80 éves a leghíresebb „magyar” film

80 éves a leghíresebb „magyar” film

80 évvel ezelőtt jelent meg a Casablanca, a klasszikus Hollywood egyik legnagyobb alkotása, melyet a magyar származású Kertész Mihály rendezett Michael Curtiz néven.

1942. november 26-án jelent meg a klasszikus Hollywood egyik legnépszerűbb filmje, a Casablanca. A történet egy amerikai kivándorlót (Humphrey Bogart) követ, aki egy északai klubot vezet a francia megszállás alatt levő, észak-afrikai Casablancában. Egy napon azonban feltűnik a küszöbén egykori szerelme (Ingrid Bergman), aki a segítségét kéri férje, egy fontos náciellenes személyiség kicsempészésében.

A filmet a magyar származású Kertész Mihály rendezte Michael Curtiz művésznéven, a munkájáért pedig Oscar-díjjal is jutalmazták. A forgatás alatt senki sem gondolta, hogy a Casablanca népszerűbb lesz bármelyik korabeli amerikai filmnél, népszerűségét azonban jócskán megdobta az, hogy csupán pár héttel a szövetséges hatalmak észak-afrikai inváziója után került mozikba.

A Casablanca végül megnyerte a legjobb filmért járó Oscar-díjat, elismertsége pedig az elkövetkező években egyre csak nőtt.

Ikonikus mondatai, karakterei rendre vissza-visszatértek a popkultúrában, idővel pedig zenéje is közismertté vált. Azóta rendszeresen szerepel minden listán, melyet filmes szakmabeliek a történelem legjobb mozgóképeiről állítanak össze.

A filmet az is különlegessé teszi, hogy stábjában rengeteg volt a háború elől menekült kivándorló, akik így különösen pontosan meg tudták idézni a hangulatot, amit a film cselekménye kívánt. Egyik leghíresebb jelenetének forgatása során, melyben a klub vendégei a La Marseillaise-t éneklik, állítólag több stábtag is sríva fakadt, a háború alatt menekültként ugyanis ritkán adódott lehetőségük csoportosan, nyilvánosan elénekelni hazájuk himnuszát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?