Lacrosse és flag football a 2028-as nyári olimpián

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közgyűlése tegnap megszavazta a végrehajtó bizottság múlt heti határozatait, így az öttusa és a súlyemelés a 2028-as Los Angeles-i olimpia programjában is szerepel majd, ahogyan az amerikai szervezők által javasolt öt sportág, a flag football, a krikett, a lacrosse, a fallabda, illetve a baseball/softball is.

Az előzetes műsorból kihagyott három sportág közül változatlanul kérdéses az ökölvívás sorsa, mert egyelőre nem kapta meg a vb és a közgyűlés támogatását. Az ökölvívásnak ugyanis jelenleg nincs olyan nemzetközi szövetsége, amelyet a NOB elfogad partnernek.

Az öttusa esetében a NOB most közölte, hogy elfogadta a lovaglás akadályversennyel történő helyettesítését. A súlyemeléssel kapcsolatban a bizottság azt emelte ki, hogy a nemzetközi szövetség a doppingügyek elbírálását a nemzetközi Sportdöntőbíróságra (CAS) hagyta 2028 végéig.

Az öt, most programba került sportág közül az egykori brit birodalom területén népszerű krikett eddig egyszer, 1900-ban, míg a lacrosse nevű csapatjáték kétszer, 1904-ben és 1908-ban volt olimpián. A krikett programba kerülésével a szakértők szerint több mint 100 millió dollárral nő az indiai közvetítési jogok értéke. Az amerikaifutball ütközésmentes változatának számító flag football ugyanakkor bemutatkozására készül, csakúgy, mint a fallabda. A baseball, és annak női változata, a softball 2012 előtt többször is szerepelt a programban, a tokiói játékokon a szervezők kérésére került vissza.

Az öt sportág felvétele azt is jelenti, hogy a jövőre Párizsban bemutatkozó breaktánc Los Angelesben már nem lesz műsoron.

Érdekes
lacrosse

Lacrosse

A lacrosse-ban a játékosok védőfelszerelést hordanak a fejükön, vállukon, karjukon és a kezükön, a test test elleni ütközés szerves részét képezi a játéknak, akárcsak a botokkal történő ütközés is szabályos. A játék célja, hogy a kis, sima gumilabdát az ellenfél kapujába juttassák minél többször – általában 10-20 gól születik meccsenként. A mérkőzés négy 15 perces negyedből vagy három 20 perces harmadból áll. Egyszerre egy csapatnak 10 játékosa van a pályán, három támadó, három középpályás, három védő és egy kapus. (A női változat ütközésmentes, több játékossal.) A szlovák szövetség 2003-ban, a magyar 2010-ben jött létre.

Érdekes
flag football

Flag football

A flag football az amerikaifutball módosított, testi ütközés nélküli változata. Két ötfős/hétfős csapat próbál minél több pontot szerezni egymás ellen. A támadó csapat birtokolja a labdát, és az ellenfél gólvonalán túlra próbálja juttatni azt dobás (passz) vagy futás útján. A védekező csapat ezt próbálja megakadályozni olyan módon, hogy a labdát vivő játékos tépőzáras övéről eltávolítja a zászlót (flag), azaz leszereli. A mérkőzés kétszer 10–25 perces félidőből áll. A klasszikus amerikaifocihoz képest csak a labda méretében találunk egyezést, viszont a játékterület lecsökkentésével sokkal több a pontszerzés és az akció, mint a nagypályán.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?