Így módosul az olimpia – magyar szempontból kedvező fejlemények

Lausanne |

<div>Tizenöt versenyszámmal bővül a 2020-as, tokiói nyári játékok programja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntése nyomán.</div>

Vívásban mindegyik szakágban lesz csapatverseny, azaz nem szorul ki két szám, mint az utóbbi olimpiákon. Az eddigi rotációs rendszer alapján Tokióban a férfi tőr és a női párbajtőr következett volna.„Vívók sok generációjának legnagyobb álma vált most valóra” – üdvözölte a döntést Aliser Uszmanov elnök a Nemzetközi Vívó Szövetség honlapján. „A NOB-döntés a legnagyobb elismerése annak a régóta megnyilvánuló erőfeszítésnek, amellyel a vívást igyekeztünk a nézők számára követhetőbbé tenni.” Eldőlt az is, hogy atlétikában a 4x400 méteres vegyes váltó, úszásban a 4x100 méteres vegyes vegyes váltó, továbbá a férfi 800 és a női 1500 méteres gyorsúszás bekerül a műsorba. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség nagy örömmel vette tudomásul az új szám programba iktatását, ugyanakkor csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a versenyzői létszám 105 fővel csökken ebben a sportágban. A vegyesváltót – melyben csapatonként két férfi és két női futó lesz – vibráló, fiatalos és izgalmas versenyszámnak nevezte. A Nemzetközi Úszó Szövetség üdvözölte az úszóprogram bővülését, és azt is, hogy kettővel több női vízilabdacsapat indulhat, ami ugyanakkor azzal jár, hogy csökken a játékosok létszáma egy-egy válogatotton belül.Kajak-kenuban debütál a női kenu, továbbá evezésben, lövészetben, súlyemelésben, vitorlázásban, cselgáncsban és ökölvívásban úgy módosulnak a versenyszámok, illetve a létszámok, hogy a női-férfi egyensúly jobban érvényesül. Lesz cselgáncsban és íjászatban vegyes csapatverseny, asztaliteniszben vegyes páros, triatlonban vegyes váltó, kosárlabdában programba kerül a 3x3-as változat, BMX-ben freestyle-versenyeket, pályakerékpárban pedig madisont is rendeznek. A programbővülés ellenére 285-tel csökken a versenyzők száma a rióihoz képest. Az atlétáké mellett legnagyobb mértékben a súlyemelők (-64) és a birkózók (-56) mezőnye szűkül. Thomas Bach NOB-elnök úgy kommentálta a változásokat, hogy az új versenyszámokkal az olimpia fiatalosabb és városiasabb lesz, továbbá több nő vesz részt a játékokon. A NOB tavaly augusztusban új sportágként a gördeszkázást, a hullámlovaglást, a sportmászást, a karatét és a baseballt/softballt vette fel a 2020-as, tokiói játékok programjába. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?