át az ügyet. Ráadásul, ha a vádlottak nem adják a beleegyezésüket, hogy ugyanaz a szenátus más összetételben döntsön róluk, akkor az egészet az elejétől újra kell tárgyalni, valamennyi tanúmeghallgatással és bizonyítási eljárással együtt. Ez nem feltétlenül rossz – bár a tárgyalás így elhúzódik, az új szenátus esélyt kap, hogy alaposabban megvizsgálja, összegfüggéseikben értelmezze a vallomásokat és a bizonyítékokat.


Ügyészgyilkosságok csatolva

Mivel a betegállományban lévő bíró elnököl abban a szenátusban is, amely Daniel Lipšic és Maroš Žilinka ügyészek meggyilkolásának megrendelése kapcsán hivatott ítélkezni, valószínű, hogy ezt és a Kuciak-ügyet újra összekapcsolják. Eredetileg a kettőt együtt vizsgálták, mert a megrendeléssel mindkét esetben Marián Kočnert gyanúsítják, de 2019-ben az akkori belügyminiszter, Denisa Saková (akkor Smer, jelenleg Hlas) az ügyészek ellen tervezett merényletek ügyét elvette a Kuciak-ügy nyomozóitól, és a belügyminisztérium ellenőrzési részlegének adta. Ezt már akkor is sokan bírálták, nem sokkal később pedig letartóztatták Adrián Szabót, a belső ellenőrzés vezetőjét, majd korrupcióért jogerősen elítélték. A két ügy összekapcsolása logikus és a bizonyítást is megkönnyítené, mert a megrendelők indítékai azonosak. Ráadásul prioritást is élvezne, mivel az ügyészek bérgyilkosai, a szerb Darko Dragić és Dušan Kracina még előzetes letartóztatásban vannak. Kočner és Zsuzsová más bűncselekményekért már a büntetésüket töltik: Kočnert (Pavol Ruskóval együtt) a Markíza-váltókkal elkövetett csalásért 19 évre, Zsuzsovát Basternák László ógyallai polgármester meggyilkolásáért tavaly októberben 21 évre ítélték. Ettől függetlenül jó lenne, ha idén végre azt is megtudhatnánk, milyen szerepük volt Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolásában, és ezért is megkapnák jogos büntetésüket.

Marhapásztorok és rendőrtisztek

Februárban a bíróság elé áll a Marhapásztor (Dobytkár) ügy fővádlottja, Norbert Bödör is. Több is van a rovásán, ő volt az összekötő Marian Kočner és a volt rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar, valamint a volt kormányfő, Robert Fico között, de egyelőre azért vonják felelősségre, mert komoly része volt abban, hogy a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (PPA) által folyósított támogatások egy általa irányított, összetett korrupciós rendszer szerint jutottak el a kiválasztott személyekhez. Az ügyben vádat emeltek az SNS-hez közeli nagyvállalkozó, Martin Kvietik, valamint a PPA két volt vezető tisztségviselője ellen is. Valamennyien húsz évig terjedő szabadságvesztésre és teljes vagyonelkobzásra számíthatnak.

Norbert Bödör a Tisztítótűz (Očistec) fedőnevű ügyben is érintett, ahol ugyancsak válogatott társaságban, Tibor Gašpar volt rendőrfőkapitánnyal, Dušan Kováčik volt speciális ügyésszel, Martin Krajmerrel, a korrupcióellenes egység volt vezetőjével, Peter Hraškóval, a nemzeti nyomozóiroda (NAKA) volt vezetőjével, Bernard Slobodníkkal, a NAKA pénzügyőr egységének volt vezetőjével fog a vádlottak padján ülni. Ehhez a csapathoz tartozik még Ľudovít Makó, a pénzügyőrség bűnügyi hivatalának volt vezetője is, de ellene külön eljárást folytatnak, mert a saját bőrét mentendő, hajlandó volt a többiek ellen vallani. Csakúgy, mint Pavol Vorobjov, a NAKA pénzügyi hírszerző egységének vezetője és további három rendőrségi vezető. Ebben az esetben már szervezett bűnözés és hivatali jogkörrel való visszaélés a vád – összesen húsz ügyben és tizenegy személy ellen további tíz esetben külön eljárás folyik, mert ezek a vádlottak együttműködnek a hatóságokkal.


Kováčik kenőpénzei

Különösen a fent említett tárgyalásokra kell majd ebben az évben odafigyelnünk, mert ezek érdeklik legjobban Robert Ficót is. A vádlottakat rendre politikai üldözötteknek nevezi, és az ő felmentésüknek lehetőségeiről tárgyalt abban a bizonyos vadászházban is, ahol a sokat emlegetett felvételek készültek. Ha már semmi másra nem lesznek is használhatók, azt legalább megtudhattuk belőlük, kiknek a sorsát viseli a szívén a volt kormányfő.

Idén fog eldőlni az is, hány évet tölt a rács mögött Dušan Kováčik volt speciális ügyész, akit Robert Fico a tárgyalásain való személyes jelenlétével támogat. Egyelőre ez sem segített, Kováčikot már 14 éves szabadságvesztésre és vagyonelkobzásra ítélte a speciális büntetőbíróság, mert 50 ezer eurót fogadott el az alvilági Takáč-banda vezérének, Ľubomír Kudličkának a szabadon bocsátásáért. Kováčik ugyan fellebbezett, de közben egy másik ügyben újabb 50 ezer euró kenőpénz elfogadásáért is vádat emeltek ellene – ezúttal azért, mert Peter Košč volt hírszerző lefizette, hogy söpörje szőnyeg alá az ellene és a rendőrségi lehallgatásokat felügyelő Jozef Rehák ellen indított eljárást. Košč szökésben van, a tapasztalatait tekintve neki a legnagyobb az esélye, hogy az egészet megússza. Kováčik, aki a tizenhét éves speciális ügyészi karrierje alatt 61 ügyet felügyelt, de egyetlenegyben sem emelt vádat, nagy eséllyel börtönben marad – már csak azért is, mert volt rendőrök vallanak ellene.

 

A Smer szponzorai

Felettébb érdekes lesz figyelni azt is, sikerül-e bíróság elé állítani a Smer legbőkezűbb szponzorait. Jozef Brhel vállalkozó tavaly januártól volt őrizetben, novemberben engedték szabadon, és várható, hogy a közeljövőben vádat emelnek ellene, mert a pénzügyőrség által meghirdetett információs technológiai pályázatok manipulálása által legalább 65 millió euróval rövidítette meg az államot. Ugyanebben az ügyben volt érdekelt Robert Fico kebelbarátja, Miroslav Výboh is, aki egyelőre menekülőben van. A pénzügyőrség volt vezetője, František Imrecze és Michal Suchoba vállalkozó egyöntetűen azt vallották, hogy Výboh 2016-ban 150 ezer eurót kért tőlük Peter Pellegrini számára, aki abban az időben informatizációért felelős államtitkár volt. Suchoba azt állítja, hogy a kenőpénzt egy drága pezsgő dobozában adta át. Pellegrini tagad, de Výboh ellen idén augusztusban vádat emeltek korrupció miatt, és tizenöt év szabadságvesztésre számíthat. Ezért is menekül az igazságszolgáltatás elől, de vagy nem elég óvatos, vagy túlságosan elbizakodott, mert december elején az Instagramon jelent meg egy fotóm, amint a Forma–1 monacói pilótájának, Charles Leclercnek a társaságában mulat Dubajban.

 

Bírák bíróság előtt

Annak a tizenhárom bírónak sem lesz könnyű ez az év, akiket a Zivatar (Búrka) rendőrségi akció keretében tartóztattak le 2020 márciusában. Az ügy legfontosabb szereplője Monika Jankovská (Smer) volt igazságügyi államtitkár, aki több mint egy évet töltött előzetes letartóztatásban, közben gyógyszerekkel próbálta túladagolni magát, és pszichiátriára került. Tavaly június óta szabadlábon van, de nyomkövetőt visel, és azóta azt próbálja elérni, hogy ne kelljen bíróság elé állnia. A vád szerint a trencséni Fatima bárt jelentős összegért Peter Čongrády maffiavezér kezére játszotta, Marián Kočner számára pedig különböző ügyekben intézett kedvező bírósági ítéleteket.

Miután a Vihar (Víchrica) akció keretében letartóztatott pozsonyi bíró, Vladmír Sklenka, aki Kočner egyik ügyintézője volt (és több ezer üzenetet váltott vele a Threemán keresztül), vallani kezdett, kiderült, hogyan működött a korrupciós gépezet a bíróságokon. Az ügy olyan méreteket öltött és annyi bírót tartóztattak le, majd emeltek vádat ellenük, hogy a nyomozó öt különálló ügyben indított eljárást. Valamennyiben idén várható a vádemelés és a tárgyalás is. A legérdekesebb nevek között szerepel David Lindtner, a Pozsonyi II. Járásbíróság volt elnöke, Jarmila Urbancová, a Legfelsőbb Bíróság alelnöke, Ľuboš Sádovský, a Pozsonyi Kerületi Bíróság volt elnöke, vagy Jankovská nővére, Andrea Haitová. Ha ezekben az ügyekben sikerül igazságos ítéleteket hozni, az nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy nőjön a hazai bíróságok iránti bizalom.

Kotleba és a számok

Az igazságérzetről van szó Marián Kotleba, a Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) elnöke ügyében is, akit fasizmus propagálása miatt ítélt el a speciális bíróság még 2020 őszén, amiért országszerte 1488 euró értékű csekkeket ajándékozott rászorult családoknak. Az 1488 közismert náci szimbólum, a 14-es David Lane amerikai rasszista tizennégy szavas, a fehér faj felsőbbrendűségére utaló mondatát idézi, a 88 pedig az ábécé nyolcadik betűjét, a H-t, ezáltal a Heil Hitler! köszöntést. Kotleba ugyan azt állította, hogy az ajándékozott összeg véletlenszerű, és az adózás miatt jött ki pont így, de a bíróság arra a következtetésre jutott, hogy az előéletét és politikai nézeteit tekintve a jelkép használata nem lehet véletlen, és négy év négy hónap börtönbüntetésre ítélte. Az ügy érdekessége, hogy ezúttal ugyanaz a bírónő, Ružena Sabová látta meg és tudta megindokolni az összefüggéseket, aki a Kuciak-ügyben úgy vélte, hogy a Kočner által küldött számok és halálfejek semmit sem jelentenek.

Kotleba szintén fellebbezett, ügyében idén kellene döntenie a legfelsőbb bíróságnak. Ha jóváhagyja a speciális bíróság döntését, az ĽSNS elnöke rács mögé vonul és elbúcsúzhat képviselői mandátumától, de az ítélet üzenete ennél is nagyobb jelentőségű: az, hogy nem lehet a tudatlant játszva náci szimbólumokkal, emberi jogokat sértő kijelentésekkel visszaélni.

Ebből okulhatna Robert Fico is, aki egyre közelebb kerül a szélsőségesekhez. Velük tüntet az utcán, az ő nézeteiket vallja, és az oltásellenes hangulatot meglovagolva törvényszegésre hergeli a népet. Az országos rendőrfőkapitány szerint már körülötte is vizsgálódnak. Reméljük, hogy a sok hálóból, amelyet az ő hatalma (no meg a saját gazdagodásuk) védelmében és érdekben szőttek a körülötte állók, kibomlik a fonal, amely elvezet a gombolyagot tartó kézhez.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/2. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?